Skocz do zawartości

Mikrofon I Skype

waldis

Rekomendowane odpowiedzi

Od soboty działam na Fedorze 7 i zaczynam żałować. Parę tyg. temu, po długiej walce (dzięki przepisom z forum) zmusiłem FC 6 do działania w skype mikrofon (zarówno wbudowanego w laptopa, jak i zewnętrznego),na FC 5 nie miałem tego typu akcji (działało i już), było w porządku. A teraz lipa. Poczytałem, powalczyłem, i nadal nic. Alsamixergui-wielki shit, zawieszał mi się, tak, że jedynie kill ... pomagało. W terminalu niby ok., głośność mikr. na maksa, podświetlony na zielono, ale nic. Na audacity też nie nagrywa. Poza tym obciach, bo w ciągu ostatniego tygodnia zainstalowałem fedorkę na trzech komputerach i muszę oczami świecić, że w skypie nie mogą pogadać. Jakieś pomysły?

Ja mam 3 kompy (w tym laptop) z fedorcią "7" i na wszystkich skype (i mikrofon) działają bez problemu.

Troche chaotyczne te Twoje wyznania... może podasz więcej danych o sprzęcie (i środowisku oraz wersji skype) to ktoś o podobnej konfiguracji Ci pomoże? :)

Pozdrawiam! :)

Od soboty działam na Fedorze 7 i zaczynam żałować. Parę tyg. temu, po długiej walce (dzięki przepisom z forum) zmusiłem FC 6 do działania w skype mikrofon (zarówno wbudowanego w laptopa, jak i zewnętrznego),na FC 5 nie miałem tego typu akcji (działało i już), było w porządku. A teraz lipa. Poczytałem, powalczyłem, i nadal nic. Alsamixergui-wielki shit, zawieszał mi się, tak, że jedynie kill ... pomagało. W terminalu niby ok., głośność mikr. na maksa, podświetlony na zielono, ale nic. Na audacity też nie nagrywa. Poza tym obciach, bo w ciągu ostatniego tygodnia zainstalowałem fedorkę na trzech komputerach i muszę oczami świecić, że w skypie nie mogą pogadać. Jakieś pomysły?

Witam

mam IBM'a T60 i F7 przed chwilą instalowałem skype ze strony www.skype.com.pl i faktycznie miełam problem

z działającym mikrofonem (mikrofon wbudowany).

używam Gnome i prawą myszką na głośniczek, poczym preferencje i miałem do wyboru "Analog Devices AD1981 (OSSMixer)"

oraz HDA intel (Alsa mixer) zaznaczyłem to drugie i restart skype. Działa pięknie.

Może to coś Tobie pomoże

pozdr.

Chaotycznie? Niech będzie. To od początku:

-sprzęt Aristo 2600 i praktycznie żadnych jaj aż do FC6,

-na FC6 trzeba było włączyć mikrofon, jeden z postów na forum,zastosowane i załatwione,

-F7 i lipa, pokazuje 2 (???) mikrofony do wyboru i nic nie działa (ani wbudowany, ani wpinany, oba sprawdzane w różnych kombinacjach, tj. wyborach mikr).

-nie działa ogólnie, tzn. zainstalowałem audacity i nie nagrywa dźwięku z żadnego mikr., więc wersja skype`a nie ma znaczenia,

-sprzęt sprawdzony, mikr. zewnętrzny działa pod win.xp :-( (muszę to mieć w robocie) mikr. wbudowany działał do soboty, tj. do czasu przejścia z FC6 na F7.

-przy jednym z wybranych mikr. słyszę w głośnikach siebie, ale mnie nie słyszą,

Ogólnie rzecz biorąc podejrzewam system, że coś niedomaga, tylko co? Od razu dodam, że zaktualizowany.

Aha, środowisko domyślne w Fedorze, Gnome znaczy się.

Teraz zauważyłem, że nie mam zakładki nagrywanie.

Kolejny edit:

Pomogło yum install kernel-devel.

Jeszcze jeden edit:

nie pomogło, raz działa, raz nie działa, a co kaman??

Nie dla wszystkich urządzeń pojawia się zakładka "nagrywanie", wtedy powinna być zakładka "przełączniki" i tam "microphone capture" - zaznaczona powoduje uaktywnienia wejścia "mic" na danej karcie. U mnie to wygląda Tak. Jeżeli nie ma zakładki "przełaczniki" to trzeba zazanczyć wcześniej w preferencjach danego urządzenia ("edycja"-"preferencje"-"wybór widocznych ścieżek") opcję "Microphone Capture" - zakładka winna się pojawić. U mnie problemem była zachowanie ustawień miksera po restarcie - pomoglo dopiero dodanie wpisu:

/usr/sbin/alsactl restore

w /etc/rc.d/rc.local

W skype 1.4 na niektórych kartach trzeba wybrać plughw danego urządzenia jako wejście. Przykład

Pozdrawiam :)

Na razie działa, musiałem pokombinować z ustawieniami w system/preferencje/sprzęt/dźwięk i w ustawieniach narzędzi. Mam nadzieję, że tak zostanie, jak nie to zrobię ten wpis do etc. Swoją drogą czemu tak jest, że nowsze wersje są mniej przyjazne niż starsze? Do FC5 żadnych takich, ustawienia domyślne wystarczały.

• 1 month later...