sorek Napisano Czerwiec 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2007 To kolejny (po tym: http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=15228 ) problem który mam w Fedorze Core 6. Mianowicie brak dźwięku. Jak już pisałem w tamtym temacie sterowników pod (_linuxa_ → Linuksa) ORT (A co dopiero pod daną dystrybucję), dlatego znalezienie jest ich prawie niemożliwe. Karta dźwiękowa jest firmy Raltek, dokładnego modelu nie podam bo nie pamiętam Bardzo proszę o pomoc w znalezieniu sterowników do tego urządzenia. Proszę o pomoc i z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Czerwiec 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2007 Jak wpiszesz /sbin/lspci to dowiesz się jaką masz kartę, my też się dowiemy i będziemy mogli pomóc. Naprawdę polecam przenosiny do F7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sorek Napisano Czerwiec 20, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 20, 2007 Ale z tego co wiem to Fedora 7 to tylko wersja testowa Może o tym pomyślę jak pojawi się nowsza poprawiona wersja i więcej repo. A mam jeszcze pytanie. Czy jest możliwe zaktualizowanie dystrybucji np. przez (_yum'a_ → yuma) ORT? Prosze, oto tekst po wpisaniu z tej komendy. Może wam to pomoże... no i mnie 00:00.0 Host bridge: ATI Technologies Inc Unknown device 5a31 (rev 01) 00:01.0 PCI bridge: ATI Technologies Inc RS480 PCI Bridge 00:12.0 IDE interface: ATI Technologies Inc ATI 4379 Serial ATA Controller (rev 80) 00:13.0 USB Controller: ATI Technologies Inc IXP SB400 USB Host Controller (rev 80) 00:13.1 USB Controller: ATI Technologies Inc IXP SB400 USB Host Controller (rev 80) 00:13.2 USB Controller: ATI Technologies Inc IXP SB400 USB2 Host Controller (rev 80) 00:14.0 SMBus: ATI Technologies Inc IXP SB400 SMBus Controller (rev 82) 00:14.1 IDE interface: ATI Technologies Inc Standard Dual Channel PCI IDE Controller ATI (rev 80) 00:14.2 Audio device: ATI Technologies Inc SB450 HDA Audio (rev 01) 00:14.3 ISA bridge: ATI Technologies Inc IXP SB400 PCI-ISA Bridge (rev 80) 00:14.4 PCI bridge: ATI Technologies Inc IXP SB400 PCI-PCI Bridge (rev 80) 01:05.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RC410 [Radeon Xpress 200M] 09:01.0 CardBus bridge: ENE Technology Inc CB1410 Cardbus Controller (rev 01) 09:02.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10) 09:04.0 Ethernet controller: Atheros Communications, Inc. AR5005G 802.11abg NIC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Czerwiec 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 20, 2007 Po pierwsze to F7 nie jest testowa Ściągaj szybko obraz i instaluj albo poszukaj na forum wątku o uaktualnianiu z FC6 do F7. Pierwsze co powinieneś zrobć to yum update kernel. Jeśli to nie pomoże to twój problem z kartą dzwiękową może rozwiązać to: Dopisz do /etc/modprobe.conf linijkę options snd-hda-intel model=3stack Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sorek Napisano Czerwiec 22, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 22, 2007 Wiem, jestem poprostu nie na czasie i nie zdąrzyłem zauważyć że oficjalnie wyszła F7 Co do dźwięku to nic się nie zmieniło. Kernel mam najnowszy a wpis do pliku nic nie zmienił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Czerwiec 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2007 Miałem na myśli abyś zmodyfikował podobną linijkę w modprobe.conf a nie dodawał mogłeś mnie po prostu dosłownie zrozumieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sorek Napisano Czerwiec 23, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2007 No to identyczny wpis tam już jest. I dalej nie działa ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Czerwiec 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2007 A próbowałeś uaktualniać Alsa? Najnowsza wersja wspiera Twoją kartę dźwiękową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sorek Napisano Czerwiec 23, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2007 Niestety nic nie pomogło ;/ Może coś w konfiguracji jest nie tak? Wszedłem w wyszukiwanie kart sieciowej by tam sprawdzić. Rozpoznaje karte jako ATI a w ustawieniach jest HDA Generic i jakiś SIS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thyss Napisano Luty 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2008 mam ten sam problem na F8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi