Wywern Napisano Maj 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2007 Otóż zastanawiam się na ile bezpieczne jest instalowanie tego sterownika - czy można potem w prosty sposób (np. przez przywrócenie starego xorg.conf) wrócić do sterownika nv? Moja karta to Nvidia GeForce FX 5500, 256MB Skąd pytanie - otóż w cztery dni temu próbowałem uruchomić akcelerację na Aurox 12 (a to przecież FC5) . Skończyło się na konieczności reinstalacji systemu. Na pewno to spowodowane było moją niewielką wiedzą nt. (_linuxa_ → Linuksa) ORT, ale przy instalowaniu AIGLX został podmieniony serwer X11 i nie potrafił już się dogadać ze starownikiem karty, bez możliwości odpytania google wpadłem tylko na deinstalację AIGLX - yum zaproponował przy tym deinstalację około 400 pakietów (zależności z X). No to mam FC6. 4 dni to konfigurowałem. Głównie mp3 i mplayera. Mam już bluecurve jako gdm, ale nie mogę ustawić swojego zdjęcia przy loginie (inne się ustawiły po przeniesieniu home/*) - z tym mogę przeżyć. Ale nie chciałbym żeby się okazało że Xy nie zadziałają po zainstalowaniu kmod-nvidia - nie chcę kolejnych 4 dni... Dlatego mam nadzieję że mi odpowiecie (nie krzyczcie na mnie że nowy wątek, bo inne mówią o tym JAK zainstalować a nie jak się wycofać) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Maj 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2007 Zmienic wpis z Driver "nvidia" na "nv" AIGLX nie idzie odintalowac http://opensuse.wikidot.com/aiglx-vs-xgl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Maj 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2007 Pod FC6 to w 100% bezpieczne i bezproblemowe a takze latwe do cofniecia (tylko po co? ) - pod warunkiem, ze zainstalujesz kmoda automatycznie yumem z livny (czyli - nie namieszasz czegos recznie) no i ze zainstalujesz odpowiednie sterowniki. W Twoim przypadku to kmod-nvidia (czyli w chwili obecnej sterowniki w wersji 97.55), ale to juz pewnie doczytales... Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jglemp Napisano Maj 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2007 Pod FC6 to w 100% bezpieczne i bezproblemowe a takze latwe do cofniecia (tylko po co? ) - pod warunkiem, ze zainstalujesz kmoda automatycznie yumem z livny (czyli - nie namieszasz czegos recznie) no i ze zainstalujesz odpowiednie sterowniki. W Twoim przypadku to kmod-nvidia (czyli w chwili obecnej sterowniki w wersji 97.55), ale to juz pewnie doczytales... Powodzenia Ja radzę by do tego modelu karty graficznej zainstalować : kmod-nvidia-96xx-1.0.9631-4.2.6.20_1.2933.fc6.i586.rpm (lub i686) pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Maj 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2007 A mozesz uscislic dlaczego? Powaznie pytam - jakie sa praktyczne przeciwwskazania? kmod-nvidia-96xx i kmod-nvidia-legacy uzywam osobiscie (GF4 Ti4200 i GF2 GTS/Pro), a wydawalo mi sie, ze powyzej GF4 (czyli GF FX* i wyzej ) to juz kmod-nvidia... Cos sie zmienilo w tym wzgledzie? BTW - ... i oczywiscie i686. Jesli yum chce instalowac i586 to najpierw rozwiaz problem z nieodpowiednia architektura kernela. Powinienes pracowac na i686... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Maj 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2007 Ja radzę by do tego modelu karty graficznej zainstalować : kmod-nvidia-96xx-1.0.9631-4.2.6.20_1.2933.fc6.i586.rpm (lub i686) pozdrawiam Po pierwsze: praktycznie na 100% musi mieć i686 Po drugie: http://us.download.nvidia.com/XFree86/Linu...appendix-a.html GF FX 5500 należy do grupy nielegacy, czyli zwykły kmod-nvidia. No chyba, że jest jakiś inny powód dla którego mu polecasz 96xx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wywern Napisano Maj 11, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2007 Po pierwsze: praktycznie na 100% musi mieć i686 Po drugie: http://us.download.nvidia.com/XFree86/Linu...appendix-a.html GF FX 5500 należy do grupy nielegacy, czyli zwykły kmod-nvidia. No chyba, że jest jakiś inny powód dla którego mu polecasz 96xx Tak, kernel mam i686 (powtarzam post, bo na forum jestem od dzisiaj i użyłem złego guzika odpowiedz ) //===== edit ===== No to ja sobie pozwolilem usunac ten Twoj poprzedni nic nie wnoszacy do dyskusji post, bo na forum jestem nie od dzisiaj [exbros] Zmienić wpis z Driver "nvidia" na "nv" AIGLX nie idzie odintalować http://opensuse.wikidot.com/aiglx-vs-xgl ok, zainstalowałem ale mam teraz problem z uruchomieniem: [root@zaki etc]# nvidia-config-display enable Traceback (most recent call last): File "/usr/sbin/nvidia-config-display", line 146, in ? app = nvidiaConfigDisplay() File "/usr/sbin/nvidia-config-display", line 52, in __init__ self.run() File "/usr/sbin/nvidia-config-display", line 129, in run self.enable() File "/usr/sbin/nvidia-config-display", line 67, in enable self.toggleDriver(currentDriver, self.majorVendor) File "/usr/lib/python2.4/site-packages/livnaConfigDisplay/ConfigDisplay.py", line 119, in toggleDriver dev.driver = newDriver TypeError: Expected a string [root@zaki etc]# livna-config-display enable Xlib: connection to ":0.0" refused by server Xlib: No protocol specified Nie można zaimportować GTK. Ustawić DISPLAY i spróbuj ponownie jakieś propozycje? podczas instalacji sypnęło mi tym samym błędem (ale jest zainstalowane, trzeba tylko uruchomić chyba): Running Transaction Installing: livna-config-display ######################### [1/3]Installing: kmod-nvidia ######################### [2/3] Installing: xorg-x11-drv-nvidia ######################### [3/3] Traceback (most recent call last): File "/usr/sbin/nvidia-config-display", line 146, in ? app = nvidiaConfigDisplay() File "/usr/sbin/nvidia-config-display", line 52, in __init__ self.run() File "/usr/sbin/nvidia-config-display", line 129, in run self.enable() File "/usr/sbin/nvidia-config-display", line 67, in enable self.toggleDriver(currentDriver, self.majorVendor) File "/usr/lib/python2.4/site-packages/livnaConfigDisplay/ConfigDisplay.py", line 119, in toggleDriver dev.driver = newDriver TypeError: Expected a string Installed: kmod-nvidia.i686 0:1.0.9755-2.2.6.20_1.2948.fc6 Dependency Installed: livna-config-display.noarch 0:0.0.11-1.lvn6 xorg-x11-drv-nvidia.i386 0:1.0.9755-4.lvn6 Complete! A jeszcze - znalazłem takie coś: https://fcp.surfsite.org/modules/newbb/view...;post_id=166575 ale bladego pojęcia nie mam jak osobno (nie yumem) ściągnąć pakiety z livny. No i mi ciągle chce ściągać 7,3 MB a nie 23 MB jak w tym znalezionym poście. A wersja kmod-nvidia jaką tam opisują jest taka jak moja... Pomożcie, bo ja się gubię --------------------------- UWAGA!!! (Listingi do 12-15 linijek umieszczaj między znacznikami [code] i [/code], dłuższe niż 15 linii pomiędzy [codebox] i [/codebox] - tak jest czytelniej. Przeczytaj "BB Code Help") (Nie pisz postów pod własnymi postami, korzystaj z przycisku "EDYCJA") WalDo[/color] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wywern Napisano Maj 15, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2007 Po pierwsze: praktycznie na 100% musi mieć i686 Po drugie: http://us.download.nvidia.com/XFree86/Linu...appendix-a.html GF FX 5500 należy do grupy nielegacy, czyli zwykły kmod-nvidia. No chyba, że jest jakiś inny powód dla którego mu polecasz 96xx Zainstalowałem kmod-nvidia. Ani nvidia-display-config ani livna-... nie działały dopóki nie dopisałem sobie do xorg.conf takich wpisów : Section "Files" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules/extensions/nvidia" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules" EndSection po dodaniu livna-display-config zadziałało. WREEESZCIE A co do usuwania - system sam mi "usuwa" sterownik i przestawia w "nv" w razie kłopotu (np. jak uruchomię stare jądro) - czyli instalacja jest w 100% bezpieczna (piszę tego posta bo może komuś ta informacja się przyda) Dziękuję wszystkim za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi