Skocz do zawartości

Problem Z Sambą

seba77

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem. Skonfigurowałem serwer samba, wszystko działa ok. oprócz udostępniania katalogu innym użytkownikom. Stworzyłem katalog wymiana dok. Wszyscy użytkownicy mogą zapisywać odczytywać wykonywać. I tu problem gdy jeden z użytkowników utworzy dokument i go zapisze i zamknie. Drugi z użytkowników gdy otworzy ten dokument robi się tylko do odczytu i musi go zapisać pod inną nazwą i tak w kółko gdy pierwszy otworzy itd. . Jest to bardzo uciążliwe. Proszę o podpowiedzi.

Zainteresuj sie ustawianiem domyslnych praw tworzonych plikow i katalogow, np. opcja: force create mode. Mysle ze za pomoca tej opcji moglbys rozwiazac problem, choc np. za pomoca grup rowniez by to sie pewnie udalo.

Warto poczytać o umask szczególnie o domyślnych ustawieniach. Zapewne użytkownicy zapisujący lub katalog do którego zapisuja mają umask zmieniający pierwotnie nadane uprawnienia na bardziej restrykcyjne (np. z 0002 na 0022) i grupa nie może zapisać.

• 3 weeks later...

podepne sie pod temat:

mam problem moj komputer (linux z F7) nie chce pokazac sie w otoczeniu sieciowym (Workgroup), samba zainstalowana nestat wyswietla:

tcp 0 0 *:netbios-ssn *:* LISTEN 2720/smbd

tcp 0 0 *:microsoft-ds *:* LISTEN 2720/smbd

iptables wylaczony, selinux=enforcing, plik konfiguracyjny:

[global]

dns proxy = No

log file = /var/log/samba/log.%m

load printers = yes

cups options = raw

netbios name = poczta

server string = Postfix Server

socket options = TCP_NODELAY

workgroup = WORKGROUP

os level = 20

passdb backend = tdbsam

max log size = 50

chodzi mi tylko aby pokazal sie on w workgrupie (zadne udostepnianie katalogow) abym mogl wywolywac go w przegladarce jako "poczta" a nie po adresie ip.

nie mam wiecej pomyslow wiec prosze o pomoc.

• 2 weeks later...
system-config-samba

Zaznacz w nim opcje "Widoczny" lub "Visible"

to jest serwer nie mam zainstalowanych X'ów.

jeszcze jakies pomysly?

problem rozwiazany nie uruchamial mi uslugi nmb po jej wystartowaniu samba zadzialala.

mam inne pytanie dot samby:

mam serwerka linuxowego z baza danych jest on w sieci 192.168.1.X natomiast mam tez inna siec (kompy windowsowe) a mianowicie 10.1.X.X na serwerku uruchomiona jest samba i dziala na 100%, sieci rozdzielone routerem, w obu sieciach ta sama grupa robocza lecz jednak nie widac w otoczeniu sieciowym kompa z linuxem, czy samba radzi sobie w ogole z roznymi podsieciami jest jakis sposob aby to dzialalo?

• 2 weeks later...
mam inne pytanie dot samby:
Na przyszłość 1.nie pisz postów pod własnymi postami, 2.pamietaj o zasadzie "jeden problem - jeden wątek".

Co do ostatniego pytanie może to coś pomoże http://www.linuxfan.pl/dyskusje/pcol.2003/09.2003/8014.php3

[EDIT]Chociaż to stare jakieś jest. Nie znam się za bardzo na Windows, ale WINS to chyba już się nie stosuje raczej.

Nie znam się za bardzo na Windows, ale WINS to chyba już się nie stosuje raczej.

W XP jeszcze Jest opcja ustawienia adresu serwera WINS. nie wiem jak z tym jest w Viscie.

Konfigurujesz sambę jako serwer wins i ustawiasz klientom na windowsach adres IP serwera samby. Pomaga w rozpoznawaniu nazw kompów w sieci, jak są jakieś problemym ale nie testowałem tego w przypadku róznych podsieci.

Jesli mnie pamiec nie myli[...]
To jest już nas dwóch, ale ja początkowo nie chciałem się przyznać do dziur w pamięci :rolleyes: A szukać mi się nie chciało, żeby sobie przypomnieć :] Ale teraz to bym powtwierdził obie sieci muszą być w tej samej klasie adresów nieroutowalych B)

BTW dzięki adams24 za info. Nie wiadomo kiedy może się przydać, a ja windy ostatnio tylko w pracy niechętnie oglądam, a i to przez pryzmat emulatora terminala ;)