Skocz do zawartości

Fstab

olej3232

Rekomendowane odpowiedzi

można zrobić np grupe "uprzywilejowani"
To nadal grupa ;) A user jest unikalny w ramach systemu, więc jak chcemy mieć ograniczenie dostępu tylko dla jednego usera, to po co robić grupę, do której ktoś (root :)) z jakiegoś powodu może dopisać jeszcze innego usera?

To nadal grupa ;) A user jest unikalny w ramach systemu, więc jak chcemy mieć ograniczenie dostępu tylko dla jednego usera, to po co robić grupę, do której ktoś (root :)) z jakiegoś powodu może dopisać jeszcze innego usera?

No tak, ten wstrętny root.... Root jest zazwyczaj takim paskudnikiem, że z jakiegoś powodu może dać przywileje jakiemuś innemu frankowi :) więc na moje każde tego typu zabezpieczenie jest tyle samo warte..... :D

Pozdro WalDo

[...]więc na moje każde tego typu zabezpieczenie jest tyle samo warte..... :D
Zabezpieczenia są warte bez wątpienia tyle samo, ale grupa jak sama nazwa wskazuje służy dla grupy użytkowników, więc nadawanie praw do katalogu/punktu montowania dla grupy chcąc nadać dostęp dla dokładnie jednego użytkownika jest IMHO bez sensu. Gdyby było inaczej w systemie mielibyśmy podział tylko na grupy oraz pozostałych bez pojedynczych userów :)

Oczywiście, że teoretycznie można zrobić group per user (tak jak to się dzieje w linuksie przy domyślnym zakładaniu użytkownika), ale przy większych systemach zazwyczaj znaczna ilość użytkowników jest w jednej grupie, a proponowaną przez skrypt grupę główną usera zmienia się na grupę już istniejącą (np. users).

Sprawa jest wg mnie tak oczywista, że szkoda strzępić języka na jałową dyskusję ;)