Black Dog Napisano Lipiec 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 14, 2007 Witam. Posiadam w latopie kartę wifi Intersil Prism isl3886. Od rana latam po sieci i szukam sposobu na odpalenie tej bestii na Fedorze 7, ale jak się okazuje bezskutecznie. Firmware z prism54.org wrzuciłem, po reboocie komenda dmesg wyświetla co prawda kartę, jednakże ma ona problemy z IRQ. Efekt- nie działa. Ndiswrapper z kolei... yum install ndiswrapper, pobiera wrzuca do systemu, Complete! i właściwie to na tyle działania, bowiem po wpisaniu komendy "ndiswrapper" system wywala "bad command". Więc ndiswrapper nie działa, czemu- nie wiem. Próbowałem również reistalacji fedory, nie pomogło. Najnowsze update dla systemu wraz z najnowszym jądrem- efekt zerowy, nic nie działa. Co śmieszniejsze, nie działają mi komendy takie jak ifconfig, iwconfig, lsmod. Podobnie jak z ndiswrapperem, bad command. System instalowałem z płyty Fedora 7 live cd. Da się z tym coś jeszcze zrobić, czy muszę się męczyć nadal z windowsem? Ewentualnie jakby ktoś mógł podać nazwę karty wifi która pod Fedorką 7 będzie działać bez kombinowania, byłbym wdzięczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Lipiec 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 15, 2007 Te narzędzia o których mówisz to pakiet wireless-tools. Yum je zainstaluje. A ndiswrapper siedzi w /usr/sbin/ i tam go możesz odpalić. Lsmod jest w /sbin. Może ktoś iny Cie oświeci jak poustawiać ścieżki w środowisku bo ja niestety nie pamiętam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Black Dog Napisano Lipiec 15, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 15, 2007 Dzieki, zaraz spróbuję czy da się uruchomić I ten, jeszcze jedna sprawa trzeba jakieś wpisy dodać do /etc/modprobe.d/blacklist poza blacklist prism54 ? Edit: blacklist jak się okazało nie byl potrzebny... ndiswrapper odpalił kartę, skanuje sieci w pobliżu ale efekt jest taki, że i tak nie może się połączyć. Nie mam pojęcia czym to jest spowodowane. Siedzę przed routerem przecież konkretniej: sterownik na wlan0, iwconfig ifconfig działają. Próbowałem się połączyć wstukując kolejne komendy- nie działa. Podobnie ma sie sytuacja z NetworkManagerem- device activation, ip configuration started, wrzucam klucz i tyle, po zawodach. Could not connect to network "xxx". Zauważyłem że to samo mam na połączeniu kablowym, kiedy kabel przepnę od razu do laptopa z routera, nie resetując wcześniej modemu- też staje na ip configuration. Być może pomogłoby ustawienie stałego IP ale.. ale jak to zrobić na fedorze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Lipiec 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 15, 2007 Pierwsze co możesz spróbować to wyłączyć zabezpieczenia połączenia na routerze i sprawdzić czy się łączy. Potem włączyć WEP i znowu spróbować. Nie pomogę ci z WPA bo sam tego nie uruchamiałem u siebie. Mam na sztywno ustawione dhcp na routerze i nie wydaje mi się żeby ktoś się podpinał na lewo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Black Dog Napisano Lipiec 15, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 15, 2007 Witam ponownie, tym razem z Fedora Core 7 podłączonej do sieci przez Wifi Problem nie wynikał z ndiswrappera czy innych ustawień- KnetworkManager ma buga, który powoduje nieprawidłowe używanie kluczy wep. Jedyna metoda rozwiązania z jaką się spotkałem to odpalić konsolę jako root, i w momencie łączenia się knetwormanagera podać właściwy klucz sieci, a następnie SZYBKO w konsoli wstukać "iwconfig wlan0 key <klucz wep>". Po chwili nastąpi połączenie i wszystko powinno już grać Co zauważyłem, odnośnie tej metody- zawsze za 1 razem po połączeniu sieć chodzi chwię, po czym pada. Po ponownym połączeniu działa normalnie, aktualnie ponad 4 godziny bez problemu. Potrzebna mi jednak pomoc- co zrobić, aby ndiswrapper był ładowany podczas uruchamiania systemu? Bo w chwili obecnej po uruchomieniu odpalam konsolę pod rootem, wpisuję modprobe ndiswrapper i dopiero wtedy pojawia się wlan0, a dalej to jak wyżej napisałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Lipiec 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 15, 2007 Mam ten sam problem z ndiswrapperem. Pomogło dodanie do /etc/rc/local linijki modprrobe ndiswrapper No i u mnie KNetworkManager działa bez zarzutu. Żadnych problemów z łączeniem, po hibernacji sam łączy się z routerem. Miód normalnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi