nowybog Napisano Lipiec 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 15, 2007 Postępuje według tego FAQ jak dochodzę do testparm dotaję taką informację: testparm Load smb config files from /etc/samba/smb.conf Unknown parameter encountered: "smb password file" Ignoring unknown parameter "smb password file" Processing section "[udostepniony]" Loaded services file OK. Server role: ROLE_STANDALONE Press enter to see a dump of your service definitions [global] workgroup = DOM netbios name = SAMBA server string = Komputer z Linuxem security = SHARE password level = 8 username level = 8 [udostepniony] comment = przykladowy katalog udostepniony path = /home/samba read only = No guest ok = Yes Co robić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregor_szczecin Napisano Lipiec 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2007 a dopisanie w sekcji global: smb password file = /etc/samba/smbpasswd pomaga ? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowybog Napisano Lipiec 16, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2007 Tak wszystko jak w linku który podałem tyle że nie mam tam tego pliku(/etc/samba/smbpasswd) co ten plik powienien zawierać (domyślam się że hasła) no ale jak to wpisać jakie hasła skoro windows nie wymaga haseł? smb.conf [global] workgroup = DOM server string = Komputer z Linuxem netbios name = samba guest account = nobody security = share password level = 8 username level = 8 smb password file = /etc/samba/smbpasswd [udostepniony] comment = przykladowy katalog udostepniony path = /home/samba read only = no guest ok = yes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregor_szczecin Napisano Lipiec 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2007 powiem tak mam bardzo podobny plik smb.conf jednak tego bledu nie dostaje a pliku smbpasswd też nie mam moźe coś wywali w logach: tail -f /var/log/messages i połączyć się do samby z windy a na termunalu obserwować logi pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koral_wz Napisano Lipiec 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2007 Z tego co pamiętam sam sie tworzy przy dodaniu pierwszego użytkownika do samby . Wiec spróbuj dodać usera do samby i sprawdź czy sie plik utworzył. A co do haseł to robisz tak ze jak przywiązujesz usera do samby to standardowo czyli smbpasswd -a nazwa_usera i jak zapya sie o hasło dajesz enter Tylko pamiętaj żeby nazwa usera była taka sama jak na win syfie. I ja zawsze korzystam przy sambie z BANITY. I jeszcze pytanie poco ci hasła w sambie jak nie masz ich na kompie chyba ze chcesz zrobić jak ja mam, żeby tylko wybrany miał dostęp np. do filmów przyrodniczych na serwerze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowybog Napisano Lipiec 16, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2007 czyli bez zdefiniowania smb password file nie będzie wymagane hasło podczas logowania na winzgrozie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koral_wz Napisano Lipiec 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2007 smbpasswd jest plikiem w którym są przechowywane zaszyfrowane hasła i taka jest funkcja tego pliku żadna inna, chyba że sie mylę niech ktoś mnie poprawi I jeśli chcesz tylko udostępniać pliki na zasadzie wszyscy widzą co udostępniasz i (_niema_ → nie ma) ORT żadnych ograniczeń to tylko kwestia odpowiedniego konfigu udostępnianego udziału jeśli tak to polecam banitę link w moim poprzednim poście. A jeśli ma robić coś więcej to napisz co miała by robić. Sprawdzałeś w ogóle czy działa czy robiłeś tylko testparm ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowybog Napisano Lipiec 16, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2007 Sprawdzałem te ustawienia co mam i nie działają (te według poradnika) a chce udostępić poprostu dyski na drugi komputerze pełne udostępnienie, używam fluxbox ale mam też zainstalowanego gnome czyli mam nautilusa jednak mój nautilus nie posiada opcji share "dzielenia" ale ma opcje która widzi udosŧepnione partycje windowsa na drugim komputerze jednak nie wiem jak udosŧepnić w drugą stronę pliki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 17, 2007 [...]jak udosŧepnić w drugą stronę plikiJuż to zrobiłeś. Z windy wejdź w podłączanie dysków sieciowych i w ścieżce do katalogu wpis \\samba\udostepniony. Jeśli nie rozpozna nazwy to wpisz \\<IP komputera samba>\udostepniony Nie zapomnij, że muszą działać dwa serwisy smb i nmb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi