Całkiem Świeży User Napisano Lipiec 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2007 Witam, 1. mam taki objaw podczas startu systemu - w momencie jak pojawia się podnoszenie interface eth0 wszystko (razem z myszą) zamiera i stoi tak długo, aż nie wyciągnę kabla ze switcha na moment. Wtedy rusza. Jeżeli kabel natychmiast włożę znowu, dhcp zdąży ustawić parametry sieci i mam sieć oraz internet normalnie. Co z tym zrobić? Wersja linuksa sprzed 3 dni, a dziś ściągnąłem i zainstalowałem wszystkie poprawki - nic się nie zmieniło. Karta sieciowa to Planet 9605. 2. drugi objaw - po zalogowaniu się jako user (na root tego nie ma) pokazuje się okno sealert Error, ale puste całkiem. Po próbie zamknięcia "Okno nie odpowiada, czy wymusić zamknięcie"... Sorry za głupie pytania, ale nie mam pojęcia o co biega. Pod FC6 jaką się trochę bawiem wcześniej, tych objawów nie było (instalka F7 od podstaw - nie upgrade). -- Świeży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysio Napisano Lipiec 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2007 1 Usatwa IP i DNS-y na stale. 2 Na koncie ROOT nigdy nie pracujemy !!! Zobacz czy nie masz czegos w auto starcie wrzuconego np. /home/-user-/.kde/Autostart hyba, w gnome nie wiem jak to jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Całkiem Świeży User Napisano Lipiec 7, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2007 1 Usatwa IP i DNS-y na stale. Nic nie zmienia. Ale - jako sieciowe urządzenie sprzętowe eth0 pokazywane jest Realtek - RTL-8169 zamiast mojego Planet. Czy to nie jest powodem problemów? Nie wiem, jak było pod FC6, bo tam sieć włączała się bez problemu. 2 Na koncie ROOT nigdy nie pracujemy !!! Skąd taki pomysł? Jeżeli zresztą loguję się czasem na konto root (np. żeby dojść do powodów usterek), to internet jest odłączony, a w sieci chodzi tylko drugi - testowy komp. Zobacz czy nie masz czegos w auto starcie wrzuconego np. /home/-user-/.kde/Autostart hyba, w gnome nie wiem jak to jest. SELinux generuje takie alerty, problem w tym, że nie wiem czemu. W autostarcie i są pliki, jakie się zainstalowały przy istalacji Fedory [/etc/xdg: Aplet kolejki druku, Network Autentication, Powiadamianie o aktualizacjach, SELinux Troubleshooter, User folders update], [usr/share/gnome: Network Manager, Volume Manager, Zarządzanie energią]. Coś w nich może być powodem, że na koncie usera (dowolnym) wyskakuje taki komunikat i się wiesza (komunikat), a na root nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Lipiec 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2007 Przyznaję się, że nie bardzo wiem co może być problemem ale pokaż plik /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 i może zajrzyj do system-config-network i zobacz czy możesz dodać tam swoją kartę. Jednak nie wydaje mi się to możliwe, ponieważ karta jest już zainstalowana w systemie. Planet 9605 ma chipset Realtek i daltego może wyświetlać właśnie to. Polecenie lspci powinno wypluć tą kartę właśnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysio Napisano Lipiec 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2007 Skąd taki pomysł? Jeżeli zresztą loguję się czasem na konto root (np. żeby dojść do powodów usterek), to internet jest odłączony, a w sieci chodzi tylko drugi - testowy komp. http://pl.wikipedia.org/wiki/Root 'Całkiem Świeży User' hym ciekawe czego linux-a ogulnie czy Fedory. Bo jak linux-a to naucz sie to nie jest MSW gdzie masz prawa do calego syfu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Całkiem Świeży User Napisano Lipiec 7, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2007 pokaż plik /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 # Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8169 Gigabit Ethernet DEVICE=eth0 ONBOOT=yes BOOTPROTO=none HWADDR=00:30:4f:49:a7:78 NETMASK=255.255.255.0 IPADDR=192.168.1.3 GATEWAY=192.168.1.1 TYPE=Ethernet USERCTL=no IPV6INIT=no PEERDNS=yes A w system-config-network jest ta karta (Realtek). Zjawisko jest dziwne, bo wystarczy na sekundę wyjąć kabel z sieci i wszystko rusza... http://pl.wikipedia.org/wiki/Root 'Całkiem Świeży User' hym ciekawe czego linux-a ogulnie czy Fedory. Bo jak linux-a to naucz sie to nie jest MSW gdzie masz prawa do calego syfu. Linuksa, ale ogólnie ------------------ Nie pisz postów pod własnymi postami - korzystaj z przycisku "EDYTUJ" - WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Lipiec 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2007 Pogrzebałem trochę w necie i nie jesteś odosobniony ze swoim problemem. Dotyczy to wszystkich użytkowników. Kernel F7 ma jakiś błąd, nad którym już pracują. Możesz zajrzeć tutaj i tutaj aby się dopisać do listy albo po prostu poszukać informacji. Jest możliwość obejścia tego ale trzeba zainstalować kernel z FC6. Na razie jest to jedyne rozwiązanie. Chociaż dla niektórych najnowsza wersja kernela z F7, chyba testowa napraawia ten błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Całkiem Świeży User Napisano Lipiec 9, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 9, 2007 Pogrzebałem trochę w necie i nie jesteś odosobniony ze swoim problemem. Dotyczy to wszystkich użytkowników. Kernel F7 ma jakiś błąd, nad którym pracują już. Dzięki bardzo za pomoc i info, chociaż smutne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Lipiec 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 9, 2007 A próbowałeś aktualizować kernel do najnowszej wersji testowej? Może w twoim wypadku to pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Całkiem Świeży User Napisano Lipiec 9, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 9, 2007 A próbowałeś aktualizować kernel do najnowszej wersji testowej? Może w twoim wypadku to pomoże. Postanowiłem poczekać - idę na 2 tygodnie na urlop i w tym czasie może nowy kernel będzie już stabilny. Przez ten czas na innym komputerze zrobiłem dziś na nowo F6 - miałem backupy wszystkich konfigów, więc poszło błyskawicznie. Generalnie, to chciałem się pobawić (już na F7) postfixem + mysql, w powiązaniu do planowanego uruchomienia virtualnych domen (własnych). Przez cały weekend szukałem sposobu (jasnego opisu) na konfigurację bezpiecznego postfixa (z całą otoczką programową) z instalki Fedory, a nie przez kompilację ze źródeł. Nie znalazłem. Usiłuję teraz zrozumieć, w jakim celu instalki linuksowe zawierają te wszystkie programy, jeżeli wszystkie znalezione "przepisy" zalecają ściąganie źródeł i wywalanie tych programów... A tak przy okazji, jeżeli zmorą na dziś są serwery "open relay", zastanawia mnie, czemu np. taka dystrybucja Fedory (lub inna) nie ma wstępnie skonfigurowanego "gotowca" (lub przynajmniej bardziej rozbudowanego opisu) na taki serwer z autoryzacją, zabezpieczeniami itd i w zasadzie jedynym źródłem informacji na temat poskładania takiego kombajnu są słabo rozbudowane opisy własnych instalacji różnych użytkowników. Hmmm... kusi mnie pomysł na udostępnienie strony dla wszystkich chętnych na stworzenie zbiorowego podręcznika z rozbudowanymi opisami np. "kompletny i bezpieczny serwer www i poczty od podstaw". Gdyby powstało takie coś, byłoby to z pożytkiem dla wszystkich. Przyznam, że zanim trafiłem na fedora.pl sądziłem, że coś w tym stylu tu znajdę, a nie tylko forum, faq i nowinki. Jakoś przyzwyczaiłem się do serwisu w stylu http://4programmers.net/Delphi i pewnie dlatego czuję niedosyt jako Całkiem Świeży User Fedory, czyli Linuksa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi