piotkas Napisano Czerwiec 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2007 Witam! czy wie ktoś jak w Ethereal'u: 1. odszukać wszystkie pakiety związane z transakcją pobierania strony z serwera www protokołem http? 2. odszukać wszystkie pakiety związane z transakcjami z protokołem DNS inicjowanymi przez mój komputer? 3. odszukać rozmiar ściągniętego pliku przez (_ftp'a_ → FTP-a) ORT lub HTTP i znaleźć plik, który jest największy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Czerwiec 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2007 chyba praca domowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Czerwiec 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2007 Ja wiem jak. Zajrzałem do dokumentacji programu Etheral Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Czerwiec 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2007 Ja wiem jak. Zajrzałem do dokumentacji programu Etheral hahaha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Czerwiec 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2007 A tak przy okazji to Ethereal jest jeszcze rozwijany? Bo chyba w repo mamy tylko jego następce Wiresharka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Czerwiec 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2007 A tak przy okazji to Ethereal jest jeszcze rozwijany? Bo chyba w repo mamy tylko jego następce Wiresharka. Dokładnie Wireshark to nowszy Etheral. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotkas Napisano Czerwiec 16, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2007 chyba praca domowa nie praca domowa tylko pytania z kolokwium =) Ja wiem jak. Zajrzałem do dokumentacji programu Etheral zatem mógłbyś się podzielić? tez szukalem w instrukcji, ale nie zdołałem przekopac tego zyliona stron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Czerwiec 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2007 Masz takie coś jak filtr w Etheralu. I wpisujesz rególke. jak wiadomo pakiety HTTP to port 80 DNS-y 53 o ile sie nie myle po za tym można regulke filtra napisać w oparciu o nazwe protokołu. O ile pamiętam to mozna to nawet o zgrozo wyklikać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotkas Napisano Czerwiec 17, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2007 Tak, można w pasku filtrów po prostu wpisac dns, ale wtedy wyswietlą się wszytskie pakiety dns. A mi chodzi o to zeby zawezic obszar poszukiwania i wyswietlic tylko te, które są inicjowane przez moj komputer. Tak wiec w definicji filtru trzeba chyba cos więcej napisac. Albo jakos ręcznie przeszukac to co sie wyswietli po wpisaniu dns. A to wyszukanie najwiekszego ściągnietego przez (_ftp'a_ → FTP-a) ORT pliku to w ogóle nie wiem jak zrobic. Ale chyba trzeba pokombinowac cos z funkcją "Follow TCP stream". A kolejne zadanie to zbadać predkość łącza na podstawie pobranych pakietów :lammer: Wie ktoś jak to będzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Czerwiec 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2007 Tak, mo?na w pasku filtrów po prostu wpisac dns, ale wtedy wyswietl? si? wszytskie pakiety dns. A mi chodzi o to zeby zawezic obszar poszukiwania i wyswietlic tylko te, które s? inicjowane przez moj komputer. Tak wiec w definicji filtru trzeba chyba cos wi?cej napisac. Albo jakos r?cznie przeszukac to co sie wyswietli po wpisaniu dns. A to wyszukanie najwiekszego ?ci?gnietego przez (_ftp'a_ â�� FTP-a) ORT pliku to w ogóle nie wiem jak zrobic. Ale chyba trzeba pokombinowac cos z funkcj? "Follow TCP stream". A kolejne zadanie to zbada? predko?? ??cza na podstawie pobranych pakietów :lammer: Wie kto? jak to b?dzie? Doda? adres IP komputera jako źródło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotkas Napisano Czerwiec 17, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2007 no wlsciwie to racja, dzieki =) a z ta predkoscia łącza i najwiekszym ściągniętym plikiem wiesz jak trzeba zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Czerwiec 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2007 no wlsciwie to racja, dzieki =) a z ta predkoscia łącza i najwiekszym ściągniętym plikiem wiesz jak trzeba zrobić? Siem właśnie zastanawiam Wielkość pliku można zliczać ilość pakietów*wielkość pakietów ale to też nie jest prawdziwe bo są naddatki przecież. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi