Skocz do zawartości

Problem Z Dyskiem

black lupus

Rekomendowane odpowiedzi

Spróbuj odpalic system w Single user. (taki tryb awaryjny)

Jak sie pojawia okno Gruba najedz na Fedore i wcisnij "e"

Najedz na linijke gdzie masz "vm-linuz... root=(hd...) rhgb quiet" znowu wcisni "e" na koncu tej linijki dopisz " -s" (nie zapomnij o spacji przed -s)

Enter. i wcisnij "b".

Powinien sie odpalic twoj system tylko z podstawowymi modulami.

Przejrzyj /etc/fstab oraz inne pliki konfiguracyjne w których ostatnio mogles cos namieszac.

Spróbuj tez odpalic system nie dopisujac -s ale skasuj "rhgb" i "quiet" dzieki temu wiecej zobaczysz.

Pozdrawiam.

• 2 weeks later...

Próbowałem tak jak twoface mi radził niestety nic to nie dało nadal ładowanie zatrzymuje sie na samym początku.

A co do uwagi że mógłbym poprawić to co namieszałem - cały bajer polega na tym, że nic nie mieszałem po prostu system zawisł prawdopodobnie z powodu dysku.

Na tym kompie działał SAMBA i teraz mam problem jak odzyskać dane bo nie potrafię zamontować LVM do innego kompa.

Tu mała uwaga jestem w sumie bardzo początkującym użytkownikiem (_linuxa_ → Linuksa) ORT i muszę sie jeszcze wiele nauczyć.

Na pewno jest jakis komunikat w momencie jak sie zawiesza, albo na czyms konkretnym staje przy ladowaniu jadra (wykasyj ten wpis rhgb quite).

Napisz tutaj ten blad czy cokolwiek, co mogloby nas naprowadzic na problem.

Czy na tym dysku masz drugi system i chodzi poprawnie?

Napisz tutaj ten błąd czy cokolwiek, co mogłoby nas naprowadzić na problem.
Poza tym możesz uruchomić jakiś Linux LiveCD, zamontować partycję/partycje Fedory i zajrzeć do wpisów /var/log/messages (oczywiście podana ścieżka, to w "normalnym" systemie. po podmontowaniu w jakimś katalogu musisz poszukać)

Próbowałem odpalic CD-live Knoppix.

Na zamontowanym dysku widac było tylko dwa katalogi (grub oraz las+found) i kilka plików w tym dwa iso niestety nic n po za tym nie moge odczytać - dysk ma 30 GB a wszystkie pliki zajmuja jakiś 17 MB

Na dysku miałem trochę danych i niestety nie wiem jak je odzyskać - pomocy w jaki sposób moge je odzyskac jeszcze raz przypominam ze to dysk LVM a ja jestem zielony w te klocki

[...]jeszcze raz przypominam ze to dysk LVM a ja jestem zielony w te klocki
Sorki, nie zauwazylem tego. Niestety musze Cie zmartwic. Nie znam (i chyba nie ma) sposobu odratowania partycji LVM. Zazwyczaj LVM jest stawiane w polaczeniu z RAID, ale nie sadze, zebys jakis mirroring w domu ustawial ;) Tylko odtworzenie z backupu, ale domyslam sie, ze nie masz.

Nastepnym razem nie zdawaj sie na domyslne ustawienia dysków przez instalatora tylko zrób to recznie wybierajac typ partycji ext3.

[EDIT] Poszukaj w Googlach. CHyba to co napisalem o niemozliwosci odratowaniu danych z LVM to nieprawda. Wrzucilem "LVM partition recover howto" i dostalem sporo linków m.in. ten http://codeworks.gnomedia.com/archives/200...al/lvm_recovery. Zwróc jednak uwage, ze jest dosc stary oraz ze gosc mial partycje /boot i systemowa osobno na "normalnym" ext2 co ulatwilo dostep do systemu.

[EDIT2]Jakby cos Ci sie udalo, to opisz tutaj. Bylo pare tematów z problemem podobnym do Twojego, wiec w razie sukcesu pochwal sie ;) Powodzenia.