combi Napisano Maj 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 3, 2007 Witam wszystkich z góry powiem że jestem nowicjuszem i poznaję dopiero możliwości fedorki Mam taki problem. Udało mi się zainstalować i skonfigurować modem iPlusa (Globtrotter) wg schematu: /etc/ppp/peers/iplus ------------------------------------------------------------------- noauth connect "/usr/sbin/chat -v -f /etc/ppp/iplus-connect" disconnect "/usr/sbin/chat -v -f /etc/ppp/iplus-disconnect" debug /dev/ttyS1 115200 defaultroute crtscts lock local nodetach usepeerdns lcp-echo-failure 4 lcp-echo-interval 65535 ------------------------------------------------------------------- /etc/ppp/iplus-connect ------------------------------------------------------------------- TIMEOUT 600 ABORT 'BUSY' ABORT 'NO ANSWER' ABORT 'ERROR' SAY 'Starting GPRS connect script\n' "" 'AT+CFUN=1,1' "" 'AT+CPIN=TWOJ_PIN' OK 'ATE1\d\d\d\d\d\d\d\d\d\d\d\d\d\d\d\d\d\d\d\d\d\d\d\d\d\d\d\d\d\d' SAY 'Setting APN\n' OK 'AT+CGDCONT=1,"IP","www.plusgsm.pl"' ABORT 'NO CARRIER' SAY 'Dialing...\n' OK 'ATD*99***1#' CONNECT '' ------------------------------------------------------------------- /etc/ppp/iplus-disconnect ------------------------------------------------------------------- "" "\K" "" "+++ATH0" SAY "GPRS Disconnected." ------------------------------------------------------------------- i wszystko działa pięknie , niestety tylko na koncie roota Co mam zrobić, żeby zwykły user mógł również wywołać komendę: pppd call iplus ????? Jak utworzyć ikonę na pulpicie uruchamiającą internet ? Co zrobić aby internet uruchamiał się ze startem systemu, lub logowaniem się danego usera ? Przepraszam za pewnie głupie pytania, przeszukałem forum i google i nie mogę sobie z tym poradzić. Bardzo proszę o łopatologiczne rozwiązania Z góry wielkie dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2007 Witam wszystkich z góry powiem że jestem nowicjuszem i poznaję dopiero możliwości fedorki [...] i wszystko działa pięknie , niestety tylko na koncie roota Co mam zrobić, żeby zwykły user mógł również wywołać komendę: pppd call iplus ????? Jak utworzyć ikonę na pulpicie uruchamiającą internet ? Co zrobić aby internet uruchamiał się ze startem systemu, lub logowaniem się danego usera ? Przepraszam za pewnie głupie pytania, przeszukałem forum i google i nie mogę sobie z tym poradzić. Bardzo proszę o łopatologiczne rozwiązania Z góry wielkie dzięki Po pierwsze to na przyszłość umieszczaj listingi wewnątrz znaczników [code][/code] lub przy listingach dłużsszych niż 15 linii pomiędzy [codebox][/codebox] - to ułatwia czytanie. Po drugie, zanim się o coś zapytasz "odrób lekcje", czyli poszukaj na własną rękę informacji. To o co pytasz wyszukasz bez poblemu w Googlach wrzucając pytanie "podstawy linuksa", więc jakoś chyba słabo szukałeś. Np. http://linux.sky.pl/teksty/admin.html (7 link od góry), nieco dalej (15-20 pozycja) http://www.gersona.prokocim.krakow.pl/~maciek/indexlynx.html [Hint ] Wybacz, ale takie polecenia jak chmod, wiedza na temat pliku /etc/rc.local czy też tego co siedzi w katalogu /etc/rc.d/init.d to są po prostu podstawy. A co do ikony na pulpicie: może wystarczy przeciągnąć z jakiegoś menedżera plików? A żeby uruchamiało się z logowaniem usera w trybie graficznym wystarczy link w "Autostart"? A w trybie tekstowy odpowiedni wpis w ~/.bashrc? ( to jest "~" i co robi kropka na początku nazwy pliku to sobie doczytasz To, że jesteś nowicjuszem nie zwalnia od myślenia, od samodzielnych prób, od samodzielnego zdobywania przynajmniej tej podstawowej wiedzy. To nie Windows, tu trzeba myśleć A jak już będziesz miał podstawy, to jeśli radzisz sobie jako tako z angielskim polecam http://www.redhat.com/docs/manuals - Red Hat Enterprise Linux (RHEL) to komercyjna wersja Fedory, więc podręczniki pasują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi