Skocz do zawartości

Netscape Browser

druid-1966

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Od kilku ładnych tygodni zmagam się z instalacją przegladarką Netscape.

Instaluję netscape-i686-pc-linux-gnu-sea.tar.gz poprzez tar -zxvf ....tar.gz. Dalej, postępuję zgodnie z opisem w pliku README: netscape installer itd.

Po wszystkim otrzymuję komunikat że instalacja przebiegła pomyślnie. Zgodnie z ostatnim krokiem wg instrukcji wpisuję: ./netscape i....... nic się nie dzieje.

kursor tylko cały czas miga i to wszystko .

Czy ktoś miał podobny problem? Jeśli tak, to jak go rozwiązał? możecie mi coś podpowiedzieć?

moja kofiguracja: FedoraCore 6.0, KDE, kernel 2.6.20

Tyle jest ładnych przeglądarek, szybkich, ergonomicznych, bezpiecznych: Firefox 2.0.0.3, Opera 9.20, SeaMonkey 1.1, Konqueror 3.5.6; ewentualnie Firefox >= 1.5.0.10.

Zdaje się, że instalujesz Netscape 7.2 z roku 2004? toż to zabytek, choć szlachetny.

Twój problem może być spowodowany niezgodnością bibliotek. Wtedy bez downgrade'u systemu nie poradzisz. Kiedyś też był taki myk z mozillą, że trzeba było przynajmniej raz uruchomić ją na koncie roota. Tylko nie wiem czy to akurat ta wersja.

Moze to i przezytek, ale "mój" bank preferuje kontakt z kontem ROR tylko poprzez wlasnie Netszkape, IE (musze isc wtedy do drugiego komputera) albo Mozilla, której niewiadomo dlaczego NIENAWIDZE.

Poza tym podczas instalacji program informuje o tych bibliotekach i ostrzega, ze jesli nie sa zainstalowane to instalacja nie dojdzie do skutku . Ale przeciez ja mam te biblioteki, które wymaga NSB 7.2 (Netscape Browser) i instalacja przebiegla pomyslnie.

Pozdrawiam.

Może to i przeżytek, ale "mój" bank preferuje kontakt z kontem ROR tylko poprzez właśnie Netszkape, IE (muszę iść wtedy do drugiego komputera) albo Mozilla, której niewiadomo dlaczego NIENAWIDZĘ.

Zainstaluj Opere :D

... w opcjach nakarz jej przedstawianie sie jako IE lub Netscape i po problemie. Zarowno Twoj bank jak i Ty - powinniscie byc zadowoleni ;)

Poza tym podczas instalacji program informuje o tych bibliotekach i ostrzega, że jeśli nie są zainstalowane to instalacja nie dojdzie do skutku . Ale przecież ja mam te biblioteki, które wymaga NSB 7.2 (Netscape Browser) i instalacja przebiegła pomyślnie.

Instalacja moze i przebiega pomyslnie, ale uruchomienie to juz inna bajka. Tak strzelam - SELinux blokuje dostep do bibliotek... coz zrobic - wersja ktora probujesz uruchomic powstala w czasach kernela 2.2 w porywach do 2.4... nie te czasy, nie ten poziom zabezpieczen. Nie ta przegladarka ;)

Pozdro

Zainstaluj Opere :D....... nie te czasy, nie ten poziom zabezpieczen. Nie ta przegladarka ;)

Pozdro

Stary, zbliża się koniec miesiąca, czasy przelewów in + :rolleyes: i opłat :angry: Opere miałem już zainstalowaną, także do niej wrócę. Chodzi mi o to, że bardzo zależy mi na NSB. mam jakiś taki sentyment do dawnych czasów.

Mimo to niech "Pajac na pajacu staje", ja i tak tę Netszkapę uruchomię. Ojciec Ryzyk mi świadkiem (jehowym) :-)

Pozdrawiam

Może to i przeżytek, ale "mój" bank preferuje kontakt z kontem ROR tylko poprzez właśnie Netszkape, IE

Jaki to bank?

W repo jest kilka przeglądarek opartych na silniku mozilli SeaMonkey(bardzo przypomina Netscapa, o ile pamiętam), Epiphany, Galeon, Firefox, może jednak jakaś się spodoba.

Może to i przeżytek, ale "mój" bank preferuje kontakt z kontem ROR tylko poprzez właśnie Netszkape, IE

Zapytam inaczej: a może tylko tak piszą? ;)

Gdy zmieniłem User Agenta w firefoksie na Mozilla/4.0 (czyli Internet Explorer - tak, tak....) to nagle wiele z "upartych" stron zaczęły działać. Na czele z Windows Update Services ;)

Wszystko ladnie, pieknie, ale dlaczego niktr nie moze mi podpowiedziec jak zainstalowac Netscape?

A dlaczego nikt nie moze porozmawiac z Einsteinem?

Netscape umarla 3 lata temu, w miedzyczasie Linux, a w szczegolnosci niektore jego glowne skladniki jak kernel czy SELinux nie staly w miejscu - rozwinely sie i zmienily do tego stopnia, ze uruchamianie binariow pisanych i kompilowanych kilka lat temu stalo sie po prostu niemozliwe.

Teraz jasniej? ;)

Pozdro

P.S. Zadaj sobie pytanie - co jest dla Ciebie wazniejsze: stabilny i bezpieczny system operacyjny czy jedna konkretna (walaca trupem) przegladarka.

Jesli to drugie, to zainstaluj RH9 albo FC1 - Netszkapa powinna ruszyc.

Jakiś pół roku temu też chciałem zainstalować Netscape, ale poczytałem wikipedię i zrezygnowałem. Trochę szkoda że ta przeglądarka jest dostępna tylko dla Windows, ta nazwa(moim zdaniem chyba najlepsza jakie mają przeglądarki) i to że była pierwsza jakiej używałem, jeszcze z gazety WWW instalkę się brało a za pomocą modemu łączyło, potem niestety nastały ciemne czasy I(mperium)Explorera...

Powiem jeszcze, ze nawet gdy uda ci się uruchomic jakims cudem ten program, to nie uzywaj go do transakcji bankowych. Mimo swojej marki, ten produkt nie jest juz godny zaufania, może nie tyle z powodu wewnętrznych błędów, ale z tego, jak działa na nowych dystrybucjach systemu. Co innego uruchomić program xboard, który wykorzystuje system i Xy w minimalnym stopniu, przez co jego kod za bardzo nie ulega zmiannom i wciąż działa, a co innego odpalić takiego gignata, jakim jest Netscape Comminucator. Szanuję ten program i dorobek pracy jego twórców - zreszta do tej pory w głównej stronie projektu Firefox przycisk Pobierz łaczy sie z FTP własnie netscape'a(nie wierzycie? sprawdźcie ;)), ale czas niestety nie stoi w miejscu...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...