Skocz do zawartości

Utrata Interfejsu Ppp0

Nadro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem z interfejem ppp0. Na początku wszystko było oki. Zainstalowałem neo przy pomocy NEO_Installer'a :):):) i NET był ok. Później jednak postanowiłem skonfigurować kartę sieciową. Po skonfigurowaniu sieciówki i jej włączeniu zostałem odcięty od internetu, a teraz gdy sprawdzam dostępne interfejsy w Firestarterze to mam tylko eth0, a gdzie się podział mój ppp0? przeinstalowałem pakiet ppp ale ciągle nic. W jaki sposób mogę przywrócić interfejs ppp0? bo przy próbie łączenia mam komunikat: "CHAP authentication failed: permission denied". Gdzie znajduje się przyczyna problemu? Pozdrawiam

Jednak to żadna z tych rzeczy nie jest przyczyną bo wszystkie ustawienia co do połączenia są zrobione dobrze, ale z mojego systemu "zniknęło" urządzenie ppp0 (polecenie ifconfig nie wyświetla ppp0!) i muszę w jakiś sposób je przywrócić tylko nie wiem jak.

W tym miejscu nie miałem od początku ifcfg-ppp0 bo nie łączę się przez te ifup'y ifdown'y fedory ale przez zwykły PPPoE z NEO Installer'a:). A więc okazało się że to nie wina interfejsu ppp0 (ifconfig zwróci tylko urządzenie ppp0 jeśli połączenie jest aktywne) bo urządzenie funkcjonuje poprawnie a problem był już nie do naprawienia bo przypadkowo skopałem cały system sieciowy fedorki więc postanowiłem zainstalować system od nowa. Po zainstalowanie skopiowałem sobie jako backup foldery /etc/sysconfig i /etc/ppp :) Zainstalowałem NEO Neoinstalerem i odpaliłem konfigurację sieci. Ustawiłem kartę sieciową i teraz sprawa się powtarza. Jeśli nie włącze karty sieciowej to internet działa mi już poprawnie wszystko jest jak być powinno, ale gdy włącze eth0 to w firefoxie mam tylko komunikat "ustalanie adresu..." i tak w nieskończoność i gdy wyłącze teraz eth0 to tracę zupełnie połączenie i aby odzyskać net muszę ponownie uruchomić PC. Co może być przyczyną tego błędu bo obecnie nie mogę mieć równolegle włączonej sieci i połączenia internetowego:( czy macie jakieś pomysły?

Ehh z tego co się okazuje ten sam problem występuje nawet gdy się odpali dwa różne połączenia sieciowe:/ Ten system nie jest zły dla fedory. Poprostu fedora ma swój własny system, a ten z Neo Installer'a nie pochodzi z Ubuntu ale jest standardowym rozwiązaniem dla ppp dlatego działa na każdym linuksie, a skoro fedora korzysta z ppp to dla niej nie jest to połączenie błędne lecz pomijające rozwiązania twórców Red Hat'a

Aha no więc będę musiał utworzyć pp w skryptach sieciowych neo i spróbuję łączyć się przez te ifdown'y i ifup'y:/ ale trzeba przyznać, że to błąd w fedorze bo w tym momencie nie jest kompatybilna z pozostałymi linuksami. Mam nadzieję, że szybko inżynierowie Red Hat'a poprawią ten błąd i ich skrypty nie będą skryptami głównymi dla całej sieci.

Okazało się, że przyczyn problemu jest adres bramki karty sieciowej (przez nieuwagę wpisałem 192.168.0.1:/) . Gdy zmieniłem na 192.168.0.0 wszystko działa poprawnie:) Tak więc mogę się łączyć systemem z NEO Installer'a a Fedora nie zawiera jednak tych błędów o które ją podejrzewałem i jest kompatybilna z innymi dystrybucjami pod względem ppp:)

Cieszę się z rozwiązania problemu, ale nie musisz pisać posta pod postem. Używaj opcji edytuj. /Karlik