Skocz do zawartości

Fc6 I Karta Sieciowa Boardcom 440x 10/100

cyrano

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zainstalowałem FC6 na laptopie Acer Aspire 3690 i mam problem z połączeniem do internetu. O uruchomieniu Wi-Fi na karcie BoardComa nawet nie myślę, chodzi mi o samą kartę sieciową. Po zainstalowaniu systemu podczas uruchamiania sieci pojawia się błąd ( NO SUCH DEVICE) . W network managerze kiedy prbóje aktywować interfejs eth0 pojawia się następujący komunikat

Error for wireless request "Set Encode" (8B2A) :
   SET failed on device eth0 ; No such device.

Ustalanie informacji IP dla eth0... niepowodzenie.

nie wiem co jest grane :huh: Jestem początkujący i nie mam pojęcia jak się za to zabrać a Feodra bez netu jest bezużyteczna :(

Prosze pomóżcie eksperci

Spokojnie to tylko awaria :)

Mam ten sam błąd a karta i tak działa. Potrzebuję trochę informacji o Twoim systemie.

Pokaż co wypluje z siebie

rpm -qa | grep ndiswrapper

Potem

rpm -qa | grep kernel

potem

lspci

Ja mam kartę wifi na chipsecie 4310 więc jeśli masz to samo to powinno nam się wspólnie uruchomić kartę.

Wpisałem w konsoli po zalogowaniu się przez su - te komendy.

[root@localhost ~]# rpm -qa | grep ndiswrapper

[root@localhost ~]# rpm -qa | grep kernel
kernel-xen-2.6.18-1.2798.fc6
kernel-headers-2.6.18-1.2798.fc6

[root@localhost ~]# lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 945GM/PM/GMS/940GML and 945GT Express Memory Controller Hub (rev 03)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) High Definition Audio Controller (rev 02)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 1 (rev 02)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 2 (rev 02)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 3 (rev 02)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 4 (rev 02)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI #1 (rev 02)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI #2 (rev 02)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI #3 (rev 02)
00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI #4 (rev 02)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB2 EHCI Controller (rev 02)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev e2)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801GBM (ICH7-M) LPC Interface Bridge (rev 02)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) IDE Controller (rev 02)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) SMBus Controller (rev 02)
06:01.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation BCM4401-B0 100Base-TX (rev 02)
06:02.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4318 [AirForce One 54g] 802.11g Wireless LAN Controller (rev 02)
06:04.0 CardBus bridge: ENE Technology Inc CB-712/4 Cardbus Controller (rev 10)
06:04.1 FLASH memory: ENE Technology Inc ENE PCI Memory Stick Card Reader Controller (rev 01)
06:04.2 Class 0805: ENE Technology Inc ENE PCI Secure Digital Card Reader Controller (rev 01)
06:04.3 FLASH memory: ENE Technology Inc FLASH memory: ENE Technology Inc: (rev 01)
06:04.4 FLASH memory: ENE Technology Inc Unknown device 0551 (rev 01)

Nie mam zainstalowanego ndiswraperra , dodam że zależy mi w tej chwili na uruchomieniu kart sieciowej , radiówkę zostawię sobie na później :lammer:

Wiekszosc kart sieciowych jest obslugiwana przez linuksa i wystarczy tylko odpowiednia konfiguracja kernela.

W fc jest on z paczki wiec zawiera prawdopodopnie odpowirdnie sterowniki, jezeli nie to trzeba doinstalowac :)

Karty lan czesto maja nazwy ethx wiec jezeli masz w /dev eth0 albo cos podobnego to znaczy ze jest zainstalowana.

Teraz wystarczy odpowiednia konfiguracja.

man ifconfig

Mozna sie tez posluzyc skryptami ale tu musisz doczytac bo Ci nie powiem jak to teraz sie ma w fc:)

Co do wifi, to najczescie trzeba sie zwrocic po pomoc do ndiswrappera a jak ktos chce wpa badz wpa2, to jeszcze trzeba sie przyjzec wpa_supplicant.

Pozdrawiam

jak nie chcesz się zajmować wifi no to trudno :)

Widziałem opis instalacji na jakimś laptopie i ta karta sieciowa działała od strzału.

Zobacz czy masz skonfigurowaną.

Albo tak

/sbin/ifconfig eth0

Albo poprzez

system-config-network

Jeśli będziesz miał to w zależności od tego jak masz skonfigurowaną sieć albo będziesz musiał odpalić dhclient eth0 albo ręcznie skonfigurować adresy.

Ehhh :( problem w tym że wszystko komplikuje ta karta WiFi, w network menadżerze wszystko sie pomieszało, wyskakują jakieś interfejsy po usunięciu urządzenia WiFi , ja jestem początkujący i nie wiem jak to ogarnąć :( próbowałem konfigurować adresy ręcznie ale przy próbie podnoszenia interfejsu wyskakują błędy, mówiące o tym że urządzenie nie istnieje, a jak zrestartuje lapka to się pojawia urządznie WiFi znowu :lammer: )

Na moje to jakoś dziwnie "gryzie" się karta WiFi z Ethernetem , może trzeba zacząć od dodania sterownika od WiFi do black list tylko nie wiem jak i gdzie to zrobić

Po uruchomieniu system-config-network wyłącz interfejs wireless. Odznacz ptaszek ;) i we właściwościach wyłącz podnoszenie podczas startu. To powinno pomóc na uruchamianie karty wifi. Jeśli w ogóle się uruchamiała bo to jest broadcom :)

Potem we właściwościach eth0 albo ethernet bo nie wiem jak to się u Ciebie nazywa, zaznacz uruchamianie urządzenia podczas startu oraz pozwól wszystkim na włączanie i wyłączanie.

OK, to rozjaśnia troszkę.

W plikach /etc/modprobe.d/blacklist i /etc/modprobe.d/blacklist-compat

dodaj linijkę

blacklist bcm43xx

może być na samym końcu pliku.

To wyłączy ładowanie tego modułu.

Pokaż też jak wygląda pierwsza zakładka Urządzenia.

wrrr.... :(

dalej problemy, wygląda to tak, połączenie Ethernet w konfiguracji ma przypisane urządzenie WiFI, natomiast połączenie wireless na w konfiguracji przypisane urządzenie Ethernet , mydło i powidło , nie idzie tego uporządkować bo już próbowałem wszystkich metod :( Jak podłącze kabel sieciowy to mimo tego że interfejs nie jest aktywny zapalają sie dwie diody ( zielona i pomarańczowa)

Jest jakiś sposób na to aby usunąć oba urządzenie z systemu i zainstalować manualnie ? ( myślę jeszcze według schematu windowsowskiego )

Jeśli wyłączyłeś już bcm43xx to teraz odpal system-config-network. Aby usunąć jakiekolwiek urządzenie musisz je najpierw wyłączyć. Potem usuwasz oba i używając kreatora dodajesz sobie kartę sieciową. Nie wiem jak ona się będzie u Ciebie nazywała. Ja mam dwie rzeczy do wyboru, inna karta lub moja karta :) Wybór jest więc prosty. :)

Jeśli to się miesza to najlepiej będzie jak usuniesz oba i dodasz tylko kartę sieciową nie bezprzewodową.

Trochę łopatologia ale tak jest najprościej wg mnie. Poza tym przyznaję się że nie mam pojęcia który plik musiałbym wyedytować żeby usnąć jakąś kartę :)