Xantypa Napisano Kwiecień 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2007 Czy może ktoś mi pomóc zainstalować Fedorę obok Visty? Ile miejsca na dysku powinienem zwolnić (chcę tylko korzystać z wersji podstawowej - przeglądarka, program pocztowy). Mam już partycję sformatowaną w ext3. Jaką opcję instalacji wybrać, jeśli chodzi o wybór partycji? Zrobić ręcznie trzy partycje przy pomocy Gparted (o jakiej wielkości?), czy też pozwolić zrobić to samodzielnie Fedorze, np. opcją "usuń partycje (_linuxowe_ → linuksowe) ORT i zastosuj układ domyślny" - czy tak jest beziecznie jeśli chodzi o dane na części windowsoweJ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Kwiecień 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2007 Czy moze ktos mi pomóc zainstalowac Fedore obok Visty? Ile miejsca na dysku powinienem zwolnic (chce tylko korzystac z wersji podstawowej - przegladarka, program pocztowy). Mam juz partycje sformatowana w ext3. Jaka opcje instalacji wybrac, jesli chodzi o wybór partycji? Zrobic recznie trzy partycje przy pomocy Gparted (o jakiej wielkosci?), czy tez pozwolic zrobic to samodzielnie Fedorze, np. opcja "usun partycje (_linuxowe_ → linuksowe) ORT i zastosuj uklad domyslny" - czy tak jest beziecznie jesli chodzi o dane na czesci windowsoweJ? Co prawda nie posiadam Visty ale moge powiedziec, ze opcja usuniecia partycji linuksowych przez instalator jest bezpieczna. Musze jednak zaznaczyc, ze nie odpowiadam za spowodowane szkody:) Najgrozniejsza rzecz jaka moze sie zdarzyc to zablokowanie dostepu do partycji Visty, dane beda bezpieczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xantypa Napisano Kwiecień 15, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2007 Co prawda nie posiadam Visty ale mogę powiedzieć, że opcja usunięcia partycji linukoswych przez instalator jest bezpieczna. A jak z partycjami i miejscem na dysku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Kwiecień 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2007 Według mnie dla Twoich potrzeb spokojnie wystarczy 6gb. Jednak dla bezpieczeństwa i wygody zalecałbym 10gb. Nie będziesz miał problemów z miejscem gdy będziesz się chciał pobawić troszkę systemem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xantypa Napisano Kwiecień 15, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2007 Według mnie dla Twoich potrzeb spokojnie wystarczy 6gb. Jednak dla bezpieczeństwa i wygody zalecałbym 10gb. Nie będziesz miał problemów z miejscem gdy będziesz się chciał pobawić troszkę systemem. Ok. mam wydzielone 14g. Zrobić na tym miejscu trzy partycje ręcznie? O jakiej wielkości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Kwiecień 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2007 Ok. mam wydzielone 14g. Zrobić na tym miejscu trzy partycje ręcznie? O jakiej wielkości? Ja proponuję zostawić to instalatorowi. Nie doradzę Ci jak dokładnie podzielić partycje bo sam tego nie robiłem i nie chcę eksperymentować na Tobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scotti Napisano Kwiecień 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2007 ja instalujac fedore po viscie zostawilem wolne miejsce na dysku u mnie 20gb akurat i pozwolilem instalatorowi zajac sie podzialem wszystko dziala bardzo dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi