InIrudeBwoy Napisano Kwiecień 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2007 Cześć. Walczę z tym od pewnego czasu. Męczy mnie uruchamianie karty wifi po każdym uruchomieniu systemu. Ndiswrapper nie działa dokładnie tak jak powinien więc muszę uruchamiać ręcznie kartę. Chciałbym odpalać iwconfig i dhclient podczas startu systemu. Ale podczas startu X, ponieważ podczas uruchamiania komputera dhclient nie znajduje routera. Dopiero jak wstaną X wszystko działa poprawnie. Bawiłem się już .xsession, .Xclients i .xinitrc. Ustawiłem je jako wykonywalne chmod 700 i w każdym z nich wstawiłem exec /sbin/iwconfig eth1 essid "nie wchodzic" key open xxxxxxxxxx & exec /sbin/dhclient eth1 & Próbowałem bez wstawiania exec przed /sbin/iwconfig i dhclient i nic nic nic. Nie działa. Oczywiście to z mojej winy bo zapewne nie potrafię tego zrobić poprawnie Jeśli ktoś wie jak odpalić coś podczas startu środowiska graficznego. Dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tex_ass Napisano Kwiecień 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2007 Podepnij się pod sesje w panelu sterowania GNOME (jeśli GNOMA używasz ) lub pod rc.local. Mimo że plecenia z tego ostatniego startują tuż przed odpaleniem x-ów, może zadziała. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Kwiecień 15, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2007 Ok, dzięki. Kombinowałem już rc.local ale przez Twój post spróbowałem tam jeszcze jednej rzeczy. Działa ale start systemu wygląda paskudnie przez to odpytywanie routera które się wyświetla podczas startu. Muszę zobaczyć czy nie ma opcji cichego odpalenia tych komend. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tex_ass Napisano Kwiecień 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2007 Spróbuj skrypt podpiąć pod autostart w managerze okien, chyba że używasz któregoś z lekkich. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Kwiecień 16, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2007 rc.local mi dobrze służy poszukam tylko cichego startu tych funkcji a jeśli nie znajdę to sprobuje z autostartem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Kwiecień 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2007 Twój post spróbowalem tam jeszcze jednej rzeczy. Podziel sie tym;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Kwiecień 16, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2007 Podziel się tym;) Troche niegramatycznie Ale zabawnie wyszo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Kwiecień 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2007 Kombinowałem już rc.local ale przez Twój post spróbowałem tam jeszcze jednej rzeczy. Ok... tak to jest jak się kopiuje, wycina itp Chodziło mi o to abyś napisał jak dokładnie rozwiązałeś problem ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Kwiecień 16, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2007 Dobra. Do pliku /etc/rc.local dorzuciłem dwie linijki które chciałem żeby się uruchamiały po starcie wszystkich usług. exec /sbin/iwconfig eth1 essid "nie wchodzic" key open xxxxxxxxxx & exec /sbin/dhclient eth1 & Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Kwiecień 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2007 Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi