j-23 Napisano Czerwiec 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2007 Witam, mam procesor dwurdzeniowy więc powinienenm odpalać jadro PAE. Ale od początku. Miałem system FC6 ze sterownikami Nvidii i odpalałem wszystko z jadrem PAE. Po ukazaniu się F7 zrobiłem aktualizację (nie instalację od nowa). Wszystko (prawie) poszło gładko. Jedynie przy starcie X-ów zaczęły się schody. Ale naciśnięcie ESC i konfiguracji ręcznej wszystko zadziałało. No może prawie wszystko, bo X-y chodziły na sterowniku nv a nie nvidia. Zmieniam. Restart i znów problem ze startem X-ów. Zaczynam szukać Aaaaaaaaa jest. Mój system startuje na zwykłym jąderku, a sterowniki Nvidii zainstalowane dla jądra PAE. Myślę.... Instaluję sterowniki dla zwykłego jądra i wszystko działa. I teraz właściwe pytanie: Jak odpalić F7 na jądrze PAE?? Mam je zainstalowane, ale nie mam w GRUB'ie. Dlaczego po aktualizacji GRUB nie ma opcji startu z jądrem PAE? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
candlelit Napisano Czerwiec 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2007 mam procesor dwurdzeniowy więc powinienenm odpalać jadro PAE No chyba nie koniecznie, PAE to physical address extension, czyli mozliwosc adresowania pamieci ram powyzej 4 GB, a obsluga wielordzeniowych procesorow to SMP, a to jest wkompilowane w zwykle jajko. PAE jest tylko uzyteczne jesli masz wiecej niz 4GB pamieci ram fizycznie. A co do odpalenia F7 na innym jajku, to musisz je dopisac w pliku /boot/grub/menu.lst, tam jest menu gruba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j-23 Napisano Czerwiec 14, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2007 Trochę zmylił mnie ten artykuł. "8.3. Warianty Kernela Fedora Core 6 zawiera następujące kompilacje kernela: * Natywny kernel, do użycia w większości systemów. Skonfigurowane źródła są dostępne w pakiecie kernel-devel-<wersja>.<architektura>.rpm. * kernel-PAE, dla użycia w systemach x86 32-bitowych z > 4GB RAM-u, lub z procesoramu, które mają cechę 'NX (No eXecute). Ten kernel wspiera zarówno systemy uniprocesorowe, jak i multiprocesorowe. * Kernel wirutalizacji do użytku z pakietem emulatora Xen. Skonfiurowane źródła są dostępne w pakiecie kernel-xen-devel-<wersja>.<archiwum>.rpm. * Kernel Kdump do użytku z możliwościami kexec/kdump. Skonrigurowane źródla są dostępne w pakiecie kernel-kdump-devel-<wersja>.<archiwum>.rpm." Ale rzeczywiście dalej jest powiedziane, że dla mojego procesora wystarczy natywny kernel. Dlaczego więc FC6 automatycznie zainstalowała i uruchamiała PAE? Wobec powyższego nasuwa się kolejne pytanie. Czy mogę bez konsekwencji usunąć kernel PAE? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2007 Czy mogę bez konsekwencji usunąć kernel PAE?Najlepiej nie usuwaj tylko zainstaluj "normalne" jądro obok. Potestuj jakiś czas a jak będzie OK, to usuniesz PAE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morg Napisano Lipiec 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 5, 2007 Czesc A ja mialem inna sytuacje: Przez przypadek podczas instalacji zazadalem wirtualizacji (moj procek jej nie wspiera) i zainstalowalo sie jadro PAE oraz XEN, ktore przy starcie systemu zatrzymywalo sie. Zbootowalem z plyty, zainstalowalem zwykle jajko, i po restarcie odinstalowalem reszte niepotrzebnych mi jader. Jak do tej pory wszystko gra. Mowi tu o FC6 i F7. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi