Skocz do zawartości

"twoja Sesja Trwała Krócej Niż 10 Sekund"

MC'

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Stworzyłem sobie owego usera Gry by w razie instalacji jakiś nieusówalych skryptów instalacyjnych łatwo można było usunąć taką niechcianą grę usówając usera. Ale do rzeczy. Stworzyłem nowego usera przy próbie logowania się na niego dostaję okienko z inforamcją następującej treści:

Twoja sesja trwała krócej niż 10 sekund....
dalej myślę, że już każdy się spotkał z takim komunikatem.

W części pokaż szczzegóły, natomiast mam

Szczegóły (plik ~/.xsession-error)

local user: Gry being added to access control list:

/etc/X11/xinit/xsession: line89 /usr/bin/ssh-agent /usr/bin/dbus-lunch --exit-with-session /etc/X11/xinit/Xclients: Nie ma takiego pliku ani katalogu

/etc/X11/xinit/xsession: line89 exec: /usr/bin/ssh-agent /usr/bin/dbus-lunch --exit-with-session /etc/X11/xinit/Xclients: Nie ma takiego pliku ani katalogu

Pliku ~/.xsession-error jako root nie widzę więc nie mogę sprawdzić.

Na /home mam 27 GB wolnego miejsca.

O co może chodzić ?

Z góry dziękuję za wskazówki

Pozdr

/etc/X11/xinit/xsession: line89 /usr/bin/ssh-agent /usr/bin/dbus-lunch --exit-with-session /etc/X11/xinit/Xclients: Nie ma takiego pliku ani katalogu

/etc/X11/xinit/xsession: line89 exec: /usr/bin/ssh-agent /usr/bin/dbus-lunch --exit-with-session /etc/X11/xinit/Xclients: Nie ma takiego pliku ani katalogu

Literówka w skrypcie startowym. Zajrzyj do skryptu /etc/X11/xinit/xsession i w linii 89 zmień dbus-lunch na dbus-launch

Pliku ~/.xsession-error jako root nie widzę więc nie mogę sprawdzić.
Powinieneś szukać raczej w katalogu domowym usera Gry (~ oznacza katalog domowy użytkownika na którym wystąpił błąd) inaczej mówiąc jeśli widzisz błąd to sprawdź w pliku $HOME/.xsession-error

Powinienes szukac raczej w katalogu domowym usera Gry (~ oznacza katalog domowy uzytkownika na którym wystapil blad) inaczej mówiac jesli widzisz blad to sprawdz w pliku $HOME/.xsession-error

No ladnie WalDo o takie rzeczy mnie podejrzewac ;) Chodzilo mi o to ze w katalogu /home/Gry sprawdzalem jako root a nie w katalogu domowym roota. hehe No fakt ze w sumie nie ma to wiele dorzeczy ze jako root to robilem no ale to dobry przyklad widomosci nadmiarowej :D

Co do literówki to niestety dzielo jednej pomylki przeniesionej przez Ctrl+c do drugiej linii. W pliku jest ok

SOLVED

Przy tworzeniu usera przez graficzne narzedzie KDE nalezy wybrac "Domyslna Powloke" w przeciwnym razie dostaje sie takiego zonka