Xrystal Napisano Kwiecień 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2007 aktuazlizowalem najnowsze ntfs-3g ... ale wywailo mnie blad .. # mount /dev/hdb3 /media/kd_drive $LogFile indicates unclean shutdown (0, 0) Failed to mount '/dev/hdb3': Operacja nie obslugiwana Mount is denied because NTFS logfile is unclean. Choose one action: Boot Windows and shutdown it cleanly, or if you have a removable device then click the 'Safely Remove Hardware' icon in the Windows taskbar notification area before disconnecting it. Or Run ntfsfix version 1.13.1 on Linux unless you have Vista. Or Mount the NTFS volume with the 'ro' option in read-only mode. u mnie mam : /etc/rc.local : chown Suryx:users /dev/fuse chown Suryx:users /dev/hda1 chown Suryx:users /dev/hda5 chown Suryx:users /dev/hda6 chown Suryx:users /dev/hda7 chown Suryx:users /dev/hdb2 chown Suryx:users /dev/hdb3 chmod 777 /media/kd2_drive chmod 777 /media/kd_drive chmod 777 /media/c_drive chmod 777 /media/d_drive chmod 777 /media/e_drive chmod 777 /media/f_drive chmod 777 /dev/fuse chmod 777 /dev/hda1 chmod 777 /dev/hda5 chmod 777 /dev/hda6 chmod 777 /dev/hda7 chmod 777 /dev/hdb2 chmod 777 /dev/hdb3 /etc/fstab szkoda .. u mnie jest tylko jedno partycja NTFS ... nie chce miec tylko ro (odczyt) ale chcialem zmienic na wszystkie otwarte uprawnienie .. zapis NTFS i odzcyt NTFS dla wszystkich uzytkownikow .. LABEL=/ / ext3 defaults 1 1 devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0 proc /proc proc defaults 0 0 sysfs /sys sysfs defaults 0 0 /dev/hdb3 /media/kd_drive ntfs-3g rw,user,noauto,unhide 0 0 jak mozemy naprawiac ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2007 Choose one action: Boot Windows and shutdown it cleanly, or if you have a removable device then click the 'Safely Remove Hardware' icon in the Windows taskbar notification area before disconnecting it. Or Run ntfsfix version 1.13.1 on Linux unless you have Vista. Or Mount the NTFS volume with the 'ro' option in read-only mode. Wszystko masz napisane. Wybierz jedna z akcji: - Uruchom Windows i zamknij poprawnie, jesli bedzie z tym problem pod Windows, to kliknij na ikone 'Safely Remove Hardware' na pasku powiadomien albo - uruchom ntfsfix w wersji 1.13.1 na Linuksie albo - albo zamontuj partycje NTFS jako 'ro' Poniewaz ostatnia opcja Cie nie interesuje, to wejdz do Windows, sprawdz czy z tym dyskiem wszystko jest OK. i zamknij Windows. Albo sprawdz/napraw partycje /dev/hdb3 przy pomocy programu ntfsfix. Jest pod Fedore w pakiecie ntfsprogs. Na przyszlosc pamietaj, zeby odmontowac partycje NTFS przed zamknieciem linuksa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xrystal Napisano Kwiecień 4, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2007 ale jeszcze jedno problem o zamkyankiu ntfs : umount hdb3 tylko duzo blad wywalilo mnie ... jak to ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danthez Napisano Kwiecień 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2007 masz przekombinowane najnowsze ntfs-3g i najnowsza polityka selinuxa dają możliwośc automountu i unmountu bez zmiany rc locala i dodawania fuse conf poczytaj temat niżej tam masz opisane jak to zrobić to co jest na forum jest do d.... miałem straszne problemy z ntfsem ale teraz wszystko działa jak powinno wystarczy tylko poczytać to co zamieściłem w temacie problemy z ntfs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Kwiecień 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2007 masz przekombinowane najnowsze ntfs-3g i najnowsza polityka selinuxa dają możliwośc automountu i unmountu bez zmiany rc locala i dodawania fuse conf poczytaj temat niżej tam masz opisane jak to zrobić to co jest na forum jest do d.... miałem straszne problemy z ntfsem ale teraz wszystko działa jak powinno wystarczy tylko poczytać to co zamieściłem w temacie problemy z ntfs Możesz podać linka do tematu bo już sam zauważyłem że z tym fuse to jest przekombinowane i to mocno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danthez Napisano Kwiecień 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2007 http://www.mjmwired.net/resources/mjm-fedora-fc6.html#ntfs <--- ogólna instalacja http://ntfs-3g.org/support.html#selinux <-- rozwiązanie problemu (w selinuxie jest błąd który blokuje poprawne automontowanie) możesz też jeszcze pobrac najnowszą wersje selinuxa u ją zainstalować to też rozwiąże problem i cała sprawa ograniczy się tylko do dopisania linijki co i gdzie chcesz zamontować i (_wogóle_ → w ogóle) ORT to co jest na forum olej bo to niepotrzebny bałagan a i tak nie działa dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi