petherson Napisano Lipiec 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2007 Nie - mylisz montowanie partycji z "chrootowaniem". W trakcie odpalania rescue CD wskazujesz, o którą partycję Ci chodzi (lub jeśli masz tylko jednego linuksa na kompie, to system sam się "domyśla" o którą chodzi) i system montuje tę partycję właśnie w /mnt/sysimage. Czyli to system wykonuje za Ciebie polecenie w rodzajumount /dev/<urządzenie> /mnt/sysimage . Później musisz tylko zrobić chroot, żeby wskazać który katalog emuluje (nie wiem czy to właściwe określenie) główny systemem plików. Punktem montowania ratowanego systemu jest zawsze /mnt/sysimage Dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź....Szkoda tylko że potem zwykły użytkownik fedory nie ma pojęcia co to znaczy tak naprawdę chroot.... W dalszym ciągu, jestem ciekaw gdzie są trzymane informacje o uruchamianych usługach na starcie. Jeżeli ktoś wie gdzie to może być zapisywane - byłbym wdzięczny, wystarczy podać np. /etc/jakiśplik - za wykłady jak wyżej dziękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2007 za wykłady jak wyżej dziękuje Nie ma za co. Starałem się prosto, bo widzę, że sprawa nie dla wszystkich prosta być musi A przy okazji co to znaczy tak naprawdę "chroot"? A informacje o uruchamianych usługach? Skrypty uruchamiające są w /etc/init.d - nie wiem czy to miałeś na myśli pisząc "informacje". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
petherson Napisano Lipiec 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2007 Jak napisałem ze dwa posty wyżej, szukam pliku, w którym są informacje na temat ładowanych usług/demonów coś jak np /etc/rc.conf z freebsd czy z archa, albo jakiegoś narzędzia, którym można to ustawiać w fedorze, coś jak rc-update z gentoo. No chyba teraz jasno się wyraziłem. Nie chodzi mi o skrypty, ponieważ nic po skryptach w razie sytuacji takiej jaką miał autor wątka. Btw chroota - rozumiem że możesz nie wiedzieć, z tego choćby powodu, że posługujesz się takimi rzeczami jak przed chwilą opisywałeś Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2007 Jak napisałem ze dwa posty wyżej, szukam pliku, w którym są informacje na temat ładowanych usług/demonów [...]Nadal nie jestem pewien czego szukasz, ale być może chodzi Ci o zawartość katalogów /etc/rc.d/rcX.d (X - poziom uruchomienia systemu), gdzie znajdują się linki do skryptów /etc/rc.d/init.d. Nazwa linku decyduje o tym czy jest on wykonywany w czasie startu czy w czasie składania systemu. 2. i 3. znak nazwy linku to cyfry decydujące o kolejności wykonania skryptów a reszta nazwy to (zwyczajowo) nazwa skryptu z /etc/rc.d/init.d. Usunięcie lub założenie linków w odpowiednim katalogu rcX.d powoduje uruchomienie na odpowiednim poziomie startu. Na pojedynczy plik decydujący o uruchamianiu (lub nie) określonych usług nigdy się nie natknąłem a z tych informacji http://www.redhat.com/docs/manuals/enterpr...nual/ref-guide/ http://www.redhat.com/docs/manuals/enterpr...sysadmin-guide/ wynika, że raczej się nie natknę. Nie do końca aktualne, bo to od RHEL4 jak widać, ale jeśli chodzi o główne zasady systemu, to w większości się sprawdza Narzędzia: chkconfig, service, ntsysv ale to pewnie wiesz ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marian z Butelki Napisano Lipiec 6, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2007 ok - to ja zapytam wprost robiłem już parę razy chroot w celu przywrócenia uszkodzonego GRUBa. Pytanie: czy po odpaleniu setup (konsoli spod której widać usługi, można je włączyć i wyłączyć) wystarczy że odpale teoretycznie potrzebne usługi, zrobię reboot i będzie ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2007 [...]i będzie ok?Ja to bym głowy za to nie dał, ale co szkodzi spróbować? U siebie mam odpalone następujące usługi ConsoleKit 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone autofs 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone cpuspeed 0:wyłączone 1:włączone 2:włączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone crond 0:wyłączone 1:wyłączone 2:włączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone dhcdbd 0:wyłączone 1:wyłączone 2:włączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone gpm 0:wyłączone 1:wyłączone 2:włączone 3:włączone 4:włączone 5:wyłączone 6:wyłączone haldaemon 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone iptables 0:wyłączone 1:wyłączone 2:włączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone mcstrans 0:wyłączone 1:wyłączone 2:włączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone messagebus 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone nasd 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone network 0:wyłączone 1:wyłączone 2:włączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone readahead_early 0:wyłączone 1:wyłączone 2:włączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone readahead_later 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:wyłączone 4:wyłączone 5:włączone 6:wyłączone restorecond 0:wyłączone 1:wyłączone 2:włączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone setroubleshoot 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone syslog 0:wyłączone 1:wyłączone 2:włączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone vmware 0:wyłączone 1:wyłączone 2:włączone 3:włączone 4:wyłączone 5:włączone 6:wyłączone wine 0:wyłączone 1:wyłączone 2:włączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone xfs 0:wyłączone 1:wyłączone 2:włączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone xinetd 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:włączone 4:włączone 5:włączone 6:wyłączone i wszystko działa. Jeśli po chrootowaniu uruchomisz te usługi i dalej będzie źle, to... Reinstall. O ile wiem, to ConsoleKit, vmware, xinetd nie są obowiązkowe do poprawnego działania. Jeśli masz wyłączony SElinux to setroubleshoot i restorecond też są raczej zbędne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Lipiec 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2007 ... szukam pliku, w którym są informacje na temat ładowanych usług/demonów coś jak np /etc/rc.conf z freebsd czy z archa, albo jakiegoś narzędzia, którym można to ustawiać w fedorze, coś jak rc-update z gentoo. Nie ma takiego pliku. Uroki SystemV A uruchamianie przy starcie to chkconfig jak napisał WalDo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
petherson Napisano Lipiec 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2007 No i właśnie o coś takiego jak chkconfig mi chodziło. Dziękuje Wam.. Wracając do tematu. Program setup, powinien teoretycznie zapisywać zmiany informacji nt. ładowanych usług. Więc jeżeli system nie ruszy po dorzuceniu usług, to problem może być np z czymś innym. Spróbuj może hala przeinstalować, może dbusa też (o ile się da instalować coś tym "fedorowym" chroocie). Bo raczej kernela chyba nie kompilowałeś swojego? Tak btw. jakieś ostatnie zmiany robiłeś? Coś się uaktualniało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marian z Butelki Napisano Lipiec 9, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 9, 2007 Niestety - po chroot i odpaleniu WSZYSTKICH usług (na wszelki wypadek) na HALu nadal staje więc... reinstall. Ja mam jakiegoś pecha - z F6 też walczyłem chyba ze 4 razy dopóki doprowadziłem do takiego stanu w jakim działa od pół roku. Chociaż czasem zgubi myszkę albo zamiast do GUI wchodzi do tekstowego bez przyczyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Lipiec 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 9, 2007 Niestety - po chroot i odpaleniu WSZYSTKICH usług (na wszelki wypadek) na HALu nadal staje więc... reinstall. Ja mam jakiegoś pecha - z F6 też walczyłem chyba ze 4 razy dopóki doprowadziłem do takiego stanu w jakim działa od pół roku. Chociaż czasem zgubi myszkę albo zamiast do GUI wchodzi do tekstowego bez przyczyny. to nie windołs , tu się nic nie dzieje bez przyczyny... a wywala ci jakiś komunikat ? a w logach co masz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Lipiec 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 9, 2007 to nie windołs , tu się nic nie dzieje bez przyczyny... True true RAM sprawny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicehat Napisano Listopad 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 5, 2007 Tak na marginesie to przy partycjach EXT3 nie zalezane jest 'async' (taki jest w defaults). Mi się nie chce podmonatować partycja ext3. [code]LABEL=/ / ext3 defaults 1 1 tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0 devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 sysfs /sys sysfs defaults 0 0 proc /proc proc defaults 0 0 /dev/sda3 swap swap defaults 0 0 /dev/sda2 /mnt/sda2 auto noauto,ro,uuid=Dominik,sync 0 0 /dev/sdb1 /mnt/sdb1 auto noauto,ro,uuid=Dominik 0 0 /dev/sdb2 /mnt/sdb2 auto noauto,ro,uuid=Dominik 0 0 /dev/sdb3 /mnt/sdb3 auto noauto,ro,uuid=Dominik 0 0 /dev/sdb4 /mnt/sdb4 auto noauto,ro,uuid=Dominik 0 0 /dev/sdc1 /mnt/hda1 auto noauto,ro,uuid=Dominik 0 0 [/code] Device Boot Start End Blocks Id System /dev/sda1 1436 2872 11542702+ 83 Linux /dev/sda2 2873 38510 286262235 83 Linux /dev/sda3 38511 38913 3237097+ 82 Linux swap / Solaris /dev/sda4 * 1 1435 11526606 83 Linux Działa tylko poprzez komendę: mount /dev/sda2 /mnt/sda2 W QTparted mam, że jest to punkt montowania /home może dlatego jest problem. Jak mam zmienić partycję /home i czy musi być czysta ? I jeszcze co mam dopisać w fstabie aby tylko jeden user mógł montować partycje (zapominaiłem, a to co jest powyżej nie działa). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 5, 2007 W QTparted mam, że jest to punkt montowania /home może dlatego jest problem.Partycje /home montujesz w trybie read-only? Dość egzotyczny pomysł. I ten sync przy partycji na twardym dysku to chyba też niekoniecznie musi pomóc, szczególnie z tym ro bo jak ma synchronizować jak może tylko czytać? [EDIT]I spróbuj zamiast "Dominik" podać id usera w systemie. Ew. sprawdź jeszcze opcje setuid i uid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicehat Napisano Listopad 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 5, 2007 Partycje /home montujesz w trybie read-only? Dość egzotyczny pomysł. I ten sync przy partycji na twardym dysku to chyba też niekoniecznie musi pomóc, szczególnie z tym ro bo jak ma synchronizować jak może tylko czytać? [EDIT]I spróbuj zamiast "Dominik" podać id usera w systemie. Ew. sprawdź jeszcze opcje setuid i uid Ok thx, ale zostawmy, to bo to była wersja 'robocza' i trochę gaf nastrzelałem. Główny wątek mojego pytania odnosi się do braku możliwości podmontowania sda2 przy 'defaults' i pod kątem root-a (poza mount /nazwa urządzenia /punkt montowania). [code][root@localhost ~]# mount /mnt/sda2/ mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/sda2, missing codepage or other error In some cases useful info is found in syslog - try dmesg | tail or so [/code] określony typ plików jest na auto (jak jest ext3 to jest to samo) dmesg | tail EXT3-fs: Unrecognized mount option "uid=501" or missing value O co chodzi ? Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 5, 2007 EXT3-fs: Unrecognized mount option "uid=501" or missing value A masz w systemie usera o UID=501? Czy to UID "Dominika"? Nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem: przy "defaults" zamiast "noauto,ro,uuid=Dominik,sync" nie możesz podmontować nawet jako root? To ja bym puścił fsck.ext3. Z opcjami -f (wymuszenie sprawdzania) ew. jeszcze -c (sprawdzanie bad blocków), ale to długo potrwa, więc pierwsze sprawdzenie proponowałbym bez tej opcji. BTW - dziwna kolejność partycji na tym dysku - /dev/sdb4 na pierwszych sektorach. fdisk -l /dev/sdb nie daje komunikatu o nieprawidłowej kolejności? Może tu jest problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi