Skocz do zawartości

Fedora 7 I Laptop Fs Amilo Pro V8010

badkonis

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie Wszystkich.

Czy komuś udało się uruchomić na Fujitsu-Siemens Amilo pro v8010 wifi, te oparte na BCM4318, w Fedorze 7?

Niby powinno działać, ale nie działa.

Firmware z OpenWrt pt. broadcom-wl-4.80.53.0.tar.bz2 sciągnięte, potraktowane fw_cutterem.

Moduł bcm43xx_mac80211 sie laduje, wlan0 sie pojawia. I tyle. Dmesg jest w zasadzie ok. Nic dalej nie idzie - tj powiazanie z siecia - moja sieć ma ustawione WPA-PSK TKIP, i nie chce się powiązać (ani NetworkManagerem, ani knetworkmanagerem, ani wlassistantem - chociaz w kazdym z nich wykrywa moja siec - widze essid). Z chęcią się podzielę zrzutami z loga messages (a sa błędy).

Walczyłem tez z bcm43xx i firmwarem wersji 3.100 (bodajże - oryginalne drivery do tej karty z FS), nawet sie nie zapaliła lampka od karty. To samo z ndiswrapperem (1.46) - obie wersje firmware'u - tez nie uruchamia karty - nawet go w logach nie widac.

Może ktoś z Was ma jakieś sugestie?

Bo chyba sie poddam i wsadze jakąś karte na PCMCIA.

--

Pozdrawiam

Badkonis

• 4 weeks later...
Walczyłem tez z bcm43xx i firmwarem wersji 3.100 (bodajże - oryginalne drivery do tej karty z FS), nawet sie nie zapaliła lampka od karty. To samo z ndiswrapperem (1.46) - obie wersje firmware'u - tez nie uruchamia karty - nawet go w logach nie widac.

Witam ponownie Wszystkich

no cóż, liczyłem na większy odzew.

A tak to "se zrobiłem sam" ;). Zadziałało z ndiswrapperm 1.46 i firmwarem 3.100. Mój błąd wcześniej był głupi - po prostu nie załadowałem ani razu modułu ndiswrappera. Do tego doszedłem nieco później po różnej lekturze.

No i generalnie działa. A czemu generalnie? Bo mimo wylistowania bcm43xx w grupie modułów niechcianych blacklisted, on i tak się ładuje. Dopiero rmmod bcm43xx po zalogowaniu się i podniesienie wlan0 ponownie uruchamia sieć. Ale co ciekawe nie zawsze...na szczęscie restart pomaga, zresztą po opuszczeniu wlan0 też nie da się ponownie połączyć.

Może ktoś z Mądrzejszych ma na to pomysł?

Pozdrawiam

• 3 months later...
Witam ponownie Wszystkich

no cóż, liczyłem na większy odzew.

A tak to "se zrobiłem sam" ;). Zadziałało z ndiswrapperm 1.46 i firmwarem 3.100. Mój błąd wcześniej był głupi - po prostu nie załadowałem ani razu modułu ndiswrappera. Do tego doszedłem nieco później po różnej lekturze.

No i generalnie działa. A czemu generalnie? Bo mimo wylistowania bcm43xx w grupie modułów niechcianych blacklisted, on i tak się ładuje. Dopiero rmmod bcm43xx po zalogowaniu się i podniesienie wlan0 ponownie uruchamia sieć. Ale co ciekawe nie zawsze...na szczęscie restart pomaga, zresztą po opuszczeniu wlan0 też nie da się ponownie połączyć.

Może ktoś z Mądrzejszych ma na to pomysł?

Pozdrawiam

Ja juz nie mam sily do tego. Walcze trzeci tydzien, mam tego samego laptopa v8010 i karte bcm4318...

Probowalem na wszelkie sposoby, ndiswrapperem i z orginalnych modulow... nic.

Chociaz pewnego razu udalo mi sie za pomoca ndiswrappera odpalic karte, zaswiecila sie lampka i zaczego ladnie smigac...ale...

dzialalo tylko i wylacznie w konsoli, pingi chodzily, update systemu sie powiodl i (_wogole_ → w ogóle) ORT, a wpisujac adres np. google.pl w przegladarce firefox dzialo sie to ze pisalo "Looking up hostname google.pl" potem "Connecting to google.pl" i stalo i nic zupelnie..........

Prosze pomozcie, jest masa postow na ten temat, ale zaden z nich nie dziala w 100% ;/

Pozdrawiam, Dawid (jestem nowy - prosze nie bic)

Ja juz nie mam sily do tego. Walcze trzeci tydzien, mam tego samego laptopa v8010 i karte bcm4318...

Probowalem na wszelkie sposoby, ndiswrapperem i z orginalnych modulow... nic.

Chociaz pewnego razu udalo mi sie za pomoca ndiswrappera odpalic karte, zaswiecila sie lampka i zaczego ladnie smigac...ale...

dzialalo tylko i wylacznie w konsoli, pingi chodzily, update systemu sie powiodl i (_wogole_ ? w ogóle) ORT, a wpisujac adres np. google.pl w przegladarce firefox dzialo sie to ze pisalo "Looking up hostname google.pl" potem "Connecting to google.pl" i stalo i nic zupelnie..........

Pozdrawiam, Dawid (jestem nowy - prosze nie bic)

Nie załamuj się Kolego, coś tam wymyślimy, jak nie ja, to może ktoś inny pomoże.

Na początek tylko powiem, że nie jestem specjalistą/znawcą/geekiem itp, a raczej Zwykłym Użytkownikiem Linuksa, tak że część moich rad może być "taka sobie" z puntku widzenia mądrzejszych Kolegów.

Nie bardzo wiem, dlaczego w konsoli działa a w X - nie, ale obstawiam jakąś konfigurację raczej firefoxa. Ja generalnie pracuję w X (5 runlevel) i nie ma problemów.

Co proponuję Ci zrobić:

- na początek usunąć całe szyfrowanie WEP, WPA (czy co tam masz ) oraz filtrowanie po MAC adresie w pkt dostępowym/routerze, włączyć rozgłaszanie ssid - to wszystko po to, aby łatwiej było diagnozować;

- u mnie bcm4318 chodzi na ndiswrapperze (chociaż tak naprawdę to generalnie mam burdel w modułach - bo mam też załadowane bcm43xx) i jądrze jak niżej:

ndiswrapper-1.48-1.lvn7

kmod-ndiswrapper-1.46-1.2.6.22.9_91.fc7

Linux localhost.localdomain 2.6.22.9-91.fc7

(uważam, że wersje są ważne, szczególnie jądra - na tej wersji nie zrywa połączenia, odpala się też ono wraz ze startem systemu - ogolnie dziala dobrze, tak więc spóbuj zainstalować i tego kernela i tego ndiswrappera).

- potem załaduj sterownik karty - u mnie działa ten dostarczony z laptopem (tj./gemtek_wlan_v3_100_46_0_wxp/bcmwl5.sys) poprzez ndiswrappera - powinno działać, tj ndiswrapper powinien cos napisac a'la "device present" i led od karty wifi powinien co najmniej mrugać, potem to już tylko "iwlist scan" aby się upewnić czy Twoja sieć jest widoczna.

Tyle na początek, daj znać czy to pomogło Ci choć trochę i jaki jest efekt (poślij też mi informacje na emaila bo nie jestem cały czas aktywny na fedora.forum.pl)

Pozdrawiam

--

Badkonis

Nie załamuj się Kolego, coś tam wymyślimy, jak nie ja, to może ktoś inny pomoże.

Na początek tylko powiem, że nie jestem specjalistą/znawcą/geekiem itp, a raczej Zwykłym Użytkownikiem Linuksa, tak że część moich rad może być "taka sobie" z puntku widzenia mądrzejszych Kolegów.

Nie bardzo wiem, dlaczego w konsoli działa a w X - nie, ale obstawiam jakąś konfigurację raczej firefoxa. Ja generalnie pracuję w X (5 runlevel) i nie ma problemów.

Co proponuję Ci zrobić:

- na początek usunąć całe szyfrowanie WEP, WPA (czy co tam masz ) oraz filtrowanie po MAC adresie w pkt dostępowym/routerze, włączyć rozgłaszanie ssid - to wszystko po to, aby łatwiej było diagnozować;

- u mnie bcm4318 chodzi na ndiswrapperze (chociaż tak naprawdę to generalnie mam burdel w modułach - bo mam też załadowane bcm43xx) i jądrze jak niżej:

ndiswrapper-1.48-1.lvn7

kmod-ndiswrapper-1.46-1.2.6.22.9_91.fc7

Linux localhost.localdomain 2.6.22.9-91.fc7

(uważam, że wersje są ważne, szczególnie jądra - na tej wersji nie zrywa połączenia, odpala się też ono wraz ze startem systemu - ogolnie dziala dobrze, tak więc spóbuj zainstalować i tego kernela i tego ndiswrappera).

- potem załaduj sterownik karty - u mnie działa ten dostarczony z laptopem (tj./gemtek_wlan_v3_100_46_0_wxp/bcmwl5.sys) poprzez ndiswrappera - powinno działać, tj ndiswrapper powinien cos napisac a'la "device present" i led od karty wifi powinien co najmniej mrugać, potem to już tylko "iwlist scan" aby się upewnić czy Twoja sieć jest widoczna.

Tyle na początek, daj znać czy to pomogło Ci choć trochę i jaki jest efekt (poślij też mi informacje na emaila bo nie jestem cały czas aktywny na fedora.forum.pl)

Pozdrawiam

--

Badkonis

Wszystko bylo ok z moja konfiguracja, czyli jak sam kombinowalem bylo ok... problem lezal w.... resolv.conf ;/

Trzy tygodnie! Walczenia z tym badziewiem... a wszystko przez to ze resolv.conf nie byl prawidlowo napisany

zrobilem sobie:

nameserver 194.204.159.1
nameserver 194.204.152.34
nameserver 10.1.1.2

i smiga jak najete :)

dziekuje za pomoc! mozna na wszelki wypadek do takich howto podac prosty resolv.conf zeby, powiedzmy, w bash_profile dodawal wpisy, bo dhclient bedzie automagicznie zmienial za kazdym razem :)

Pozdrawiam i jeszcze raz serdecznie dziekuje wam za pomoc!