Skocz do zawartości

Partycjonowanie Po Instalacji

Tommalla

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam pewien problem- chciałbym (mam FC6 na 3 partycjach- "/", swap i "/home" oraz XP na 2 ntfs-ach) zmniejszyć rozmiar jednej partycji windowsowej na rzecz ext3 linuksowej (/). Nie wiem jednak jak to zrobić!? Partition Magic umie jedynie zmnijeszać NTFS-y, ale ze zmianą rozmiaru ext3 już sobie nie radzi :/ . Za to GParted nie radzi sobie ze zmianą rozmiaru żadnej partycji (?) . Co robić!?

Tak na szybko to mam tylko jeden pomysł (pewnie nie najlepszy), skoro udało Ci się zmniejszyć dysk ntfs to znaczy, że już masz wolne miejsce. Teraz musisz zwiększyć rozmiar partycji ext3 i właśnie gparted potrafi to zrobić, ale tylko na odmontowanym dysku. Oczywiście jak uruchamiasz fedorę to partycja / musi być zamontowana, dlatego jeśli masz livecd (jeżeli nie masz to ściągnij :) ) najlepiej knoppixa, to odpal go, on już ma w sobie gparted i dzięki niemu możesz dowolnie zmieniać rozmiary wszystkich partycji linuksowych.

Madrze :D Nie wpadlem na to, ale to swietny pomysl. Dzieki. Teraz tylko trzeba pobrac Knoppiksa i znalezc pelna wersje Partition Magic ;) . Btw- jestem swiezo upieczonym fedorowcem ( :P ) i mam 2 drobne problemy:

1. Polskie znaki. Po uruchomieniu systemu nie dzialaja. Musze wybrac "klawiatura", tam pierwsza-lepsza, a potem znów polska. Wtedy dopiero wskakuje. Wiadomo jednak, ze chcialbym to miec automatycznie zrobione :D .

2. X i NVidia. Po zainstalowaniu (yum-em, z pakietu [zaczynal sie jakos na k, dosc popularny]) sterowników, przy kazdym uruchomieniu fedory, na starcie jest blad X-ów. Musze wtedy od nowa wprowadzic konfiguracje i dopiero wtedy startuje system. Jako, ze konfiguracje sa w /etc/X11/xorg.conf ,weszac ze system prawdopodobnie je zmienia, recznie wprowadzilem poprawki ('nv' na 'nvidia') i dalem dla pliku chattr +i . Jeszcze nie uruchamialem ponownie, lecz spodziewam sie bledu ;P . Ktos mial podobny problem?

Z góry dziekuje i pozdrawiam

Tommalla.

1. Polskie znaki. Po uruchomieniu systemu nie działają. Muszę wybrać "klawiatura"...
Z tego co napisałeś to powinno być wszystko w porządku. Może spróbuj jako zwykły użytkownik w konsoli gnome-keyboard-properties zakładka Układy potem dodaj Poland i zaznacz jako domyślne (u siebie U.S. English zostawiłem). I jeszcze wyedytuj xorga (/etc/X11/xorg.conf) i sprawdź swój wpis dotyczący klawiatury. Powinno być coś w tym stylu:

Section "InputDevice"
    Identifier  "Keyboard0"
    Driver      "kbd"
    Option        "XkbModel" "pc105"
    Option        "XkbLayout" "pl"
EndSection

2. X i NVidia...

Są trzy rodzaje sterowników dla nvidii: kmod-nvidia, kmod-nvidia-legacy, kmod-nvidia-96xx zależy od karty. Na google na pewno zajdziesz, który sterownik jest odpowiedni dla Twojej karty. Myśle, że to jest przyczyna problemu, bo z kartami nvidii z reguły nie ma problemów. Btw system zaktualizowany?