pablik Napisano Lipiec 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 22, 2007 Wtam ponownie dzisiaj mam ciekawszy problem mam 2 szt pendrivów wczoraj system po włożeniu automatycznie montował oba. dzisiaj rano odpalam kompa a on nie reaguje na włożenie jednego z pendrivów. co ciekawsze ręcznie przez mount ładnie działa. Znalazłem na forum prę porad. jak dam: cat /proc/partitions to dostaję major minor #blocks name 8 0 117220824 sda 8 1 48010221 sda1 8 2 1 sda2 8 5 69207988 sda5 8 16 244198584 sdb 8 17 76798701 sdb1 8 18 12289725 sdb2 8 19 2048287 sdb3 8 20 1 sdb4 8 21 153059256 sdb5 8 32 256000 sdc 8 33 255728 sdc1 jak dam: ls /dev/disk/by-id to mam: scsi-SATA_ST3120022A_5JT01VWZ scsi-SATA_ST3120022A_5JT01VWZ-part1 scsi-SATA_ST3120022A_5JT01VWZ-part2 scsi-SATA_ST3120022A_5JT01VWZ-part5 scsi-SATA_ST3250410AS_6RY030ZP scsi-SATA_ST3250410AS_6RY030ZP-part1 scsi-SATA_ST3250410AS_6RY030ZP-part2 scsi-SATA_ST3250410AS_6RY030ZP-part3 scsi-SATA_ST3250410AS_6RY030ZP-part4 scsi-SATA_ST3250410AS_6RY030ZP-part5 usb-USB_2.0_Mobile_Disk_7054E6B33FF870F5 usb-USB_2.0_Mobile_Disk_7054E6B33FF870F5-part1 JAk zrobić żeby z powrotem system sam montował tego pendriva? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Terrmit Napisano Lipiec 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 22, 2007 Witam, Ja mam gorzej, bo żadnego pedriva nie mogę automatycznie zamontować [Fedora 7]. Przyczyną podejrzewam jest demon hal, ale za nic nie mogę go nakłonić do współpracy. W Fedorze 5 uporałem się z tym problemem usuwając plik: /usr/share/hal/fdi/policy/10osvendor/99-redhat-storage-policy-fixed-drives.fdi ale tu nie pomaga Grzebałem w hal.conf, ale też bez rezultatu. Selinux wyłaczony. Ręce mi już opadają i zaraz pogryzę niewinną klawiaturę No i nie wiem co to za plik /media/*.hal-mtab-lock, co go usunę, to pojawia się ponownie, a nazwa wskazuje, że coś jest blokowane, tylko nie wiem co. Zawartość jest pusta. Po włożeniu płyty CD pojawia się plik /media/.hal-mtab i płyta się automatycznie montuje i otwiera, a pendrive - d...a Jeśli pozostawię pendriva w gnieździe USB i zrestartuję kompa to pendrive jest widoczny, ale jak go odmontuję i wyciągnę, to znika jego ikonka i po ponownym podłączeniu już go nie widać - nie aktywuje się. Czy nikt nie ma takich problemów? Czy tylko ja mam? Sławek P.S. demona hal restartowałem, a nawet całego kompa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Lipiec 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 22, 2007 pablik: co ostatnio instalowałeś/aktualizowałeś w systemie, ewentualnie co modyfikowałeś? Możliwe, że w tym coś siedzi. Terrmit: szukajka nie boli, zainstaluj/włącz usługę ConsoleKit Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablik Napisano Lipiec 22, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 22, 2007 pablik: co ostatnio instalowałeś/aktualizowałeś w systemie, ewentualnie co modyfikowałeś? Możliwe, że w tym coś siedzi. Terrmit: szukajka nie boli, zainstaluj/włącz usługę ConsoleKit o to chodzi że nic wyłączyłem wieczorem gdy jescze działało, a jak rano kompa odpaliłem to pzestało Ale już przeinstalowałem i działa Tylko wkurza że nie rozumiem tego linuksa: świeża instalacja Fedorki loguje sie na usera w gnome potem wylogowałem się i zalogowałem w Xach na roota i stwierdziłem że niepotrzebnie, wylogowałem się i zalogowałem na usera i szlak trafił k dźwiękowa. Porypany ten (_linuks_ → Linux) ORT, XP takich numerów mi nie robił, instaluję jeszcze raz jak coś się samo sypnie to wracam do MS....... PS: nie rozmiem jak może samo urządzenie przestać działa albo ustawienia konfiguracji się poprzestawiało(aha instalowałem tylko nowego firefoxa przez yuma) Pozdrawiam Pablik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Terrmit Napisano Lipiec 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 22, 2007 Terrmit: szukajka nie boli, A co ja robię przez cały dzisiaj dzień. Tylko szukam i szukam Google aż furczą. Otworzone mam już tyle zakładek w FF, że mi komputer zwalnia. Terrmit: zainstaluj/włącz usługę ConsoleKit Usługi ConsoleKit poczatkowo nie miałem, ale znalazłem info, w którym radzili to właczyć. Zainstalowałem, uruchomiłem i niewiele to dało. O tyle dało, że przynajmniej partycje drugiego dysku twardego podmontowało mi automatycznie. Dysk jednak podłacza się przed startem komputera (ATA), więc ikonki pięknie leżą na pulpicie. To samo jest z pendrivem dopóki nie zostanie odmontowany i odłączony. Po ponownym podłaczeniu już się automatycznie nie montuje. a jak nie włożę go do USB przed startem komputera, to w ogóle go nie zobaczę. Montowanie z linni poleceń nie wchodzi w grę. Tą Fedorę przygotowuję dla osoby, która raczej będzie miała kłopot z linią poleceń. Może jednak ktoś mógłby mi pomóc. Przekopałem już chyba wszystkie FAQ, poradniki, google i nie mogę trafić na trop rozwiązania. Gdzie może leżeć problem jeśli w trakcie działania systemu nie działa auto montowanie? Jakieś uprawnienia? Ale gdzie? System jest świeżo zainstalowany. Aktualizacje wgrałem. A swoją drogą, to po jakie licho jest ten plik 99-redhat-storage-policy-fixed-drives.fdi? Chyba tylko po to żeby ludziom życie utrudniać. Z Fedory Core 5 też musiałem go usuwać. Czy twórcy Fedory nie używają pamięci typu pendrive? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Lipiec 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 23, 2007 Mi pendrive'y działają bez usuwania tego pliku. Szczerze to się dziwie takiemu zachowaniu. Na pewno masz automatyczne uruchamianie wymienionej przeze mnie usługi w trakcie startu systemu? Rozumiem jakby nie zadziałało zaraz po zainstalowaniu i uruchomieniu (wymagane jest przelogowanie użyszkodnika), ale takiego czegoś nie potrafię wytłumaczyć, może coś z biosem? pablik: w systemie samo prawie nic się nie zrobi (czasem są błędy w paczkach, które zmieniają konfigurację, ale to naprawdę wyjątki od reguły, niedawno był problem ze sterami nvidii, teraz nie mam informacji o czymś takim). Problemem może być logowanie się na roota w trybie graficznym, osobiście bym nie zaryzykował takiego posunięcia, bo to może trochę namieszać w systemie (świadomie lub nie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablik Napisano Lipiec 23, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 23, 2007 Mi pendrive'y działają bez usuwania tego pliku. Szczerze to się dziwie takiemu zachowaniu. Na pewno masz automatyczne uruchamianie wymienionej przeze mnie usługi w trakcie startu systemu? Rozumiem jakby nie zadziałało zaraz po zainstalowaniu i uruchomieniu (wymagane jest przelogowanie użyszkodnika), ale takiego czegoś nie potrafię wytłumaczyć, może coś z biosem? pablik: w systemie samo prawie nic się nie zrobi (czasem są błędy w paczkach, które zmieniają konfigurację, ale to naprawdę wyjątki od reguły, niedawno był problem ze sterami nvidii, teraz nie mam informacji o czymś takim). Problemem może być logowanie się na roota w trybie graficznym, osobiście bym nie zaryzykował takiego posunięcia, bo to może trochę namieszać w systemie (świadomie lub nie). to jeżeli zalogowanie sie w systemie w trybie graf. na root może poczynić szkody to ten durny system nie powinien zezwolić na taką akcję ehh że też nie ma idealnych systemów......... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi