Skocz do zawartości

Płyty Audio I Dvdvideo

Amos

Rekomendowane odpowiedzi

Parę tygodni temu pisałem o problemach z montowaniem płyt CD i DVD z danymi spowodowanymi, jak się okazało, przez wyłączenie ConsoleKit. ConsoleKit włączyłem, płyty mogę już montowac i wydawało się, że wszystko jest OK.

Niestety, pojawił się nowy problem - tym razem z płytami audio i DVDVideo.

Otóż do niedawna było tak: wkładałem płytę do napędu, uruchamiał się napęd i czytał płytę, w lewym górnym rogu ekranu pojawiała się ikonka płyty i jednocześnie włączało się okno KDE Daemon, w którym mogłem wybrać, co chcę zrobić: odtworzyć muzykę albo film, skopiować płytę, zripować pliki, itp.

Natomiast w ostatni wtorek okazało się, że po pojawieniu się ikonki płyty nie włącza się od razu to okno KDE Daemona, tylko trzeba czekać na nie około 5 minut. Niby nie jest to wielki problem, bo po kliknięciu PPM na ikonkę płyty mogę wybrać, co chcę z nią zrobić, ale mimo wszystko nie powinno się tak dziać.

Dodatko okazuje się, że gdy kliknę na ikonce płyty PPM i wybiorę 'wysuń' zanim pojawi się owo okno KDE Daemon, to owszem tacka napędu wysuwa się i moge płytę wyjąć, ale dla systemu ona ciągle jest w napędzie, bo nie znika z pulpitu jej ikonka i mogę próbować np. ją odtworzyć.

Z płytami zawerającymi dane nie ma takich problemów.

I pytanie: dlaczego tak się dzieje?? Czy to znowu ConsoleKit, czy też bug KDE 3.5.7?? A może to coś z HALem??