Skocz do zawartości

Koniec Wsparcia Dla Xp

simodias

Rekomendowane odpowiedzi

Wie ktos moze dokladnie kiedy M$ planuje definitywne zakonczyc wspieranie windy XP? Znalazlem w necie kilka artykulów na ten temat, (np: http://media2.pl/technologie/22464-microsoft-zostawi-xp.html )ale nigdzie nie bylo konkretnej daty do której XP bedzie wspierany i do której maja czas wieksze firmy, zeby znalezc sobie cos innego i bezpiecznego ;-) Natknal sie ktos na cos?

Zdziwię Cię, ale XP będzie mieć wsparcie do 2009 roku, a rozszerzone wsparcie (nie pytaj mnie co to dokładnie znaczy :P ) skończy mu się w roku 2014.

Informacje pochodzą stąd: http://www-tus.csx.cam.ac.uk/pc_support/lifecycle/index.html

Na tej stronie jest też informacja o wsparciu dla 2k, 2k3 i Visty

Mialem nadzieje,ze to sie zmieni.
Jak sie zmieni? Nie rozumiem na czym owa zmiana mialaby polegac? Myslisz, ze gdyby XP wyzional ducha z dniem jutrzejszym to nasz cudowny rzad nagle dostrzeglby Linuksa i inne systemy operacyjne i postanowil nakazac przygotowanie Platnika do pracy na nich? Niestety.... to by sie nie stalo.

Coppertop dzieki za szczególowa informacje

Nie ma za co ;)

A ja jestem ciekaw, jeśliby tak np wejść w współpracę z jakimś posłem i stworzyć ustawę o drobnym zwrocie podatku dla firm, które używają (_linuxa_ → Linuksa) ORT, a jeszcze większy zwrot dla firm rozwijających oprogramowanie dla wolnych systemów, to czy by na (_linuxa_ → Linuksa) ORT nie zaczęłaby wchodzić coraz większa liczba przedsiębiorców :-D

A ja jestem ciekaw, jeśliby tak np wejść w współpracę z jakimś posłem i stworzyć ustawę o drobnym zwrocie podatku dla firm, które używają Linuksa, a jeszcze większy zwrot dla firm rozwijających oprogramowanie dla wolnych systemów, to czy by na Linuksa nie zaczęłaby wchodzić coraz większa liczba przedsiębiorców :-D

Zaczęła, ale w tym momencie już wchodzisz w sferę Fantasy (dobrze napisałem, właśnie o to mi chodzi)... To kompletnie nie realne więc zostawmy ten temat, bo jak wejdziemy w takie totalne gdybanie to nie wiem, co z tego wyniknie...

Moim zdaniem wsparcie dla Windows XP powinno być jak najdłuższe, a Windows Vista nie powinien zostać wydany. Nie było i nie ma takiej potrzeby. A xp jest zbyt rozbudowany i rozpowszechniony, zeby wycofywac mu wsparcie. Co by się stąło, gdyby nagle kompetry z XP stały się... agresywne? Katastrofa...

Ja trochę pobronię XP. Moim skromnym zdaniem XP Profesional z SP2 działa nawet przyzwoicie, po wrzuceniu kilku programów, np: do monitorowania zmian w rejestrze, można nawet nieźle go zabezpieczyć, fakt że kupa pracy przy tym jest, a obsługa takiego systemu dla laików jest zbyt uciążliwa. Z dwóch Vista czy XP brałbym XP, niestety obecnie w większości sytuacjach tylko taki wybór jest możliwy.

PS: Żeby nie było i tak wolę Fedorę.

Kilka lat temu nie znosiłem XP, chwaląc go głównie za zalety, jakie odziedziczył po ME(ciekawe czy ktos wie o których zaletach mówię). Gdy moje potrzeby użytkowe wzrosły, zmieniłem tez opinię o systemie. W miedzyczasie sam XP dojrzał - SP2 i dodatki to poza dozowaniem szpiegów dość dobre narzędzia. I ciężko je zasyfić. Oczywiście Fedory nie da się zasyfić, ale młóimy o windowsach.

Tylko XP troche okrojony jest z funkcji które sa w windows 2003 - to jest dopieor system!