pit_ Napisano Kwiecień 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2007 Witam Na wstepie chciałem zaznaczyc, ze jestem dość zielony w temacie. Odziedziczyłem serwer z systemem i powoli ucze sie go obsługiwac. Dzis rano zaskoczyła mnie ogromna ilość maili (przychodziły co 1 minute) od tego serwera o tresci: Nadawca: Cron <root@linux> Temat: chown root:root /var/tmp/r00t && chmod 4755 /var/tmp/r00t && rm -rf /etc/cron.d/core && kill -USR1 538 Treść: - 4 pierwsze wiadomosci: /bin/sh: line 0: kill: (538) - No such process - 4 nastepne: /bin/sh: line 1: 7942 Segmentation fault chmod 4755 /var/tmp/r00t - pozostałe: chown: cannot access `/var/tmp/r00t': No such file or directory Wyrzuciłem to z crona i przestały przychodzic, ale skad to sie wzięło i co dokładnie znaczy to za bardzo nie wiem Chciałem wejsć na konsiole przez putty,ale ssh tez przesało działac. Przez webmina zatrzymałem sshd, ale juz nie mogłem go uruchomić. Pokazywał sie komunikat: Nie udało się uruchomić serwera SSH : Uruchamianie sshd: /etc/ssh/sshd_config: line 74: Bad configuration option: GSSAPIAuthentication /etc/ssh/sshd_config: line 76: Bad configuration option: GSSAPICleanupCredentials /etc/ssh/sshd_config: line 87: Bad configuration option: UsePAM /etc/ssh/sshd_config: terminating, 3 bad configuration options [ZAWIĂ�DĹ�] Zaremowałem te 3 linie i teraz działa. Jeszcze jedno. Taki komunikat podczas próby backupu bazy danych: 8537 Naruszenie ochrony pamięci tar -cjf $OUT /mnt/dane/backup/mysql/oferty.sql >/dev/null Gdzie i jak mam szukac przyczyn takiego zachowania serwera ?? Prosze o jakies podpowiedzi Pzdr, Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2007 Nadawca: Cron <root@linux> Temat: chown root:root /var/tmp/r00t && chmod 4755 /var/tmp/r00t && rm -rf /etc/cron.d/core && kill -USR1 538 Dziwny ten "r00t" z zerami w nazwie. Czy to nie jakiś rootkit Ci chodzi w systemie? Na wszelki wypadek i na dobry początek to użyłbym chkrootkit (jest w repo) i rkhunter (niestety trzeba samemu przekompilować http://www.rootkit.nl/) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Kwiecień 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2007 http://rpm.pbone.net/index.php3?stat=26&am....fc5.noarch.rpm Nie trzeba są paczki dla fc5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit_ Napisano Kwiecień 16, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2007 Dziwny ten "r00t" z zerami w nazwie. Czy to nie jakiś rootkit Ci chodzi w systemie? Na wszelki wypadek i na dobry początek to użyłbym chkrootkit (jest w repo) i rkhunter (niestety trzeba samemu przekompilować http://www.rootkit.nl/) RKHUNTER proba rozpakowania: [root@linux ~]# tar zxf rkhunter-2.9.tar.gz Naruszenie ochrony pamięci Poradziłem sobie. Zainstalowałem. Proba uruchomienia: [root@linux bin]# rkhunter -bash: rkhunter: command not found CHROOTKIT proba zainstalowania: [root@linux /]# yum install chkrootkit Setting up Install Process Setting up repositories http://dl.atrpms.net/fc4-i386/atrpms/stabl...ata/repomd.xml: [Errno 4] IOError: HTTP Error 404: Date: Mon, 16 Apr 2007 13:58:09 GMT Server: Apache/2.2.3 (Fedora) Content-Length: 318 Content-Type: text/html; charset=iso-8859-1 Trying other mirror. Cannot open/read repomd.xml file for repository: atrpms failure: repodata/repomd.xml from atrpms: [Errno 256] No more mirrors to try. Error: failure: repodata/repomd.xml from atrpms: [Errno 256] No more mirrors to try. Co teraz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2007 Co teraz ?Wyłączyć repo atrpms. Poczytaj nt.yuma, konfliktów i kaszanki jaką można zrobić z systemu przy włączonych "gryzących" się ze sobą repo (m.in. atrpms z livna i inne). Wg mnie to najlepiej by było przeinstalować system, bo w sumie nie wiesz co za syf tam siedzi, a badanie sprawy zajmie więcej czasu (z reguły tak bywa) niż postawienie serwera od nowa. Chyba, z echcesz się czegoś nauczyć, ale w końcu i tak dojdziesz do wniosku, że lepiej odpalić od nowa Tak na szybko /etc/yum.repos.d plik o rozszerzeniu .repo, prawdopodobnie z atrpms w nazwie. Wchodzisz w edycję i wszędzie gdzie znajdziesz linijkę enabled=1 zmieniasz na enabled=0. I próbuj jeszcze raz yum install .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi