Skocz do zawartości

Grub I Linux Single

becel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Potrzebuje odzyskać hasło roota (FC2) i za żadne skarby nie mogę wejść w tryb single mam gruba i po wciśnięciu "e" mam 3 pozycje i nie wiem gdzie mam dopisać "single" próbowałem na tysiąc rożnych sposobów i nie działa

root (hd0,0)
kernel /vmlinuz-2.6.5-1.358 ro root=LABEL=/
initrd /initrd-2.6.5-358.img

dzieki za pomoc

kernel /vmlinuz-2.6.5-1.358 ro root=LABEL=/ s
A jak nie pomoze to plyta instalacyjna do napedu (CD1) i "linux rescue". Potem zgodnie z instrukcjami, chroot itd... I potem wyczysc haslo w /etc/passwd

[EDIT]BTW, dlaczego wciaz na FC2? Przeciez juz niedlugo "siódemka"?

A więc pomogło hasło zmienione jestem przerażony ile jest różnych sposobów na to, a i tak u jednych działa inny sposób, a u drugich jeszcze inny.

Co tego że dalej mam FC2 to dlatego że ona mi służy jako router i nie było potrzeby zmiany, ja sam nie będę na razie nic uaktualniał bo jak coś zwale to 30 ludzi zostanie bez netu.

Ale ostatnio mnie jekoś wzieło żeby się czegoś nauczyć i odpaliłem dysk z fedorą który sobie leżał w szafie i tam też był przygotowany system który się nie doczekał nowego szybszego kompa (aż do teraz), ale już widzę zmiany miedzy jednym a drugim. W tym pierwszym np. żeby dodać usera to sobie wchodziłem do /etc/dhcpd.conf , /etc/hosts i /etc/host.arp dodawałem MAC IP itp. i wszystko pięknie działało. Teraz widzę że dhcp jest odpalane ale już tam tych plików nie ma. W tych linuksach to wszystko jak po grudzie idzie dla zwykłego zjadacza windowsowego to jest jak niebo i piekło :D

Co tego że dalej mam FC2 to dlatego że ona mi służy jako router i nie było potrzeby zmiany, ja sam nie będę na razie nic uaktualniał bo jak coś zwale to 30 ludzi zostanie bez netu.
Może warto z boku jakiś staroć postawić i pomalutku dopracowywać. Co tu dużo gadać FC6 jest o niebo bezpieczniejsza od FC2 (SElinux itd), więc w przypadku routera warto się zastanowić. Wymagania sprzętowe (bez graficznych bajerów) niewiele większe. Tym bardziej, że FC6 w tej chwili jest już dość stabilna - chodzi od października 2006. No, ale to tak off topic :) Pozdrawiam.

w sumie to uruchomiłem już 2 komputer (athlon xp 2400+, 256 ddr, 30 gb hdd,) i jak na razie staram się rozkminić co tam jest zainstalowane chodzi mi właśnie o dhcp, jakas aplikacje do kolejkowania itp. bo na pewno to jest ale nie znam nazw linuksowych aplikacji i muszę jeszcze nad tym posiedzieć. W ogóle można jakoś sprawdzić które aplikacje są odpalone?

W ogóle można jakoś sprawdzić które aplikacje są odpalone?
Ekhmm... ps? Serwisy chkconfig --list. Joby uruchamiane przez cron (anacron, at). Pakiety zainstalowane (choc niekoniecznie uruchomione rpm -qa . Kurczę, to są podstawy :) Albo ja czegoś nie ogarniam :lammer: