kurzawa Napisano Lipiec 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2007 Kiedy uruchamiam film .rmvb przez RealPlayer film się ładnie i płynnie odtwarza. Natomiast kiedy chce uruchomić plik przez odtwarzacz gxine film nie uruchamia się i pojawiają się 2 komunikaty: Error loading libary: cook.so Error loading libary: drvc.so Co zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Lipiec 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2007 Wejdź na rpm.pbone.net i znajdź paczki z tymi bibliotekami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurzawa Napisano Lipiec 1, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2007 Ja tam znalazłem RealPlayer-10.0.7.785-1.i586.rpm, ale ja mam realplayera zainstalowanego więc co mam zrobić żeby filmy mi się na gxine odtwarzały? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Lipiec 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2007 Faktycznie, te pliki należą tylko do RealPlayera. Spróbuj przekopiować te biblioteki z /usr/local/RealPlayer/codecs (o ile w tym katalogu masz Realplayera) do /usr/lib/codecs (ewentualnie /usr/share/codecs)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurzawa Napisano Lipiec 1, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2007 No właśnie ja tak zrobiłem wcześniej i teraz komunikat odnośnie cook.so znikł ale pojawia się dalej: Error loading libary: drvc.so No i w filmie mam dźwięk ale nie mam obrazu. -------------------------- I to samo mam jak uruchamiam plik przez mplayera: [root@localhost Pulpit]# mplayer film.rmvb MPlayer SVN-r23545 rpm.livna.org © 2000-2007 MPlayer Team CPU: AMD Athlon XP 2500+ (Family: 6, Model: 10, Stepping: 0) CPUflags: MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 1 3DNow2: 1 SSE: 1 SSE2: 0 Compiled with runtime CPU detection. mplayer: could not connect to socket mplayer: No such file or directory Failed to open LIRC support. You will not be able to use your remote control. Playing film.rmvb. REAL file format detected. Stream description: Audio Stream Stream mimetype: audio/x-pn-realaudio [real] Audio stream found, -aid 0 Stream description: Video Stream Stream mimetype: video/x-pn-realvideo [real] Video stream found, -vid 1 Stream mimetype: logical-fileinfo VIDEO: [RV40] 576x320 24bpp 25.000 fps 0.0 kbps ( 0.0 kbyte/s) Clip info: comment: ========================================================================== Opening video decoder: [realvid] RealVideo decoder Error: /usr/lib/codecs/drvc.so: cannot restore segment prot after reloc: Permission denied Win32 LoadLibrary failed to load: drvc.so, /usr/lib/codecs/drvc.so, /usr/lib/win32/drvc.so, /usr/local/lib/win32/drvc.so Error loading dll ERROR: Could not open required DirectShow codec drvc.so. Read the RealVideo section of the DOCS! VDecoder init failed Opening video decoder: [realvid] RealVideo decoder Win32 LoadLibrary failed to load: drvc.dll, /usr/lib/codecs/drvc.dll, /usr/lib/win32/drvc.dll, /usr/local/lib/win32/drvc.dll Error loading dll ERROR: Could not open required DirectShow codec drvc.dll. Read the RealVideo section of the DOCS! VDecoder init failed Opening video decoder: [realvid] RealVideo decoder Error: /usr/lib/codecs/drv4.so.6.0: cannot open shared object file: No such file or directory Win32 LoadLibrary failed to load: drv4.so.6.0, /usr/lib/codecs/drv4.so.6.0, /usr/lib/win32/drv4.so.6.0, /usr/local/lib/win32/drv4.so.6.0 Error loading dll ERROR: Could not open required DirectShow codec drv4.so.6.0. Read the RealVideo section of the DOCS! VDecoder init failed Opening video decoder: [realvid] RealVideo decoder Win32 LoadLibrary failed to load: drv43260.dll, /usr/lib/codecs/drv43260.dll, /usr/lib/win32/drv43260.dll, /usr/local/lib/win32/drv43260.dll Error loading dll ERROR: Could not open required DirectShow codec drv43260.dll. Read the RealVideo section of the DOCS! VDecoder init failed Opening video decoder: [realvid] RealVideo decoder Error: /usr/lib/codecs/drvc.bundle/Contents/MacOS/drvc: cannot open shared object file: No such file or directory Win32 LoadLibrary failed to load: drvc.bundle/Contents/MacOS/drvc, /usr/lib/codecs/drvc.bundle/Contents/MacOS/drvc, /usr/lib/win32/drvc.bundle/Contents/MacOS/drvc, /usr/local/lib/win32/drvc.bundle/Contents/MacOS/drvc Error loading dll ERROR: Could not open required DirectShow codec drvc.bundle/Contents/MacOS/drvc. Read the RealVideo section of the DOCS! VDecoder init failed Cannot find codec matching selected -vo and video format 0x30345652. Read DOCS/HTML/en/codecs.html! ========================================================================== ========================================================================== Opening audio decoder: [ffmpeg] FFmpeg/libavcodec audio decoders AUDIO: 44100 Hz, 2 ch, s16le, 96.5 kbit/6.84% (ratio: 12058->176400) Selected audio codec: [ffcook] afm: ffmpeg (FFmpeg COOK audio decoder) ========================================================================== AO: [alsa] 48000Hz 2ch s16le (2 bytes per sample) Video: no video Starting playback... A: 1.7 (01.7) of 4912.0 ( 1:21:52.0) 1.8% Exiting... (End of file) --------------- (Listingi do 12-15 linijek umieszczaj między znacznikami [code] i [/code], dłuższe niż 15 linii pomiędzy [codebox] i [/codebox] - tak jest czytelniej. Przeczytaj "BB Code Help" - WalDo) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Lipiec 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2007 To Selinux blokuje semanage fcontext -a -t textrel_shlib_t drvc.so Powinno pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Lipiec 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2007 Zatem musisz mieć zainstalowane mplayer-codecs i mplayer-codecs-extra... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Lipiec 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2007 Dodam tylko że w moim poleceniu trzeba wstawić pełną scieżkę do pliku. Przepraszam za nie dopatrzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurzawa Napisano Lipiec 1, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2007 Zatem musisz mieć zainstalowane mplayer-codecs i mplayer-codecs-extra... [root@localhost ~]# yum install mplayer-codecs Loading "installonlyn" plugin Setting up Install Process Setting up repositories Reading repository metadata in from local files Parsing package install arguments Nothing to do [root@localhost ~]# yum install mplayer-codecs-extra Loading "installonlyn" plugin Setting up Install Process Setting up repositories Reading repository metadata in from local files Parsing package install arguments Nothing to do To Selinux blokuje semanage fcontext -a -t textrel_shlib_t drvc.so Powinno pomóc. Dodam tylko że w moim poleceniu trzeba wstawić pełną scieżkę do pliku. Przepraszam za nie dopatrzenie. Jaką doładną ścieżke? Dodam że chce odtwarzać rmvb w "gxine". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Lipiec 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2007 Tych paczek nie ma w repozytoriach. Poszukaj na www.mplayerhq.hu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurzawa Napisano Lipiec 1, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2007 Tych paczek nie ma w repozytoriach. Poszukaj na www.mplayerhq.hu... Ale ja mam sterowniki do rmvb i plik "drvc.so" z /usr/local/RealPlayer/codecs jest w katalogu /usr/lib/codecs" i są do niego dowiązania z folderu "win32" i "win32codec" a gxine dalej pisze że brakuje pliku drvc.so. No i oczywiście bez problemu film uruchamia się w RealPlayerze. Aha i jeszcze gxine na pewno ma ścieżke do folderu /usr/lib/codecs. Co zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Lipiec 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2007 Spróbuj jednak zainstalować te paczki z kodekami, bo drvc.so z tych paczek jest w innej wersji niż ten z RealPlayera. Może pójdzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurzawa Napisano Lipiec 1, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2007 Spróbuj jednak zainstalować te paczki z kodekami, bo drvc.so z tych paczek jest w innej wersji niż ten z RealPlayera. Może pójdzie... Pobrałem essential-20061022.tar.bz2 i wgrałem drvc.so do folderu /usr/lib/codecs i dalej jest to samo co zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Lipiec 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2007 Pobrałem essential-20061022.tar.bz2 i wgrałem drvc.so do folderu /usr/lib/codecs i dalej jest to samo co zrobić? Wykonać moje polecenie na tym pliku na ścieżce powyżej, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurzawa Napisano Lipiec 1, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2007 Ale ja juz je wykonalem i to nic nie dalo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi