Skocz do zawartości

Error Przy Aktualizacji

AirPoland

Rekomendowane odpowiedzi

hej hej, sorry ze znowu sypne zapewne glupie pytanie ale chce pojawil sie problem...

minowicie, instalowalem updaty bylo ich z 200 i zabieralem sie do tego kilka razy i dopiero dzis zostawilem kompa na 2 godzinki i wszystko sie zainstalowalo... no walsnie... wszystko, ale nie do konca. Kiedy naciskam install updates wyskakuje to okienko ktore ma komunikat: resolving dependencies for packages. Po chwili dostaje error i taki tekst:

Unable to resolve dependencies for some packages selected for installation:

Missing Dependency: firefox = 1.5.0.10-5.fc6 is needed by package firefox-devel

Missing Dependency: gecko-libs = 1.8.0.10 is needed by package devhelp

Missing Dependency: gecko-libs = 1.8.0.10 is needed by package yelp

To wlasnie te trzy pakiety nie chca mi sie zainstalowac. Czy ktos ma moze jakis pomysl dlaczego. Z gory bardzo prosze o jak najbardziej przejzysta odpowiedz bo naprawde dopiero zaczynam uczyc sie fedory i nawet nie wiem jak zainstalowac cokolwiek a co dopiero bawic sie komendami... :)

pozdrawiam i czekam na pomoc! :)

AP

To wlasnie te trzy pakiety nie chca mi sie zainstalowac.
Przede wszystkim napisz z jakich repo korzystasz.

Zakładając, że standard (core, updates, extras + livna) to pewnie trzeba poczekać, aż dotrą na mirrory odpowiednie aktualizacje.

Jeśli masz inne repo niż wymieniłem, to masz problem, ale sam sobie jesteś winny. Da się odkręcić, ale trzeba trochę czasu na to poświęcić. Zacznij od wyłączenia repo innych niż wymienione w http://faq.fedora.pl (jest punkt o używaniu yuma i RPM).

Przede wszystkim napisz z jakich repo korzystasz.

Zakładając, że standard (core, updates, extras + livna) to pewnie trzeba poczekać, aż dotrą na mirrory odpowiednie aktualizacje.

Jeśli masz inne repo niż wymieniłem, to masz problem, ale sam sobie jesteś winny. Da się odkręcić, ale trzeba trochę czasu na to poświęcić. Zacznij od wyłączenia repo innych niż wymienione w http://faq.fedora.pl (jest punkt o używaniu yuma i RPM).

Już tak nie przesadzaj z tym piekłem RPM w tym wypadku błąd wystepuje jak sie yelpa aktualizuje a ma sie FF 2.0 z repo REMI :-) trzeba z development :-)

Juz tak nie przesadzaj[...]
Jak sie wie co sie robi, uwaznie czyta skad jakie pakiety sa sciagane, to pewnie, ze jest w tym troche (ale wcale nie tak duzo) przesady. Ale jak sie ustawia wszystkie repo na enabled=1 i jedzie sie z updatem albo instalka czegos z ATrpms, Dries czy jeszcze kilku innych to w systemie ma sie bardzo ladne kwiatki :]

Stad moje pytanie o repozytoria.

Jak się wie co się robi, uważnie czyta skąd jakie pakiety są ściągane, to pewnie, że jest w tym trochę (ale wcale nie tak dużo) przesady. Ale jak się ustawia wszystkie repo na enabled=1 i jedzie się z updatem albo instalką czegoś z ATrpms, Dries czy jeszcze kilku innych to w systemie ma się bardzo ładne kwiatki :]

Stąd moje pytanie o repozytoria.

Zgadzam się z tobą ale problem powyżej sam przerabiałem przy instalacji GNOME ;-) wystarczy zainstalować FF z development a nastepnie zrobić polecenie z odblokowanym development

yum enablerepo=development update yelp

a potem normalny update ;)

P.S Mogłem sie grzmotnąć w poleceniu jak coś proszę o poprawkę. Pozdrawiam Serdecznie.

Wow, tyle ludzi odpisalo ale powiem szczerze ze i tak nie wiem co sie dzieje... Jakbyscie mogli tak prostrzym jezykiem sie wyrazic. Sorry za pominiecie glownego szczegolu, mianowicie mam Fedora Core 6 chyba... :) instalowalem w grodniu, poddalem sie bo nie wiedzialem co i jak, wiec teraz jeszcze raz chce podejsc do Fedory i ja zrozumiec. Dzieki za odpowiedzi tak czy inaczej! pozdrawiam

AP

aha i jeszcze jedno.... :) co znaczy FF i RPM??? No i jak moge sprawdzic eventualnie ktorego uzywam?
FF to Firefox :) A RPM to system instalacji pakietów (yum jest sprytna nakładką na ten system) (Redhat Packages Management - Zarzadzanie Pakietami Redhat. Czyli pliczki <nazwa>.rpm

Sprawdzenie jaki jest numer aktualnie zainstalowanej wersji programu

rpm -qa rpm
rpm -qa firefox

albo

rpm -qa | grep firefox
rpm -qa | grep rpm

Oczywiscie zamiast firefox czy rpm mozesz podac nazwy innych pakietów ;)