nicehat Napisano Listopad 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 5, 2007 Tak - kłaniam się przed wszystko wiedzącym .... fdisk -l /dev/sda Partition table entries are not in disk order Tylko to może być chyba przyczyną, ale nie rozumiem dlaczego to powoduje tego typu rzecz !? Zapuściłem fsck i tu się pytam z ciekawości dlaczego wyświtla mi komunikat, że dane mogą zostać uszkodzone - przecież to tylko sprawdza ! Druga rzecz to chyba totalnie zbędna aktualnie komenda ' fsck -c', gdyż dzisiejsze dyski twarde posiadają sporą ilość miejsca poza podawaną pojemnością danego dysku i w przypadku wykrycia błędnego bloku jest on automatycznie podmieniany (a wszystko odbywa się na poziomie hardwerowym !), więc bad block w praktyce jest niemożliwy. No i ten uid nie działa mi coś (ważna jest wielkość literek ?). Aha, no i mówiłem już że udaje mi się podmontować to (jako root oczywiście) tylko za pomocą wyżej wymienionego sposobu. A ten UID to nie mam pojęcia czyj jest, ale jak mówiłem w fstabie jest 'Default'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 6, 2007 Tylko to może być chyba przyczyną, ale nie rozumiem dlaczego to powoduje tego typu rzecz !?Nie wiem Z tekstów na forum zauważyłem, że często ruchy na partycjach przy pomocy np.Partition Magic dają taki objaw. Zapuściłem fsck i tu się pytam z ciekawości dlaczego wyświtla mi komunikat, że dane mogą zostać uszkodzoneBo to nie tylko odczyt i sprawdzenie, ale równiez naprawienie partycji w razie uszkodzenia. Działasz zapewne na podmontowanej partycji. System nie wie, czy nie są na niej wykonywane jakieś zapisy, więc ostrzega. Jeśli w trakcie sprawdzania dokonasz zapisu na sprawdzanej partycji, w szczególności na jakimś konkretnym sektorze, po którym akurat leci fsck to ten wpis zostanie skorygowany (przynajmniej program zapyta czy go skorygować, chyba że użyjesz opcji "-y" lub '-p") no i dalsze konsekwencje łatwe do przewidzenia. Dlatego fsck należy wykonywać wyłącznie na odmontowanej partycji. Druga rzecz to chyba totalnie zbędna aktualnie komenda ' fsck -c', gdyż dzisiejsze dyski twarde posiadają sporą ilość miejsca poza podawaną pojemnością danego dysku[...]Masz rację, ale ja i tak wolę odpalić sprawdzanie "ręcznie" Tak na wszelki wypadek jakby mechanizmy sprzętowe zawiodły. No i ten uid nie działa mi coś (ważna jest wielkość literek ?).To chyba oczywista oczywistość? Jak w każdym systemie uniksowym/linuksowym Tak więc być może "dominik" a nie "Dominik", "defaults" a nie "Defaults" itp. A co do UID to najlepiej podaj numer a nie nazwę. Jaki numer to sprawdź w /etc/passwd Tak - kłaniam się przed wszystko wiedzącym .... Chciałbym Tzn. wiedzieć wszystko a nie żebyś sie kłaniał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicehat Napisano Listopad 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2007 BTW: 'uid' not 'UID'. Jak zrobić, aby dany użytkownik mógł podmontować urządzeni (to wiem) i aby automatycznie się montowało przy zalogowaniu tylko uprawnoinych, czyli root i ten user/grupa. (kknieczny bash, gdzie ?). THX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi