sit_fun Napisano Kwiecień 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 20, 2007 Witam, Po zainstalowaniu Fedory na serwerze z własnym układem partycji, pojawiają mi się poniższe krzaki podczas startu: SELinux: initialized (dev sda13, type ext3), uses xattr audit(1177102346.808:4): avc: denied {mounton} for pid=1589 comm="mount" name="log" dev=sda13 ino=901377 scontext=system_u:system_r:mount_t:s() tcontext=system_u:object_r:var_log_t:s0 tclass=dir audit(1177102346.812:5): avc: denied {mounton} for pid=1589 comm="mount" name="log" dev=sda13 ino=901377 scontext=system_u:system_r:mount_t:s() tcontext=system_u:object_r:var_log_t:s0 tclass=dir Na sda13 mam katalog /var a na sda14 /var/log... Czy jesli montuje jakis podkatalog z katalogu to musi on być na partycji przed tym głównym katalogiem? Czyli na sda13 /var/log a na sda14 /var? Proszę o rady... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Kwiecień 21, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 21, 2007 SELinux nie dopuszcza pomieszania miejsc montowania - przynajmniej to mi to wygląda! Bo nie wiem tego na pewno Wychodzi na to, ze chcesz coś "namontowac" na inny punkt montowania... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sit_fun Napisano Kwiecień 21, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 21, 2007 Właśnie chyba tak jest gdyż chcę zamontować katalog /var/log na wcześniej zamontowany /var... Da się to jakoś obejść? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sit_fun Napisano Kwiecień 22, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 22, 2007 Już sobie poradziłem... Gdyby ktoś miał podobny problem to wystarczy w zakładce "Inne" w SELinux zaznaczyć opcję "allow_mount_anyfile" ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 22, 2007 Właśnie chyba tak jest gdyż chcę zamontować katalog /var/log na wcześniej zamontowany /var...Rozumiem, że masz osobną partycję na logi (sda13). Wg mnie wystarczy utworzyć w zamontowanym wcześniej /var (sda14) podkatalog log i zamontować do niego partycję sda13. Podaj polecenie jakim to chcesz montować. Wydaje mi się, że mylisz pojęcia katalog, punkt montowania i partycja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi