Robert_B Napisano Maj 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 22, 2007 Witam, mam problem: dostalem naped HP Ultrium 448 Tape Drive external SCSI podpialem do serwera HP z fedora FC4 na pokladzie kontroler wykrywa naped ale Fedora nie widzi go. widzi caly czas tylko wewnetrzyny naped DDS na stronie hp nie ma fedory w wykazie OS. jest min. redhat czy mozna jakos odpalic ten naped? inaczej zostanie mi podpeicie go do windowsa xp i robienie kopii przez siec pozdr Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
botul Napisano Maj 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 22, 2007 Hmmm, a masz poprawnie skonfigurowane SCSI (numer urządzenia, terminatory, itp...)? Ja mam podobny model, ale wewnętrzny i śmiga aż miło (ale na Debianie). Myślę, że distro nie ma znaczenia - Debian nie jest w ogóle wymieniany przez HP, a wszystko ruszyło bez problemu. P.S. Jeśli nie masz X'ów na serwerze to zainstaluj sobie alpikację do backupów dodatkowo na jakiejś stacji roboczej z Windows. Będzie Ci łatwiej zarządzać kopiami. Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert_B Napisano Maj 23, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2007 SCSI jest raczej dobrze ustawione, przy starcie serwera kontroler wykrywa poprawnie LTO. fedora tez widzi kontroler,bo dyski sa podpiete pod niego i sa widoczne w systemie w /dev/cciss/c0d0 i /dev/cciss/c0d1 w /proc/scsi/scsi mam tylko Attached devices: Host: scsi0 Channel: 00 Id: 03 Lun: 00 Vendor: HP Model: C7438A Rev: V601 Type: Sequential-Access ANSI SCSI revision: 03 czyli DDS podpietego pod inny kontroler SCSI (bez RAIDa) w chwili obecnej nie mam urzadzenia w systemie wiec zadna aplikacja mi nie pomoze raczej nie mam juz pomyslow po uruchomieniu hp-ltt wykrywa tylko DDS'a pozd Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi