Skocz do zawartości

Alsa I Mplayer

machlo

Rekomendowane odpowiedzi

Jest nastepujacy problem. Amarok, xmms czy inne programy do odtwarzania muzyki(wyjscie ustawione na alsa), plugin flasha z firefoxa itd moga razem odwarzac dzwiek. Natomiast mplayer zawsze blokuje karte dzwiekowa albo nie odtwarza dzwieku, gdy inny program korzysta z k. dzwiekowej(niezaleznie od wybranego wyjscia). Moj system to fedora 7 x64, karta dzwiekowa z asusa p5b korzystajaca z modulu snd-hda-intel. Jest jakies na to rozwiazanie? Z gory thx za pomoc.

Ediit: Zapomnialem dodac, ze problem wystepuje po tym, jak dopisalem w .mplayer/config channels=6. Przy 2 kanalach wszystko dzialalo. W amaroku tez mam ustawione 5.1 i nie robi to zadnego problemu z innymi programi, ktory odtwarzaja dzwiek.

W amaroku to nie jest prawdziwe 5.1. Tylko duplikowanie przednich głośników na tył i środek. Po prostu chodzi o to żeby muzyka wydobywała się za wszystkich głośników(normalnie leci tylko ze 2 przednich). Mplayer przy odtwarzaniu filmów 5.1 musi przetworzyć więcej informacji i zajmuje więcej mocy karty muzycznej. Winna jest słaba karta dźwiękowa i i sterowniki.

Oczywiście nie jestem co do tego pewien u mnie jest podobnie z tym że jeszcze gorzej. Przy jakimkolwiek 5.1 dźwięk może być tylko na jeden kanał.