waclaw Napisano Lipiec 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2007 Witam, Jestem początkującym Linuxowcem. Mam problem z posługiwaniem się RPM. WIem jak instalowac , usuwać i uaktualniac pakiety, ale nie wiem jak wyszukiwać pakiety, które chciałbym zainstalować. Przykladowo chcę zainstalować yuma. Jak go wyszukać i w jaki sposób można zastąpić ciąg znaków w nazwie pliku. Rzadko przecież pamięta się całą nazwę pliku. Z góry dzięĸi za pomoc Wacław Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Lipiec 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2007 Nie do końca rozumiem pytanie. Czy chodzi ci o wyszukiwanie pobranych RPM z dysku, czy o szukanie w repozytoriach? Polecenie yum search <framentnazwy> jest parametrem wyszukiwania. Polecenie locate *.rpm wyszukuje pliki RPM na dysku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Lipiec 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2007 Yuma masz już zainstalowanego. W nim szukasz poprzez yum search/provides <nazwa> W już zainstalowanych możesz szukać np. poprzez rpm -qa |grep <nazwa> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2007 Poza podanymi wyżej sposobami możesz zainstalować nakładkę graficzną na yuma yum install yumex W yumex masz podział na zainstalowane i dostępne do instalacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waclaw Napisano Lipiec 2, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2007 Dzięki za odpowiedź. Yuma skasowałem i chciałem go zainstalować raz jeszcze. Zrobiłem to przez wyszukanie go w rezpozytoriach poprzez przeglądarkę internetową. A chciałem się dowiedzieć, czy można wyszukiwać rpmy w rezpozytoriach bezpośrednio z programu rpm ( cos a la yum search..) ? Poza tym nie moge uaktualnić yuma ( bo nie wiem czy jest to najnowsza wersja) - po zainstalowaniu yum i wpisaniu rpm -qa yum otrzymuję: yum-2.0.7-11.SL , następnie wpisuję rpm -U yum-2.0.7-11.SL i pojawia mi się komunikat: błąd: otwarcie yum-2.0.7-11.SL nie powiodło się: Nie ma takiego pliku ani katalogu. NIe bardzo rozumiem, wcześniej pokazał mi że mam taki pakiet, a teraz mówi, że go nie mam. Proszę o pomoc, bo coś mi się wydaje, ze odpowiedź jest prosta, a ja kompletnie nie wiem gdzie szukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2007 A chciałem się dowiedzieć, czy można wyszukiwać rpmy w rezpozytoriach bezpośrednio z programu rpm ( cos a la yum search..) ?Nie, RPM działa tylko lokalnie ew. z sieci jeśli znasz dokładny URL pakietu. Tak np. instaluje się repo yuma dla Livna: rpm -Uhv http://rpm.livna.org/fedora/7/i386/livna-r...-7-2.noarch.rpm Poza tym nie moge uaktualnić yuma ( bo nie wiem czy jest to najnowsza wersja) - po zainstalowaniu yum i wpisaniu rpm -qa yum otrzymuję: yum-2.0.7-11.SL , następnie wpisuję rpm -U yum-2.0.7-11.SL i pojawia mi się komunikat: błąd: otwarcie yum-2.0.7-11.SL nie powiodło się: Nie ma takiego pliku ani katalogu.Skąd wyciągnąłęś tę wersję yuma? Jakiej Fedory używasz? Co do samego problemu to spróbuj rpm -e --nodeps yum ale raczej efekt będzie podobny. Trzeba zapewne odbudować bazę RPM, więc jako root cd /var/lib/rpm cp Packages Packages_old rm __db.* rpm --rebuilddb Potem zainstaluj yum z płyty instalacyjnej (nie ściagaj śmieci z neta). Potem yum update yum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waclaw Napisano Lipiec 2, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2007 Bardzo dziękuję za pomoc. Zrobiłem dokładnie jak napisałeś i znowu wszystko działa. Zainstalowałem sobie również Yumexa, to mi powinno ułatwić życie. Cały czas linux to dla mnie tak rozległy temat, że nie mogę pojąć jego algorytmu działania przez co trudno jest zdiagnozować choćby przyczynę awarii... Jeszcze raz dzięki Wacław Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2007 Cały czas linux to dla mnie tak rozległy temat[...]Dla mnie też Od trzech lat w domu nie mam na kompie nic poza Fedorą (tzn. bez windy, czasem inny linux dla potestowania), wcześniej jeszcze parę lat "współdzielony" z "jedynie słusznym systemem" i wciąż wiem malutko I ciągle jest coś nowego. Ale w sumie to miłe - przynajmniej nie stoisz w miejscu i nie głupiejesz jak przy Windows → "Dalej, dalej, zakończ" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi