caspar_off Napisano Lipiec 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 9, 2007 Witam Mam taki problem ze zainstalowalem fedore core 3 na kompie jest tylko jedna partycja wiec jest linuksowa, chcialem sobie zainstalowac xp dodatkowo albo w ogole zamiast ale nie chce mi sie bootowac z plyty xp, wydaje mi sie ze to dlatego ze nie zna formatow linuksowych i nie ma gdzie sobie skopiowac plikow tymczaspwch potrzebnych na poczatku instalacji. Wydaje mi sie ze utworzenie partycji windowsowej rozwiazalo by problem ale nie wiem jak to zrobic. Jest to laptop wiec dyskietka startowa odpada. Prosze o pomoc pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kefear Napisano Lipiec 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 9, 2007 Zmień płytę na taką, która będzie się chciała bootować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Lipiec 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 9, 2007 No tak pewnie nie zostawiłeś wolnego miejsca przed partycją linuksową i teraz windows nie może poradzić sobie z instalacją. Jeżeli dla linuksa masz tylko jedną partycję (co nie jest wskazane) to możesz spróbować ją przesunąć na koniec dysku np. programem gparted livecd lub jeżeli masz na płycie fedorę 7 (ew. fc6) to radziłbym usunąć partycję z fc3, następnie powinieneś zainstalować windowsa i później F7, tym samym unikniesz problemów z grubem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrub Napisano Lipiec 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 9, 2007 dokładnie, gparted. i pamiętaj, że po instalacji windowsa microsoft nadpisze ci GRUB'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caspar_off Napisano Lipiec 9, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 9, 2007 No tak pewnie nie zostawiłeś wolnego miejsca przed partycją linuksową i teraz windows nie może poradzić sobie z instalacją. Jeżeli dla linuksa masz tylko jedną partycję (co nie jest wskazane) to możesz spróbować ją przesunąć na koniec dysku np. programem gparted livecd lub jeżeli masz na płycie fedorę 7 (ew. fc6) to radziłbym usunąć partycję z fc3, następnie powinieneś zainstalować windowsa i później F7, tym samym unikniesz problemów z grubem. no ale przy instalacji fedora sie mnie pytala czy sie zajac partycjami i jej pozwolilem i to ona niedobra musiala nie zostawic miejsca Nic szukam tego gparted i moze sie uda. tylko nie wiem czy sobie poradze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrub Napisano Lipiec 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 9, 2007 heh... widocznie twoja fedora nie domyśliła się, że będziesz chciał jeszcze zainstalować windowsa ;] złośliwość rzeczy martwych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi