MitS Napisano Kwiecień 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2007 Witam! kiedys mialem podobny problem http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=14031&hl= lecz ten się trochę różni. Otóż gdy mam połączone dwa komputery bezpośrednio kablem to wpisując do mc adres drugiego np. 192.168.0.2 moglem spokojnie się dostać do niego. Teraz przyszly takie czasy że trzeba bylo kupic router i mam 3 komputery podpiete do niego i np. na jednym jest FC a na pozostalych windows i ip jednego z nich w sieci to: 192.168.0.180 i moje pytanie jest: jak sie do niego dostać po przez mc ?? wpisując taki adres w ten sam sposob co wtedy kiedy mialem dwa komputery bezposrednio polączone nie dziala. jak mozna to uczynic ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2007 [...]ip jednego z nich w sieci to: 192.168.0.180[...]A pozostałych? chyba są w jednej sieci jeśli przypięte do tego samego routera, więc to tylko kwestia uprawnień: umożliwienie komunikacji w LAN na routerze + odpowiednie udostępnienie zasobów w systemach. [...] i moje pytanie jest: jak sie do niego dostać po przez mc ??Ja korzystam z krusadera: w pasku gdzie pojawiają się nazwy katalogów piszę smb://192.168.x.x/nazwa_zasobu i śmiga. Jeśli chcesz w trybie tekstowym (bo stąd jak rozumiem wykorzystanie mc) to możesz próbować ew. smbclient, ale to z lekka upierdliwy sposób - obsługa niczym zwykłego ftp. Pewnie są jeszcze inne klienty samby dla trybu tekstowego wykorzystujące semigrafikę, ale nie znam. W razie potrzeby wystarcza mi jak wspomniałem krusader. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Kwiecień 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2007 do samby mozesz konquenora uzyc albo gnome commandera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MitS Napisano Kwiecień 19, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2007 do samby mozesz konquenora uzyc albo gnome commandera mam fluxboxa a po drugie odkrylem to (zresztą tak jak powiedziales WalDo) że firewall routerowski nie pozwala mi sie dostać do komputera w lanie. Teraz pytanie jak można zmienić uprawnienia tak by dostać sie do komputera o ip np. 192.168.0.180 ? dodam że mam DLINKA i że router nie zezwala narazie wejscie do komputera podłączonego kablem, zaś do komputera ktory laczy sie wifi nie bylo problemow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonteChristo Napisano Kwiecień 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 22, 2007 zeby takie cos zadzialalo, winxp musi byc w tej samej domenie (ew. grupie roboczej) - najlepsze rozwiazanie! 2. sprawa postawienie FTP i w mc f9/pol. ftp/ user@adres = log i pass i juz jestes na ftp-ie lub jak wczesniej napisali smb na widndowsach prawa w SHARE DIRECTORY/ everyone full access lub Read/ wright (udostepanianie/prawa/wszycy/) i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi