webon Napisano Czerwiec 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2007 Witam Zmieniłem rozkład partycji wczesnije miałem SWAP na hda9 teraz mam na hda8 przy starcie systemu zaraz po dekompresji kernela mam komunikat ze nie nie dziala swap na partycje hda9 której nie mam ale wpis w fstab został poprawiony. gdzie moge zmienic ten wpis nie znajduje tego w katalogu etc czy boot. Z jakiego miejsca jest podpinany swap Wpis swap w fstab do tego jest calkowicie ignorowany LABEL=SWAP-hda8 swap swap defaults 0 0 mam taki wpis jednak i tak system szuka tego na hda9 dalczego? Mam fc6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2007 Zmieniłem rozkład partycji[...]Trzeba było najpierw wyłączyć SWAP na hda9. Upewnij się (e2label) czy partycja /dev/hda8 ma etykietę taką jak podałeś w /etc/fstab. Jeśli nie, to nadaj odpowiednią e2label /dev/hda8 SWAP-hda8 lub zmień wpis w /etc/fstab na /dev/hda8 zamiast LABEL=SWAP-hda8 Nie wiem jednak, czy system dalej nie będzie widział partycji hda9 jako aktywnej i brakującej. Zakładam, że wpis dotyczący /dev/hda9 (czyli pewnie coś w rodzaju SWAP-hda9) usunąłeś z /etc/fstab? Spróbuj może swapoff -a, ale to raczej zakończy sie błędem :\ Jeśli jednak się uda (swapon -s nie pokaże żadnej partycji swap), to włącz tę właściwą (swapon /dev/hda8). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webon Napisano Czerwiec 10, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2007 Trzeba było najpierw wyłączyć SWAP na hda9. Upewnij się (e2label) czy partycja /dev/hda8 ma etykietę taką jak podałeś w /etc/fstab. Jeśli nie, to nadaj odpowiednią e2label /dev/hda8 SWAP-hda8 lub zmień wpis w /etc/fstab na /dev/hda8 zamiast LABEL=SWAP-hda8 Nie wiem jednak, czy system dalej nie będzie widział partycji hda9 jako aktywnej i brakującej. Zakładam, że wpis dotyczący /dev/hda9 (czyli pewnie coś w rodzaju SWAP-hda9) usunąłeś z /etc/fstab? Spróbuj może swapoff -a, ale to raczej zakończy sie błędem :\ Jeśli jednak się uda (swapon -s nie pokaże żadnej partycji swap), to włącz tę właściwą (swapon /dev/hda8). zrobilem tak: wylaczylem swapa nie bylo bledu, wlaczylem go i nawet w kosoli system go rozpoznal ale po restarcie ma mten sam blad i dalej jakby swapa nie bylo wczesniej testowalem tez mkswap /dev/hda8 i poznije podlaczenie swapon -a jednak nadal nic to nie zmienia zmienilem wpis w fstab ale nic to nie dalo komuinikat ozcywiscie po staremu jest a jak mam np zmienic etykiete partycji? mzoe da sie zmienic LABEL=SWAP-hda8 na LABEL=SWAP-hda9 ---------- mala poprawka teraz swamp dzial po wpisaniu odp komend zostaje mi chyba tylko wprowadzanie tego przy starci systemu. i czekac na nowy kernel albo wykonac ponownie instalacje kernela przez rpm .... --force tylko czy to cos zmieni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Listopad 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 5, 2007 zrobilem tak: wylaczylem swapa nie bylo bledu, wlaczylem go i nawet w kosoli system go rozpoznal ale po restarcie ma mten sam blad i dalej jakby swapa nie bylo wczesniej testowalem tez mkswap /dev/hda8 i poznije podlaczenie swapon -a jednak nadal nic to nie zmienia zmienilem wpis w fstab ale nic to nie dalo komuinikat ozcywiscie po staremu jest a jak mam np zmienic etykiete partycji? mzoe da sie zmienic LABEL=SWAP-hda8 na LABEL=SWAP-hda9 ---------- mala poprawka teraz swamp dzial po wpisaniu odp komend zostaje mi chyba tylko wprowadzanie tego przy starci systemu. i czekac na nowy kernel albo wykonac ponownie instalacje kernela przez rpm .... --force tylko czy to cos zmieni? touch /.autorelabel && shutdown -r now podzialalo u mnie w centosie powinno podzialac na Fedorze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi