matlas Napisano Maj 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 22, 2007 bo po co komiplowac cos ze zrodel we Fedorze? masz yuma i paczki i wzystko ladnie smiga... a kompilacja mozesz sobie kaszane narobic. Jeli chcesz kompilowac to zpoadaj sobie Gento tam to jest ladnie wszystko rozwiazane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Maj 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 22, 2007 Moge wiedziec dlaczego tak negatywnie jestescie do tego nastawieni?? Alez nikt tu nie jest do tego negatywnie nastawiony! Sam uwielbiam kompilowac i instalowac ze zrodel, ze juz o satysfakcji jaka daje postawienie Gentoo ze Stage1 nie wspomne Po prostu Fedora sie do tego nie nadaje - to system pakietowy czyli dzialajacy w oparciu o odpowiednio przygotowane pakiety (dokladniej: RPM - Red Hat Package Manager / RPM Package Manager) a kazda instalacja z palca to smiecenie w systemie prowadzace do klopotow. Postaw sobie na tym samym kompie/dysku obok Fedory - najpierw Vidalinux (a pozniej Gentoo) a bedziesz mial dobry, stabilny intensywnie rozwijany i w miare szybki system do codziennej pracy (Fedora) i system do nauki, cwiczen, eksperymentow i intensywnego kompilowania (Vidalinux, pozniej Gentoo, ewentualnie Slack albo LFS - ale ja wole Gentoo ) BTW - Gentoo IMHO ma najlepsza istniejaca dokumentacje zarowno on-line jak i drukowalna z przykladami i rozwiazaniami krok-po-kroku (takze po Polsku) wiec do nauki nadaje sie wybitnie. Vidalinux to takie Gentoo dla poczatkujacych - troche latwiejsza instalacja, ale system w zasadzie ten sam... Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olej3232 Napisano Maj 22, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 22, 2007 exbros posłucham Twojej rady, z tym że kupię jakiś dysk pod GENTOO! Z tym że mam dość nowy sprzęt i nie wiem czy GENTOO goobsłuży. c2d, asus p5b Delux, ddr2, dyski sata, grafa PCI-E! Może ktoś stawiał gentoo na czymś taki? P.S Wielkie dzięki za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Maj 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 22, 2007 exbros posłucham Twojej rady, z tym że kupię jakiś dysk pod GENTOO! Z tym że mam dość nowy sprzęt i nie wiem czy GENTOO goobsłuży. c2d, asus p5b Delux, ddr2, dyski sata, grafa PCI-E! Może ktoś stawiał gentoo na czymś taki? P.S Wielkie dzięki za pomoc! Nie stawiałem, ale gentoo jest dosyć intensywnie rozwijana, więc powinno pójść. Ja trochę inaczej się odniosę do kompilowania ze źródeł w Fedorze. Wcale nie zamierzam Cię zniechęcać (szczególnie, jeżeli paczki, której potrzebujesz nie ma repo). Tak naprawdę to pakiety RPM to skompresowane skompilowane pliki z kilkoma dodatkowymi informacjami (zależności, opisy wersji etc.). Jednak na pewno Fedora nie lubi gdy jej się spod roota zapuści make install i jej się zrobi śmietnik w /usr i innych istotnych katalogach. Najlepiej w takim przypadku stworzyć własną paczkę, która zainstaluje odpowiednie pliki do /usr i wszystko będzie działało jak z normalnym make install (scons czy coś innego), ale jak będziesz chciał usunąć/zaktualizować program, oszczędzisz sobie dużo problemów. Z doświadczenia wiem, że bardzo przydatne (przy tworzeniu RPM - niezbędne) jest użycie przełącznika DESTDIR=ścieżka, która określa w którym katalogu ma rozpocząć instalację (gdzie jest przesunięty / ). Jeżeli chcesz jakieś artykuły na ten temat to: http://repo.dobremiasto.net/articles/kurs_...ow_rpm?longpage jeżeli chodzi o fedorę, to paczki muszą spełniać te wymagania: http://fedoraproject.org/wiki/Packaging/Guidelines http://fedoraproject.org/wiki/PackageReviewGuidelines Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Maj 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 22, 2007 Najlepiej w takim przypadku stworzyć własną paczkę Otóż to, kompilowanie ze źródeł po to, by wspomóc dystrybucję własną paczką jest tym, co zdecydowanie popieramy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi