Skocz do zawartości

Fedora Neo

piotreek23

Rekomendowane odpowiedzi

Witam pewnie wielu z was miało problemy lub ma z konfiguracją neostrady.Poradniki są na forum to jest OK ale aby zachęcić szarego usera potrzeba by było coś więcej łatwiejszego w użyciu coś graficznego.O tóż korzystający z Ubuntu mają do dyspozycji świetny programik http://ubuneo.ubuntu.pl/ w wersji dla 7.04 pojawił sie dodatkowo graficzny monitor ala monitor neostrady.

Ja wiem że wielu zaawansowanym to sie moze nie spodobać i zaraz podniesie sie lament.Ale uważam takie rozwiązanie za

A)Wygodne wbrew pozorom

B)Atrakcyjne bo jest graficzny panel gdzie można rozłączać i łączyć ;)

Takie coś z pewnością spopularyzowało by Fedorke wśród Newbie i zamiast Ubuntu :angry: wybierali by fedore.

Mam więc pytanie ponieważ kod tego czegoś jest dostępny na GPL-u różnice w konfiguracji pewnie nie były by duże bo oba systemy są zgodne z LSB a i jajka są w wersji 2.20.X czy byłby ktoś chętny kto by sie takiego zadania podjął.

Ja osobiście na programowaniu znam sie jako tako i nie dał bym rady z takim projektem.Ale służe inną pomocą.

No może nie beta-testera bo nie mam neo ;)

Pozdrawiam i przepraszam jeżeli dałem w z złym dziale ale lepszego nie znalazłem.

Proszę o rzeczową dyskusję.

Mały Bump naprawdę prosze o wasze opinie ;-) na ten temat czy to ma sens czy nie czy może wolicie znaczki pocztowe ;-)

---------------------------

Nie ma "bump"....

(Nie pisz postów pod własnymi postami, korzystaj z przycisku "EDYCJA" - WalDo)

Mały Bump naprawdę prosze o wasze opinie ;-) na ten temat czy to ma sens czy nie czy może wolicie znaczki pocztowe ;-)
To może ja zacznę, bo widzę, że pomysł dość fajny i godny uwagi a tu nadal brak postów. To dobrze, że bardziej zaawansowani użytkownicy interesują się dopiero rozpoczynającymi zabawę z linuksem (fedorą). A co do samego instalowania neostrady (zwłaszcza na speedtouch) jest na tyle łatwe (chodzi mi o ten skrypt http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=12431&st=0) że tu chyba nie ma co zmieniać. Jeżeli chodzi o ten graficzny panel, to pewnie w przeszłości kiedy zdecydowałem się na porzucenie windowsa (na rzecz linuksa), "poleciałbym" na ten bajer :lol: myślę, że wielu nowych też by zainteresował (wiadomo strach przed terminalem i przyzwyczajenia z windowsa). Fajnie byłoby gdyby udało się też stworzyć takie coś dla sagema i użytkowników korzystających z netii na łączu tpsa (kwestia resolv.conf). Oczywiście programowanie dla mnie to czarna magia (nad czym ubolewam), ale na testera chyba się nadaję :) Jeszcze sprawa popularyzacji fedory. Na brak popularności nie można chyba narzekać, a jej nadmiar mógłby zaszkodzić (sam nie wiem dlaczego tak myślę), Pozdrawiam.

Thof wydaje mi się iż taka graficzna metoda była by lepsza.Nie trzeba sie bebrać a wiadomo czasami chce sie coś zrobić szybko więc jeśli można to dlaczego nie.

Ja sie znam na programowaniu jako tako z tego co widzę w kodach to graficzna nakładka jest na PythonGTK bodajże.

Chyba nie było by problemów z przeportowaniem tego plus przerobić ich skrytpy.Ja ze swojej strony mogę pomóc prowadzić WIKI takiego projektu czy jakąś stronke ;-)

Pomysł niezły. By bardzo pomógł w naszym zneostradowanym kraju, tylko pewnie z wykonaniem będą kłopoty.

Osobiście już dosyć miałem Neostrady i kupiłem sobie router ADSL, teraz przynajmniej jak odpalam LiveCD mam internet.

Pomysł niezły. By bardzo pomógł w naszym zneostradowanym kraju, tylko pewnie z wykonaniem będą kłopoty.

Osobiście już dosyć miałem Neostrady i kupiłem sobie router ADSL, teraz przynajmniej jak odpalam LiveCD mam internet.

Ech no nie wierze iż nie znajdzie się jakiś developer czy hobbysta który chociaż w to spojrzy i powie co i jak.

Ja się kiedyś zabierałem, ale na tym koniec. Może chociaż ktoś grafikę podrzuci, logo jakieś... Niedługo będe testował ubuntu, więc będzie okazja do analizy ubuneo.

Z tego co pamiętam, jest pakiet .deb oraz osobno firmware. Krótka nauka robienia RPM-ów i chyba będe mógł coś pokombinować.

Ja się kiedyś zabierałem, ale na tym koniec. Może chociaż ktoś grafikę podrzuci, logo jakieś... Niedługo będe testował ubuntu, więc będzie okazja do analizy ubuneo.

Z tego co pamiętam, jest pakiet .deb oraz osobno firmware. Krótka nauka robienia RPM-ów i chyba będe mógł coś pokombinować.

Super to czekamy na grafika jakiegoś ;) jak coś już bedzię moge stronke postawić Fedora Neo ;) na jakimś CMS-ie

Jako iż to jest projekt społeczności itd. proponuję podpiąć ten temat. Opcjonalnie można go przenieść do "Programowanie" na czas produkcji, potem utworzyć nowy w dziale "Połączenie z internetem".

Na początek potrzebne będzie logo 24x24, 32x32, 48x48, 64x64 i tło 650x480.

A co do samego instalowania neostrady (zwłaszcza na speedtouch) jest na tyle łatwe (chodzi mi o ten skrypt http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=12431&st=0) że tu chyba nie ma co zmieniać. [ciach] Jeszcze sprawa popularyzacji fedory. Na brak popularności nie można chyba narzekać, a jej nadmiar mógłby zaszkodzić (sam nie wiem dlaczego tak myślę)
Instalacja neostrady wcale nie jest tak prosta dla pozostałych modemów, jak dla speedtacza. Należy rozróżniać co najmniej pięć różnych typów modemów USB dostarczanych przez tepse, które wymagają zupełnie różnych sterowników pod linuxem (LiveBoxa nie biorę pod uwagę).

UbuNeo osiągnęło bardzo duży sukces. Obiektywnym wyznacznikiem tego jest ilość postów na forum na ten temat przed pojawieniem się tego programu i liczba obecnie zgłaszanych "problemów". Gadżety w stylu "monitora połączenia" i inne nakładki graficzne to tylko takie "kwiatki do kożucha", główna siła jest zaszyta zupełnie gdzie indziej.

Jeśli ktoś będzie poważnie myślał o przeportowaniu tego programu będzie miał dostęp do pełnych kodów źródłowych i w miarę możliwości do naszej wiedzy. Jeśli mogę coś poradzić, to nie zaczyna sie od robienia grafiki i strony, ale na tym raczej kończy się robienie programu.

Jeszcze sprawa popularyzacji fedory. Na brak popularności nie można chyba narzekać, a jej nadmiar mógłby zaszkodzić (sam nie wiem dlaczego tak myślę)
Nie rozumiem dlaczego uważasz że niszowość fiedki jest jej zaletą.

Pozdrawiam

przemk

@Przemk od czegoś trzeba zacząć. Nadal szukam chętnego programisty :)

BTW LiveBox to router go sie konfiguruje przez przeglądarke WWW.

Wystarczą podstawowe umiejętności programistyczne, bardziej potrzebna jest wiedza o specyfice konfiguracji dystrybucji. Większość kodu jest gotowa do automatycznego wykorzystania, problem może być w wychwyceniu różnic pomiędzu fiedką a ubu.

LVBX można na wiele różnych sposobow konfigurować (wiem, że można go podłączyć inaczej niż poprzez USB) i właśnie dlatego nie zajmowałem się nim :)

Wystarczą podstawowe umiejętności programistyczne, bardziej potrzebna jest wiedza o specyfice konfiguracji dystrybucji. Większość kodu jest gotowa do automatycznego wykorzystania, problem może być w wychwyceniu różnic pomiędzu fiedką a ubu.

LVBX można na wiele różnych sposobow konfigurować (wiem, że można go podłączyć inaczej niż poprzez USB) i właśnie dlatego nie zajmowałem się nim :)

Jest takie coś jak LSB http://www.linux-foundation.org/en/LSB i ubuntu jest zgodne z LSB 3.1 Fedory nie widze ale pewnie też w jakimś stopniu jest. Na forum pojawił się własnie neo installer i sądze że dobrze by było go rozwinąć. ;)