noisy Napisano Lipiec 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 13, 2007 witam wszystkich! jestem początkujący, więc mam do was pytanie...jak ustawić, żeby wszystkie te trzy systemu można było wybrać z gruba? Mam: na partycji C - xp na partycji D - viste ponadto mam fedore (na tym samym dysku). zanim zainstalowałem fedore miałem juz xp i viste. Wówczas uruchamiał mi się menedżer botowania z MS..gdzie do wyboru miałem ofc xp i viste. Sądziłem, że przy konfiguracji gruba wystarczy podać partycje na których są zainstalowane systemy z MS..no ale nie dziala...jak wskazalem partycje z vistą, to nic nie reaguje...a jak wybiore partycje z xp, to uruchamia mi sie zaraz po grubie drugi menedżer botowania (a jakże gdzie do wyboru mam systemy z redmond. Pomożecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Lipiec 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 13, 2007 Moja poradea jest taka; jakjo root wyedytuj plik /boot/grub/grub.conf lub "menu.lst" i wpisz tam dodatkowa pozycje A wpis zrób prawie identyczny jak masz teraz dla xp-ka tylko zmien numer partycji i nazwe. Jesli dla xp-ka jest taki wpis title=other hd(0,0) To dla visty bedzie title=vista hd(0,1) , to tak w skrócie czyli ; powetórzenie tego wpisu który masz dla xp-ka tylko inna nazwa i numer partycji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Lipiec 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 14, 2007 A ja mam taką propozycję: fdisk -l cat /boot/grub/grub.conf i wklej na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
noisy Napisano Sierpień 8, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 8, 2007 dawno nie pisałem...no ale cóż...wakacje # grub.conf generated by anaconda # # Note that you do not have to rerun grub after making changes to this file # NOTICE: You have a /boot partition. This means that # all kernel and initrd paths are relative to /boot/, eg. # root (hd0,5) # kernel /vmlinuz-version ro root=/dev/VolGroup00/LogVol00 # initrd /initrd-version.img #boot=/dev/sda default=0 timeout=15 splashimage=(hd0,5)/grub/splash.xpm.gz hiddenmenu title Fedora (2.6.21-1.3194.fc7) root (hd0,5) kernel /vmlinuz-2.6.21-1.3194.fc7 ro root=/dev/VolGroup00/LogVol00 rhgb quiet initrd /initrd-2.6.21-1.3194.fc7.img title WinVista rootnoverify (hd0,1) chainloader +1 title WinXP rootnoverify (hd0,0) chainloader +1 wydaje mi sie jednak, ze bez edycji ustawien menadzera botowania z windowsa chyba sie nie obedzie....no bo przeciez musze tez tamto wylaczyc jakos co nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hejmus Napisano Sierpień 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2007 A ja polecam GRUB4DOS Głównie dlatego, że można spokojnie odpalić gruba spod standardowego loadera windowsów (ntldr). Do tego czyta ntfsa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dabman Napisano Sierpień 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2007 a jezeli ja posiadam system windows na dysku sata ( kontroler via ) a na nim windowsa, dostane jakies instrukcje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi