MitS Napisano Kwiecień 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2007 Witam! mam taki problem! otoz mam sobie fedorke na fluxboxie i chcialbym sie dowiedziec jak w konsoli można wylaczyc system (tak by sie wylączyl a nie niby sie wylaczyl a dziala). Probowalem robić tak: * halt to mi sie wylącza wylacza aż niby się wylączy ale komputer pracuje * poweroff owszem komputer sie wylączyl ale wg. mnie bylo cos nie tak bo nie bylo tych wszystkich rzeczy: ... ... ... Zatrzymywanie httpd [OK] ... ... ... tylko od razu sie wylaczyl. A jak zrobić (jakim poleceniem) tak by komputer się wylączyl tak jak po wzięciu w gnome zakończ ... czyli by ta kontrola zatrzymywań przelecial i zgasil sie komputer ??? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Kwiecień 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2007 shutdown -h now poza tym man shutdown Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MitS Napisano Kwiecień 2, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2007 chyba cos nie tak :/ jak daje z pod roota te polecenie to nic sie nie dzieje jedynie wyswietlają mi sie liusta dostepnych opcji. Próbowalem z innymi opcjami i też nic co sie dzieje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2007 jak daje z pod roota te polecenie to nic sie nie dzieje jedynie wyswietlają mi sie liusta dostepnych opcji.Nie wierzę Wklej tutaj komendę która wpisujesz i to co Ci wyrzuca. Tylko "Copy&Paste" z konsoli a nie ręczne przepisywanie. Może literówkę gdzieś robisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Kwiecień 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2007 trzeba byc rootem z kreska, poza tym MUSI dzialac... pokaz tez komunikat jaki ci wyswietla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MitS Napisano Kwiecień 9, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2007 fakt su - zadzialalo i to super dziala ... a teraz pytanie takie ... jak mam flux boxa i chcialbym do menu przypisać pozycje zamkniecia systemu to natrafiam na problem tego typu że trzeba wlasnie byc jako root zalogowany wiec samo przypisanie do menu polecenia shutdown -h now nic nie da ... i jak to mozna zrobic by z poziomu zwyklego usera mozna bylo po kliknieciu w menu na pozycję np. zakoncz wylaczyc system ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2007 [...]jak to mozna zrobic by z poziomu zwyklego usera mozna bylo po kliknieciu w menu na pozycję np. zakoncz wylaczyc system ??Jako root wykonaj polecenie visudo i w ostatniej linii dopiszMitS localhost=/sbin/shutdown -h now Oczywiście "MitS" zmień na nazwę usera, który ma prawo zamykać system. Jeśli zamiast nazwy localhost nadałeś dla swojego kompa jakąś szczególną nazwę (sprawdź poleceniem uname -n), to wpiszą ją zamiast localhost. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MitS Napisano Kwiecień 9, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2007 ok dzieki dziala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi