naumek Napisano Lipiec 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 20, 2007 Witam! Mianowicie ma problem związany z logowanie na jeden komputer w firmie. Na mojego kompa moge logowac sie tylko ja a potrzeba jest, żeby każdy. Gdzie powinienem pozmieniać te ustawienia - na serwerze czy na moim kompie?? I przedewszystkim co powinienem pozmieniać bo jak narazie nie mam pomysłu jak sie za to zabrać... Z góry thx za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
funfel Napisano Lipiec 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 22, 2007 Witam! Mianowicie ma problem związany z logowanie na jeden komputer w firmie. Na mojego kompa moge logowac sie tylko ja a potrzeba jest, żeby każdy. Gdzie powinienem pozmieniać te ustawienia - na serwerze czy na moim kompie?? I przedewszystkim co powinienem pozmieniać bo jak narazie nie mam pomysłu jak sie za to zabrać... Z góry thx za odpowiedź. mozesz blizej przyblizyc w czym tkwi problem logowanie po lanie czy tez przez wan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naumek Napisano Lipiec 24, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 24, 2007 JEst to typowa siec w firmie. Klika kompów + serwer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 24, 2007 A jak jest realizowane logowanie? Autoryzacja z serwera czy lokalnie? Serwer jak rozumiem na linuksie a stacje robocze? Opisz dokładnie sytuację, bo tak to się jeszcze przez miesiąc bedziemy odpytywać. Napisz co to za serwer, co to za stacje, jakie systemy operacyjne, jaki sposób logowania na stacjach lokalnych, dlaczego ludzie nie mogą się zalogować z Twojego kompa. Może są jakieś ślady na serwerze lub na Twoim kompie w logach systemowch? Jeśli tak, to wklej te fragmenty, które wydają Ci się najbardziej podejrzane albo przynajmniej dotyczą dokładnie tej godziny, o której nastąpiło nieudane logowanie (tylko używaj znaczników [codebox][/codebox] a nie [code][/code] jeśli wklejanego tekstu będzie dużo) A przede wszystkim przeczytaj TO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naumek Napisano Lipiec 24, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 24, 2007 Już spieszę z wyjaśnieniami ... z głęboką pokorą Na serwie jest generalnie to co powinno być; - NIS - NFS - SAMBA - DHCP OS ; Fedora 5 (wszystko tj. serw i klienci) Konta klientów znajdują sie na serwerze. User siada do kompa i loguje sie na niego zachowując swoja konfigurację (hasła, pliki - NFS, etc.) Sprecyzuje pytanie jak tylko sie da W jakim pliku którego serwera ustawiam, którzy użytkownicy mogą logować się na kompie o danym adresie IP lub też w którym pliku na kompie utalam jacy użytkownicy mogą się na niego logować (nie mam pomysłu który z tych dwóch wariantów jest poprawny). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 24, 2007 Wg mnie na początek trzeba normalnie dodać usera na stacji roboczej. A o pozostałych tematach "trochę" poczytać (a sporo jest) i pobawić się po stronie klienta oraz serwera. Dokładny opis NIS: http://www.jtz.org.pl/Html/NIS-HOWTO.pl.html NFS: http://www.redhat.com/docs/manuals/enterpr...nual/ref-guide/ i ewentualnie jeszcze http://www.redhat.com/docs/manuals/enterpr...nual/ref-guide/ Dwa ostatnie linki w większości pasują do Fedory, chociaż wydany już jest RHEL5. P.S. Jeśli wszystkie stacje i serwer są linuksowe, to po co tam Samba? [EDIT]No a DHCP to już w ogóle nic nie ma do rzeczy, jeśli chodzi o logowanie się userów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naumek Napisano Lipiec 25, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 25, 2007 DNS a nie DHCP - mój błąd:P . Samba bo sieć ma dwa wolne sloty do podpięcia lapka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 25, 2007 DNS a nie DHCP - mój błąd:PTeż nic wspólnego z logowaniem się userów. Wygląda na to, że trzeba "zjeść tego słonia po kawałku" Najpierw dostęp do stacji roboczej, potem kolejno uprawnienia dla usera do poszczególnych serwisów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naumek Napisano Lipiec 25, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 25, 2007 Możesz przybliżyć gdzie to ustawić? Oki już zrobiłem. Musiałem dodać uzytkowników - passwd [user] . Nie wiem czy dobrze ale działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi