samba Napisano Kwiecień 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2007 Witam oto moje partycje i dyski System plików rozm. użyte dost. %uż. zamont. na /dev/sda2 9,7G 4,2G 5,1G 46% / /dev/sda1 99M 6,7M 87M 8% /boot none 2,0G 0 2,0G 0% /dev/shm /dev/sda5 97G 62G 30G 68% /home /dev/sdc1 110G 102G 3,2G 97% /mnt/backup2 Jak widać na dysku sdc1 mam już tylko 3,2G wolnego miejsca a jest to dysk ze skanami w sambie jest to udział w:\\skany Zastanawiam się w jaki sposób dodać nowy dysk/dyski aby poszeżyć udział samby (tj pojemność udziału) i nie tworzyć nowego kolejnego udziału czyli zamapowanego dysku np s:\\skany. Czy jeśli dodam nowy dysk np sdd1 i podmontuję go do /mnt/backup2/jakiś katalog/ to czy w sambie będzie widoczny stary dysk powiększony o pojemność nowego ? np sdc1 110Gb + sdd1 200Gb = 310Gb ? Chodzi mi to czy jesli podmontuję nowy dysk do katalogu /mnt/backup2/jakis katalog to jak będzie on widoczny dla klientów samby czyli XP ?? Czy jako dysk o zwiększonej pojemności? czy katalog /jakiś katalog/ będzie widoczny jako inny fizyczny hdd?? Jak to zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2007 Zastanawiam się w jaki sposób dodać nowy dysk/dyski aby poszeżyć udział samby (tj pojemność udziału) i nie tworzyć nowego kolejnego udziału czyli zamapowanego dysku np s:\\skany. Ja bym próbował wykorzystać LVM, ale to rewolucja na całego. Backup, tworzenie voluminu logicznego, odtworzenie z backupu i dopiero ponowne udostępnienie z tą samą nazwą udziału. Montowanie dwóch dysków do jednego katalogu nie przejdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samba Napisano Kwiecień 2, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2007 Ja bym próbował wykorzystać LVM, ale to rewolucja na całego. Backup, tworzenie voluminu logicznego, odtworzenie z backupu i dopiero ponowne udostępnienie z tą samą nazwą udziału. Montowanie dwóch dysków do jednego katalogu nie przejdzie Nie nie chcę bawić się w LVM bo tam będą zbyt cenne dane a jeśli chodzi o LVM to mam przykre doświadczenia z odzyskiwaniem danych a raczej ich niemożnością odzyskania Jakie inne rozwiązanie mógłbyś polecić ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2007 [...]mam przykre doświadczenia z odzyskiwaniem danych a raczej ich niemożnością odzyskania Jakie inne rozwiązanie mógłbyś polecić ?? No niestety. Ani pomysłu innego nie mam, ani jak dotąd nie znalazłem sposobu skutecznego odzyskiwania danych z LVM :-\ Jak masz nadmiar placu na dyskach, to można oczywiście zrobić LVM i pełny mirror danych. W razie tragedii odtwarzanie z lustra. Żeby było skutecznie to RAID 1+0 (jeśli się nie mylę), czyli na każdy 1GB danych 2 GB fizycznego dysku Ale wtedy masz możliwość zrobienia takiej sztuczki jak chcesz + bezpieczeństwo. Oczywiście to kosztowne rozwiązanie. No w ostateczności można podłączyć nowy dysk. Zamiast 110GB wziąć jakiś 320GB przenieść dane i udostępnić z tą sama nazwą. Zawsze jakiś czas się odwlecze, a potem na pewno będą większe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samba Napisano Kwiecień 3, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2007 No w ostateczności można podłączyć nowy dysk. Zamiast 110GB wziąć jakiś 320GB przenieść dane i udostępnić z tą sama nazwą. Zawsze jakiś czas się odwlecze, a potem na pewno będą większe Wcześniej pisałeś a raczej odradzałeś "Montowanie dwóch dysków do jednego katalogu nie przejdzie " a mnie zastanawia dlaczego nie przejdzie ? Pprzecież w (_linuxie_ → Linuksie) ORT możesz wszędzie (do każdego z katalogów prócz proc ) zamontować nowy system plików czy hdd Wiec jakbym zrobił tak jak myślę tj /mnt/backup2 (obecny dysk ze skananami) podmontował bym 2 nowe dyski /mnt//mnt/backup2/skany/2007 (nowy dysk1) /mnt/backup2 /skany/2008 (nowy dysk 2) to każdy z katalogów byłby odrębnym fizycznym dyskiem w 1 i tym samym udziale samby czyli: [skany] path = /mnt/backup2 zostałby ten sam ale byłby powiększony o 2 fizyczne dyski np 2x po 400Gb Klient czyli XP widziałby zamapowany udział skany jako stary dysk ale katalog 2007 i 2008 jako nowe dyski (tj . wchodząc we właściwości widziałby fizyczną pojemność nowego dysku Zastanawiam się tylko czy ext2 nie ma jakiegoś ograniczenia np . inodów które ograniczałałoby liczbę plików w pod pod katalogu ?? Czyli np jeśli w katalogu 2007 miałbym 9tyś plików a w następnym katalogu 2008 10tys plików to czy nie byłoby ograniczenia w postaci niemożności stworzenia nowego pliku tj 10001 ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2007 możesz wszędzie (do każdego z katalogów prócz proc ) zamontować nowy systemDo dowolnego katalogu - zgoda. Dowolny dysk/partycję - zgoda. Ale dwie partycje naraz do jednego katalogu? Mowy nie ma. Nie pamiętam jaka jest reakcja systemu, ale albo nie da ci podmontować drugiej albo po podmontowaniu będziesz widział tylko tę, która była montowana jako druga. Gdyby tak było jak kombinujesz to by chyba nikt o LVM nie myslał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi