bula i spula Napisano Czerwiec 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2007 Cześć. Wczoraj jeszcze wszystko było w porządku. Mam FedoraCore 6 64 bit i domyślnie zainstalowany menedżer okien Gnome. Możliwe, że zmieniałem jakieś drobne ustawienia wczoraj, ale nic poza tym. I nie zgasiłem kompa. Dziś rano włączam monitor i mam 'No Signal'. To nacisnąłem Alt+Ctrl+Backspace i jeszcze raz wklepałem startx i mi się stało się to, co staje się jak wpisuję X lub xinit, czyli mam zegarek i konsolę. Dodam, że od dawna mam taki problem, że jak już włączę Xy i jeszcze raz wyłączę, to mam ciemny monitor i muszę na ślepo wklepywać startx. Ale to nie jest ważne, bo i tak rzadko wyłączam Xy. I teraz pytanie, jak zmusić do uruchomienia Gnome, skoro nie działa polecenie startx ? Pewnie bym coś znalazł w menu System->Preferencje, ale nie mogę tam wejść, bo nie mam Gnome, a nie znam nazw tych wszystkich programów, więc nie wiem, jak je odpalić z konsoli. Pozdrawiam użytkowników Fedory Bula i spula ps. Mam kartę graficzną nVidia GeForce 7800GT firmy Gigabyte i zainstalowane sterowniki ze strony nVidii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SACZI Napisano Czerwiec 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2007 Kombinowałeś coś z plikiem konfiguracyjnym xorg.conf? Jeżeli tak, to przywróć zmiany, któe wprowadziłeś (u mnie jest to najczęstszy problem przy odpalaniu X'ów). Podpowiedź: XORG lub ogólniej, system robi sobie kopie plików konfiguracyjnych sprzed zmian. Rozpoznać to można po nazwie: dodawany jest do nazwy, najczęściej na końcu, symbol "~". Wygląda to tak: 1. org plik: xorg.conf 2. kopia zapasowa sprzed dokonanych na nim zmian: xorg.conf~ lub ~xorg.conf (nie pamiętam dokładnie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Czerwiec 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2007 ps. Mam kartę graficzną nVidia GeForce 7800GT firmy Gigabyte i zainstalowane sterowniki ze strony nVidii. nie lepiej domyslne kmody z livna.org? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
petherson Napisano Czerwiec 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2007 Spróbuj może troche po kozacku ze swojego usera: echo " exec gnome-session" >> ~/.xinitrc chmod +x ~/.xinitrc startx W razie błędów - sypnij je potem na forum, zobaczymy. A tak btw. czy gdm też nie rusza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi