pierre80 Napisano Czerwiec 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2007 witam serdecznie. jestem, calkiem zielony i to sa moje pierwsze kroki z linuxem. mam ferdore 7 i chcial bym zainstalowac pakiet do odczytu partycji ntfs na ktorych mam wszystkie dane. sciagam kmod-ntfs-2.1.28-2.2.6.21_1.3228.fc7.i686.rpm i podczas instalacji wywala mi "nie mozna rozwiazac zaleznosci...." "Missing Dependency: ntfs-kmod-common >= 2.1.28 is needed by package kmod-ntfs". co robic i jak to zaladowac zeby widzial ntfs. prosze o dokladne wytlumaczenie bo jestem bardziej niz kompletnie zielony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
petherson Napisano Czerwiec 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2007 Musisz najpierw zainstalować ntfs-kmod-common. Najławiej zainstalować to przez dodanie repozytorium livna tutaj masz świetny opis jak to zrobić A potem już wystarczy Ci tylko polecenie yum install kmod-ntfs i to wszystko. Potem możesz już jeździć po ntfsie jak Ci się podoba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
corman Napisano Czerwiec 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2007 Można jeszcze łatwiej "yum install ntfs-3g ntfs-config" i po sprawie, resztę do ustawireń znajdziesz w "Aplikacje - Narzędzia systemowe - Narzędzie konfiguracji trybu zapisu dla NTFS" , Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pierre80 Napisano Czerwiec 23, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2007 no i dobra, zainstalowal mi 3d, zrobialem configa w systemie i co dalej bo nie widze w zaden sposob partycji ntfs?? przy instalacji : yum install kmod-ntfs wywala jakis blad i staje deba wezcie nadawajcie po mojemu czyli calkiem po laicku bo ni w zab nie kumaty jestem jeszcze w (_linuxie_ → Linuksie) ORT :lammer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
petherson Napisano Czerwiec 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2007 yum install kmod-ntfs wywala jakis blad i staje deba To weź coś tam zrób i będzie działać. Czym więcej info dostarczysz tym lepiej będzie można Ci pomóc, inaczej możemy sobie tak właśnie miło pogadać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2007 przy instalacji : yum install kmod-ntfs wywala jakis blad i staje deba Tu mówi wróżka Zapewne nie masz dodanego repozytorium Livna do yuma. Jak to zrobić? Skoro jesteś całkiem zielony zacznij od tego → http://poradnik.fedora.pl - nasz forumowy kolega adios natrudził się, żeby wyjaśnić podstawy systemu. W przyszłości korzystaj z wyszukiwarki zanim o coś zapytasz - temat dostępu do partycji NTFS z poziomu linuksa był wałkowany na forum niezliczoną ilość razy, więc może warto poczytać co napisali inni. I bądź bardziej precyzyjny formułując pytania na co już zwrócił Ci uwagę petherson → http://rtfm.killfile.pl/#zanim → http://rtfm.killfile.pl/#precyzja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi