fafig Napisano Maj 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2007 witam, mam maly problem z alsa. znalazlem w otchlaniach internetu pare skryptow do alsy, no ale jest problem. bo albo dzwiek jest 2.1 ale za to na wiele zrodel pcm.sblive { type plug slave.pcm "dmixer" } pcm.dmixer { type dmix ipc_key 1024 slave { pcm "hw:0,0" period_time 0 period_size 1024 buffer_size 4096 rate 48000 } bindings { 0 0 1 1 } } ctl.dmixer { type hw card 0 } albo z kolei jest 5.1, ale nie ma mozliwosci dzielenia dzwieku midzy programami. probowalem juz kombinowac z roznymi wpisami, ale zdaje sie brakuje wciaz jednego elementu ukladanki pcm.duplicate { type plug slave.pcm "surround51" slave.channels 6 route_policy duplicate } jesli ktos cos wie na ten temat to prosze o pomoc, chodzi mi o 5.1 dzielone miedzy aplikacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razor Napisano Maj 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 2, 2007 Przydało by się info jaka karta albo jeszcze lepiej jaki moduł... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Maj 2, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 2, 2007 Przydało by się info jaka karta albo jeszcze lepiej jaki moduł... typ karty nie ma tu wiekszego znaczenia, bo zmieniaja sie tylko nazwy urzadzen, a wiekszosc 5.1 sie podobnie ustawia. w sygnaturce pisze sb live! 24 bit Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razor Napisano Maj 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 2, 2007 U mnie lata na module ca0106 i nie możliwe jest uzyskanie dźwięku 5.1 i programowego miksowania... Próbowałem przez konfiguracje pliku asoundrc na różne sposoby, ale w końcu okazało się że się nie da. Zgłosiłem do alsa project ale się nie odezwali, a szkoda bo korzystanie z dźwięku bez miksowania jest uciążliwe:p. Jeśli twoja karta nie korzysta z tego modułu to wszystko jest kwestią konfiguracji asoundrc. Spróbuj tak może zadziała, a jeśli nie to na google pcm.!dmix { type plug slave { pcm surround51 channels 6 } } pcm.!default { type plug slave.pcm "dmix" slave.pcm "surround51" slave.channels 6 route_policy duplicate } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Maj 3, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 3, 2007 U mnie lata na module ca0106 i nie możliwe jest uzyskanie dźwięku 5.1 i programowego miksowania... Próbowałem przez konfiguracje pliku asoundrc na różne sposoby, ale w końcu okazało się że się nie da. Zgłosiłem do alsa project ale się nie odezwali, a szkoda bo korzystanie z dźwięku bez miksowania jest uciążliwe:p. Jeśli twoja karta nie korzysta z tego modułu to wszystko jest kwestią konfiguracji asoundrc. Spróbuj tak może zadziała, a jeśli nie to na google pcm.!dmix { type plug slave { pcm surround51 channels 6 } } pcm.!default { type plug slave.pcm "dmix" slave.pcm "surround51" slave.channels 6 route_policy duplicate } podobno sie da, widzialem kolesie robili juz takie konfigi ze na tyl i przod mozna bylo oddzielnie puszczac 2 sciezki audio wiec pewnie sie da, no nic, niech strace, jak bedzie 5.1 to sie przelaczy bez miksowania i juz . dzieki za odzew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melkior Napisano Czerwiec 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2007 Oczywi?cie, ?e da si? jednocze?nie przetwarza? d?wi?k ze stereo na 5.1 i u?ywa? dmixa (a po ludzku: mp3 z 2 kana?ami, filmy z google itp odtwarzamy na wszystkich 6 g?o?nikach w tym samym czasie). Oto moja dzia?aj?ca konfiguracja: pcm.!default {# to przekierowuje standardowe wyj?cie na kopiark? do kana?ów type plug slave { pcm zz51 } } pcm.dmixer {# to umo?liwia jednoczesne odtwarzanie d?wi?ków w kilku programach na raz type dmix ipc_key 1024 slave { pcm "hw:0,0" # zwykle pierwsze urz?dzenie ma adres "0,0", ale podobno bywa i "0,1" ... channels 6 #nie wiem, czy ta linijka jest konieczna - mo?e zadzia?a i bez tego period_time 0 period_size 1024 buffer_size 4096 rate 44100 } } ctl.dmixer { type hw card 0 } pcm.zz51 {# to kopiuje d?wi?ki z 2 przednich kana?ów na kana?y z ty?u, g?o?nik centralny i subwoofer type route slave.pcm "dmixer" slave.channels 6 ttable.0.0 1 ttable.1.1 1 ttable.0.2 1 ttable.1.3 1 ttable.0.4 0.5 ttable.1.4 0.5 ttable.0.5 0.5 ttable.1.5 0.5 } P.S. przy takiej konfiguracji ma prawo nie dzia?a? jednocze?nie z innymi prawdziwe wyj?cie surround5.1, o ile chcemy odtwarza? d?wi?k z faktycznie zapisanymi 6 kana?ami - przyda?o by si? i to poprawi?. P.P.S. komu zadzia?a stawia mi piwo EDIT: Próbuj? sobie zrobi? programowe sterowanie g?o?no?ci?, ale co? nie dzia?a i nie bardzo wiem dlaczego - chocia? aplay nie wypisuje b??dów (d?wi?ku te? nie s?ysz?). Oto kod: pcm.multi1 {#tym rozbijam na oddzielne kana?y, ?eby pó?niej ka?demu dorobi? regulacj? g?o?no?ci type multi slaves { a.pcm "front1" a.channels 2 b.pcm "rear1" b.channels 2 c.pcm "center1" c.channels 1 d.pcm "lfe1" d.channels 1 } bindings { 0.slave a 0.channel 0 1.slave a 1.channel 1 2.slave b 2.channel 0 3.slave b 3.channel 1 4.slave c 4.channel 0 5.slave d 5.channel 0 } } pcm.multi2 {#by? mo?e zb?dne - tym sklejam kana?y do kupy - podobno bez tego niektóre programy bez tego nie zadzia?aj? type route slave.pcm "multi2" ttable.0.0 1 ttable.1.1 1 ttable.2.2 1 ttable.3.3 1 ttable.4.4 1 ttable.5.5 1 } pcm.front11 { type route slave.pcm "dmixer" slave.channels 6 ttable.0.0 1 ttable.1.1 1 } pcm.front1 { type softvol slave.pcm "front11" control { name "F" card 0 } } pcm.rear11 { type route slave.pcm "dmixer" slave.channels 6 ttable.2.0 1 ttable.3.1 1 } pcm.rear1 { type softvol slave.pcm "rear11" control { name "R" card 0 } } pcm.center11 { type route slave.pcm "dmixer" slave.channels 6 ttable.4.0 1 } pcm.center1 { type softvol slave.pcm "center11" control { name "C" card 0 } } pcm.lfe11 { type route slave.pcm "dmixer" slave.channels 6 ttable.5.0 1 } pcm.lfe1 { type softvol slave.pcm "lfe11" control { name "L" card 0 } } kto? potrafi to poprawi?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi