Stiffler Napisano Maj 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2007 Witam, Ostatnio coś sie z fedorą nie dobrego stało bo mi usuneła wszystkich (_urzytkownik_ → użytkownik) ORTów razem z rootem (całe /etc/passwd poszło się...) ale z tym już sobie poradziłem. I teraz mam taki problem, jak wkładam pendriva to usb to w kde owszem wyskakuje ikona na pulpicie, moge przeglądać foldery na pendrive ale nie moge nic (jak zwykły user) zapisać ani usunąć. W gnome nawet ikona nie wyskakuje chociaż w /media urządzenie automatycznie się montuje. Wie ktoś dlaczego? Prosze o pomoc Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Maj 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2007 /etc/fstab daj no.Pewnie opcja Umask źle ustawiona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2007 Witam, I teraz mam taki problem, jak wkładam pendriva to usb to w kde owszem wyskakuje ikona na pulpicie, moge przeglądać foldery na pendrive ale nie moge nic (jak zwykły user) zapisać ani usunąć... Mam identyczny problem. Częściowo rozwiązuję go montując pendrive za każdym razem ręcznie mount /dev/sdX /media/<folder> -o rw,uid=<user> nie jest to wygodna metoda. Później wrzucę swojego fstaba, na razie nie chcę się wcinać w wątek Stifflerowi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stiffler Napisano Maj 11, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2007 LABEL=/ / ext3 defaults 0 0 devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0 LABEL=/home /home ext3 defaults 0 0 proc /proc proc defaults 0 0 sysfs /sys sysfs defaults 0 0 /dev/scd0 /media/cdrom iso9660 noauto,ro,user 0 0 /dev/sda6 /media/60GB ext3 user,auto 0 0 thof, to poka swojego fstaba ;] piotreek23 a hald (_wogóle_ → w ogóle) ORT korzysta z fstaba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi