Skocz do zawartości

Problem Po Yum Upgrade

Matey

Rekomendowane odpowiedzi

Zgadza sie. Dlatego pisze od razu, ze to ze szkoda dla bezpieczenstwa.

W tej gesti bym dyskutowal. Wiele bibliotek ma zezwolone na tak zwane text relocation. Nawet w rozwiazaniu na liscie dyskusyjnej fedora-Selinux proponowali dodanie do rpm-a z VLC odpowiednich komend oznaczajacych te biblioteke.

Z jedym sie zgodze SElinux pomaga w pisaniu poprawnych programów i wykrywaniu brudnych haków. Co do bezpieczenstwa nie popadajmy w paranoje bo sie okaze ze nalezy wyrwac kable od internetu i zalac kompa betonem ;) ja rozumiem serwer sterujacy pociskami nuklearnymi ale takie cacka sa odciete od sieci. Zreszta idea Selinux jest nie zabezpieczyc system ale zminimalizowac ryzyko ataku i blokowac podejzane zachowanie i jak ktos bedzie sie profesjonalnie wlamywal to zrobi to tak ze Selinux sie nawet nie pokapuje,

ja rozumiem serwer sterujacy pociskami nuklearnymi
Wystarczy, ze serwer w zwyklej firmie, gdzie jest paru "zdolnych" pracowników ;)

Ale w sumie na domowy uzytek przez dlugi czas "jechalem" bez SElinuksa i jakos przezylem. W sumie cennych i poufnych danych na domowym nie trzymam ;)

Niemniej fakt warto zaznaczyc.

Wystarczy, że serwer w zwykłej firmie, gdzie jest paru "zdolnych" pracowników ;)

Ale w sumie na domowy użytek przez długi czas "jechałem" bez SElinuksa i jakoś przeżyłem. W sumie cennych i poufnych danych na domowym nie trzymam ;)

Niemniej fakt warto zaznaczyć.

Ja też nie wyłączyłem SElinux jednak czasami sprawia problemy związane z paranoidalnością ;):lol: