Skocz do zawartości

Co Się Dzieje Z Meilami ?

adams24

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam pytanko do forumowiczów.

Zamierzam postawić serwer poczty, i moje pytanko jest takie co się dzieje z wiadmościami e-mail które powinny dotrzeć do mojego serwera w przypadku gdy mój serwer jest chwilowo nie dostepny np z powodu awarii łącza. a awaria ta z (_regóły_ → reguły) ORT polega na tym że serwery DNS często padają dostawcy internetu.

[...]co się dzieje z wiadmościami e-mail które powinny dotrzeć do mojego serwera w przypadku gdy mój serwer jest chwilowo nie dostepny[...]
Niedochodzą :) Jeśli po stronie nadawcy wszystko jest poprawnie skonfigurowane, to dostaje on informację, że jego poczta nie doszła + info, że serwer odbiorcy jest niedostępny.

To tylko obserwacja zachowań serwerów poczty u mnie w firmie i w domu tzn.u mojego ISP. Nie jestem tego na 100% pewien, ale to raczej normalne zachowanie.

Zależy od konfiguracji twojego serwera pocztowego i czasu niedostępności serwera pocztowego do którego poczta jest wysyłana.

Z reguły mail jest przekazywany do kolejki i po pewnym czasie twój serwer pocztowy próbuje wysłać ponownie pocztę.

Jeśli po kilku próbach (określony czas zdefiniowany w konfiguracji serwera) nie uda mu się poprawnie wysłać maila to zwrócony zostanie mail do nadawcy informujący o problemach z dostarczeniem poczty .

Wszystko jednak zależy od konfiguracji Twojego serwera poczty wychodzącej ;)

Pozdrawiam