murcin Napisano Czerwiec 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2007 Mam dość dziwny problem, dosłownie z wyłączeniem kompa, zawsze od kiedy miałem fedore gdy dawało się SYSTEM WYŁĄCZ KOMPUTER wszystko się wyłączało jak należy, teraz jednak jak mam FC7 po tej czynności niby się wszystko wyłącza a na końcu pisze na czarnym tle System Hold.... wie ktoś może jak to zmienić?? gdyż jednak męczące bywa po wyłączeniu kompa wyłączanie go przez przytrzymywanie na guziku.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Przemek Napisano Czerwiec 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2007 Dokładnie ten sam problem. Prosimy o pomoc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2007 [...]a na końcu pisze na czarnym tle System Hold....Raczej "system halted..." Spróbuj w grub.conf dodać opcję acpi=off w parametrach jadrą. U mnie pomogło. Fakt, że jeszcze w FC6 - w F7 nie było potrzeby, ale kto wie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimas7 Napisano Czerwiec 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2007 Spróbuj w grub.conf dodać opcję acpi=off w parametrach jadrą. Uwaga acpi=off w laptopie to raczej nie byłby mądry pomysł. A czy tak się dzieje jeśli dacie Zakończ praze... z menu -> Wyłącz komputer czy jak z konsoli halt np. ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2007 Uwaga acpi=off w laptopie to raczej nie byłby mądry pomysł.Racja. Zapominam, że ludzie mają laptopy Jeśli występuje taka sytuacja jak opisana tutaj w 1. poście, to raczej bez znaczenia czy wyjście następuje z Desktopa czy z konsoli przez shutdown (ew.halt). O ile wiem, to z Desktopa polecenie "Wyłącz komputer" wywołuje tak naprawdę tylko shutdown. Oczywiście do tego jakieś tam sprawdzenie działających aplikacji desktopowych i ich bezpieczne zamknięcie, ale jeśli widać "czarny ekran" tzn. że X-y są już złożone a problem jest na poziomie systemu a nie GUI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Przemek Napisano Czerwiec 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2007 Uwaga acpi=off w laptopie to raczej nie byłby mądry pomysł. a dlaczego jeśli można zapytać ? Nie wiem jak kolega zakładający ten temat, ale ja mam normalnego PC z zainstalowanym GNOM-em na którym mam odpalony serwer. Wyłączam go za pomocą przycisku POWER na obudowie dlatego że nie ma tam podłączonej żadnej myszy ani klawiatury. poza tym wygodniej jest nacisnąć jeden przycisk aby wyłączyć maszynę. wszystko się wtedy zamyka normalnie, tylko pojawia się ten problem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimas7 Napisano Czerwiec 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2007 No chociażby dlatego że acpi odpowiada za zarządzanie energią. <- sprawa kluczowa w laptopie Pierwszym namacalnym skutkiem tego typu operacji będzie ciągła praca wentylatora co w laptopie nie jest miłe . pz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Przemek Napisano Czerwiec 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2007 No chociażby dlatego że acpi odpowiada za zarządzanie energią. <- sprawa kluczowa w laptopie Pierwszym namacalnym skutkiem tego typu operacji będzie ciągła praca wentylatora co w laptopie nie jest miłe . pz czyli jeśli chodzi tylko o energię to w takim serwerku mogę bez problemu przeprowadzić taką operację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimas7 Napisano Czerwiec 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2007 Hmm, Właściwie to na komputerze stacjonarnym (serwerze) także działa acpi wystarczy zaglądnoć do /proc/acpi/ jest tam zdecydowanie mniej plików niż na laptopie. Jednakże nie wiem czy acpi=off obejdzie się bez boleśnie. Może np. być problem z przyciskami na obudowie, sygałów acpi także nie bedzie, wiatraki etc. Aczkolwiek na serwerach (dedykowanych) które mają obsługę automatyczną wszystkich tych ,,pierdółek'' acpi jest przeważnie wyłączone. Może ktoś bardziej kompetętny zabierze głos. Aczkolwiek zawsze można poeksperymentować . Apropo wyłączania kompa z obudowy to może pomoże coś takiego :?: http://www.mjmwired.net/resources/redhat8-acpi.html pz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darcon Napisano Lipiec 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2007 a w którym miejscu należy dodać "acpi=off", w której linijce? bo przyznam że i mnie to denerwuje. Mam FC6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimas7 Napisano Lipiec 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2007 No jak trzeba eksperymentować to trzeba, przykład poniżej title Fedora Core (2.6.16-1.2122_FC5) root (hd0,6) kernel /vmlinuz-2.6.16-1.2122_FC5 ro root=/dev/VolGroup00/LogVol00 vga=0x317 acpi=off initrd /initrd-2.6.16-1.2122_FC5.img pz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ajnsztajn Napisano Lipiec 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2007 mam ten sam problem edytowałem boot/grub/grub.conf t# grub.conf generated by anaconda # # Note that you do not have to rerun grub after making changes to this file # NOTICE: You have a /boot partition. This means that # all kernel and initrd paths are relative to /boot/, eg. # root (hd0,0) # kernel /vmlinuz-version ro root=/dev/VolGroup00/LogVol00 # initrd /initrd-version.img #boot=/dev/sda default=0 timeout=5 splashimage=(hd0,0)/grub/splash.xpm.gz hiddenmenu title Fedora (2.6.20-2925.11.fc7xen) root (hd0,0) kernel /xen.gz-2.6.20-2925.11.fc7 module /vmlinuz-2.6.20-2925.11.fc7xen ro root=/dev/VolGroup00/LogVol00 rhgb quiet module /initrd-2.6.20-2925.11.fc7xen.img title Fedora (2.6.22.1-27.fc7) root (hd0,0) kernel /vmlinuz-2.6.22.1-27.fc7 ro root=/dev/VolGroup00/LogVol00 rhgb quiet acpi=off initrd /initrd-2.6.22.1-27.fc7.img title Fedora (2.6.20-2925.9.fc7xen) root (hd0,0) kernel /xen.gz-2.6.20-2925.9.fc7 module /vmlinuz-2.6.20-2925.9.fc7xen ro root=/dev/VolGroup00/LogVol00 rhgb quiet module /initrd-2.6.20-2925.9.fc7xen.img title Fedora-base (2.6.21-1.3194.fc7) root (hd0,0) kernel /vmlinuz-2.6.21-1.3194.fc7 ro root=/dev/VolGroup00/LogVol00 rhgb quiet initrd /initrd-2.6.21-1.3194.fc7.img czy coś robie nie tak bo nie pomogło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darcon Napisano Lipiec 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 27, 2007 poszukałem i znalazłem coś takiego że można spróbować użyć opcji "acpi=force" lub "apm=poweroff" lub "apm=off" niestety jeszcze nie sprawdzałem czy pogło ale dzisiaj postaram się sprawdzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi